My po słowo i ść
Leżę
W środę
Na karku
W letargu
Po środku
W ośrodku
Nicości
Coś ci
Wymyślę
Tylko pomyślę
O Pomyśle!
I jak?
Przychodzi?
Tak!
Jest już w Łodzi
Już Przemyśl
I w Poznaniu!
Piła! Nowa Ruda
Nowy Sącz!
Pisz!
I... Ustka
I co?!
Pustka.
3
Niebywale kiepska weryfikacja, o ile mamy do czynienia z weryfikacją.Tadeusz Nowak pisze:Niebywale kiepski wiersz. O ile mamy do czynienia z wierszem.
4
Mi się podobało w 2/3
Poza tym - fajne. Może nie ambitne, ale
uśmiechnęłam się.
I przyznaję rację padaPada - Tadeuszu Nowaku - toż to spam a nie komentarz. Rozumiem, że wyrażasz swoje zdanie, ale może przy okazji jakąś argumentację byś przytoczył?

Rozumiem, że potem Ci zrymowało się Ustka z Pustka, ale taka wyliczanka miastowa aż wrzesczy do nas "nie wiedziałem, co tu wcisnąć!" >_<Już Przemyśl
I w Poznaniu!
Piła! Nowa Ruda
Nowy Sącz!
Poza tym - fajne. Może nie ambitne, ale

I przyznaję rację padaPada - Tadeuszu Nowaku - toż to spam a nie komentarz. Rozumiem, że wyrażasz swoje zdanie, ale może przy okazji jakąś argumentację byś przytoczył?
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
"Litterae non erubescunt." Cyceron
5
Dziękuję za niekiepskie weryfikacje.
Łódź - łódka, pomysł płynie w łódce
Przemyśl - muszę przemyśleć co napisać
Poznaniu - poznawać, przemyśleć w poznaniu
Piła! Nowa Ruda - piła/pić, nowa ruda wódka
Nowy Sącz - sączę nowego drinka
Pisz - nazwa miasta w warmińsko-mazurskim oraz polecenie żeby pisać
I... Ustka - nadmorska miejscowość, wena w swojej łodzi wpada do morza i odpływa...
Te miasta wymieniłem zupełnie świadomie. Zauważ, że każde z nich to jakaś wieloznaczność:Rozumiem, że potem Ci zrymowało się Ustka z Pustka, ale taka wyliczanka miastowa aż wrzesczy do nas "nie wiedziałem, co tu wcisnąć!" >_<
Łódź - łódka, pomysł płynie w łódce
Przemyśl - muszę przemyśleć co napisać
Poznaniu - poznawać, przemyśleć w poznaniu
Piła! Nowa Ruda - piła/pić, nowa ruda wódka
I... Ustka - nadmorska miejscowość, wena w swojej łodzi wpada do morza i odpływa...
Wyraź siebie!
7
Ale mogę przyznać bez bicia - na to bym nie wpadła XD WybaczPiła! Nowa Ruda - piła/pić, nowa ruda wódka

"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty
8
Nie widzę sensu podawania konkretnych argumentów, rozumiem że wiersz można ocenić, ale zweryfikować? Wolałbym się ograniczyć do subiektywnej opinii, ale skoro trzeba argumentów:
Jeśli chodzi o wyliczankę z miastami, może i ma ona drugie, trzecie dno ale wciąż brzmi infantylnie. Pomijam fakt, że drugie dno (pomysł płynie łódką, piję wódkę etc) jest w tym przypadku równie miałkie jak pierwsze.
PS. Jeśli chodzi o zastrzeżenia do mojego poprzedniego komentarza, to chyba czegoś nie rozumiem. Wyraziłem tylko swoje subiektywne odczucia (po prostu nie wierzę w obiektywizm w sztuce). Komentarz jest tak samo merytoryczny jak komentarz Piki, czy Namrasita (argument pozytywnej aury) z tą różnicą, że mi akurat się nie podobało.
Leżę na karku? Czy leżę w środę na karku? Do czego by nie podpiąć tego karku, wychodzą straszne bzdury.Leżę
W środę
Na karku
W letargu
To samo.Po środku
W ośrodku
Częstochowa. Skąd pomysł, że myślę rymuje się z myślę. To nie rym tylko powtórzenie tego samego.Superbad pisze:Coś ci
Wymyślę
Tylko pomyślę
Jeśli chodzi o wyliczankę z miastami, może i ma ona drugie, trzecie dno ale wciąż brzmi infantylnie. Pomijam fakt, że drugie dno (pomysł płynie łódką, piję wódkę etc) jest w tym przypadku równie miałkie jak pierwsze.
PS. Jeśli chodzi o zastrzeżenia do mojego poprzedniego komentarza, to chyba czegoś nie rozumiem. Wyraziłem tylko swoje subiektywne odczucia (po prostu nie wierzę w obiektywizm w sztuce). Komentarz jest tak samo merytoryczny jak komentarz Piki, czy Namrasita (argument pozytywnej aury) z tą różnicą, że mi akurat się nie podobało.
9
nie trzeba, ale na pewno byłoby bardziej merytorycznieTadeusz Nowak pisze:ale skoro trzeba argumentów

nie prawdaTadeusz Nowak pisze:Komentarz jest tak samo merytoryczny jak komentarz Piki
prawdaTadeusz Nowak pisze:czy Namrasita (argument pozytywnej aury)
dzięki za ten drugi, merytoryczny post. cenne uwagi.
10
A ja się nie zgadzam z Tadeuszem, iż to jest "częstochowizm".
Aczkolwiek mam zastrzeżenia do tych miast. Jest to po prostu za głęboko schowane i zagmatwane. Ma to niby sens, ale tylko po zaznajomieniu się z notką autora. I to nie chodzi o to, że na Wery nikt nie doszukuję się drugiego dna, czy też po prostu jesteśmy za mało błyskotliwi. Po prostu to nie wyszło tak jak miało wyjść.
Podoba mi się puenta i budowanie dynamiki w wierszu. A i pointa bardzo dobra.
Podobało mi się, ale mam zastrzeżenia.
Pozdrawiam!
Jak wychodzi z tekstu, jego konwencja opiera się na zabawie słowem i taki rym jak dla mnie jest dopuszczalny. Częstochową nazwałbym - idę, patrzę - kot i walnąłem się w płot. To nie tylko rym, ale też przesłanie, wygląd, czy sam wydźwięk (np. banalny) świadczy o takim rymie.Coś ci
Wymyślę
Tylko pomyślę
Aczkolwiek mam zastrzeżenia do tych miast. Jest to po prostu za głęboko schowane i zagmatwane. Ma to niby sens, ale tylko po zaznajomieniu się z notką autora. I to nie chodzi o to, że na Wery nikt nie doszukuję się drugiego dna, czy też po prostu jesteśmy za mało błyskotliwi. Po prostu to nie wyszło tak jak miało wyjść.
Podoba mi się puenta i budowanie dynamiki w wierszu. A i pointa bardzo dobra.
Podobało mi się, ale mam zastrzeżenia.
Pozdrawiam!
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,
Jak nad zagadką stoimy bezradnie,
Jak złotą piłką bawimy się grzechem,
Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."
Jak nad zagadką stoimy bezradnie,
Jak złotą piłką bawimy się grzechem,
Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."