Jak to zrobić w wwordzie?

1
Enigmatyczny nagłowek tematu - ale pytanie jest proste :) Piszę pierwszy w życiu scenariusz, korzystałam z podręcznika, ale jednej rzeczy tam nie znalałam i dlatego zwracam się z prośbą do was. Wiadomo, że w scenariuszu, tak jak w sztuce teatralnej nad kwestią jest imię bohatera, no ale załóżmy, że jest długie np Aleksandra. Jak zrobić, żeby nie wpisywać za każdym razem ręcznie tego imienia, tylko użyć jakiegoś skrótu klawiszowego i je wkleić, bądź wpisać dwie czy trzy pierwsze litery i żeby było ono do wyboru w podpowiedzi worda?
Książki to drogi do innych światów.

2
Można użyć np jakiegoś krótkiego kody typu Ax (aks, ae itp) jakiego nie będziemy na pewno nigdzie wykorzystywać (np "ale" już nie, bo może być użyte po prostu jako "ale"), a potem użyć opcji "zamień na". Wybieramy zamień wszystko i gotowe.
Opcja w wordzie 2003 jest w Edycji, skrót Ctrl+H.
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

3
Wiem, że pytanie było "jak to zrobić w Wordzie" ale mam inną propozycję.

Spróbuj Celtx'a. To darmowy program do pisania scenariuszy (jest wersja polska). Kwestia imion bohaterów wygląda tak: piszesz fragment imienia (jedną, dwie, lub więcej liter) i pojawia ci się rozwijana lista z podpowiedziami. Strzałeczkami wybierasz imię i... gotowe. Co więcej program sam zajmuje się formatowaniem tekstu. Naprawdę polecam!
http://pisackazdymoze.blogspot.com - Pisać każdy może... tylko jak? - porady dla piszących!
http://pisackazdymoze.appspot.com - Narzędzia do analizy tekstu!

6
Program działa, wszystko co potrzebne zeby pisać scenariusz bez utrudnień ma, i wszystko byłoby świetnie gdyby nie to, że prawdopodobnie pliki można zapisać tylko w pdf...
Książki to drogi do innych światów.

7
Ale pdf można potem przekonwertować innym programem w doca. ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”