Kiedy nadawać tytuły:

zanim napiszesz opowiadanie/powieść
Liczba głosów: 15 (24%)
po skończeniu utowru
Liczba głosów: 17 (27%)
w trakcie pisania
Liczba głosów: 30 (48%)
Liczba głosów: 62

31

Latest post of the previous page:

Frank Black pisze:W "Zmiennikach" o ile pamiętam była książka "Krzyk ciszy"
Ach, zmiennicy. Jeden z moich ulubionych seriali. I oczywiście słynny odcinek Antycypacja:)

32
Tytuł ważny jest, nie ma co. Oto mój krótki wykład na temat tytułowania:
Myślę, że czasami zależy też od konwencji, którą narzucamy tekstowi. jeśli jest to fantasy, spokojnie mozemy powielać tytuły typu: Cień wiatru, Pani jeziora, Zemsta Vargasa z Nizin, czy Śpiew trolla. Jeśli piszemy pulpowy western już składnia w tytule musi sie zmienić: Sześć sześciostrzałowców, Dziki Bill Hickox, Zemsta apacza, Ostatnia walka Lucka Klammera. Z bajkami, baśniami też jest inaczej : Tajemnica zaczarowanej jabłoni, O Hani co zdeptała mrówkę, Przygody kota Wacława.
Przy prozie poetyckiej: Z tam w tu, Idź człowieku, Życiośmierć, Bo...
:)
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

33
Ja dziś rano wymyśliłam tytuł opka, zanim je napisałam: Kosmitki Wszeteczne.
Jest w nim to, co będzie w opku: kosmitki i seks.

Chyba dobry tytuł, co?
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

35
To już było, plagiatom mówimy nie.

To już lepiej:

Kosmiczna Misja Rozwydrzonych Marsjanek

:)

37
Komiczny SARS Wydry i Hydry :)

kurde, robimy tu offtopa z poważnego tematu.

39
to ja wrócę do tematu ;)

Na tytuły nie mam reguły - czasem mam najpierw tytuł i dopiero pod niego coś piszę, czasem tytuł pojawia się sam podczas pisania, a czasem nieźle się muszę nagimnastykować, kiedy mam skończony nowy utwór i zero pomysłów na to, jak go nazwać.

tak więc wszystkie chwyty dozwolone ;)
"I learned to listen.
In my dark, my heart heard music."

40
Ja osobiście mam dość dziwne nawyki w tej kwestii.
Nie umiem nic zacząć bez wymyślenia tytułu i czasami zamiast pisać, siedzę tylko i myślę nad odpowiednią nazwą :D
Takie małe zboczenie :P
"Każdy rodzaj literatury jest dobry z wyjątkiem nudnego."

Wolter

41
Fajnie o tytułach mówi w posłowiu do Imieniu Róży Umberto Eco. Serio, warto przeczytać.

Dla mnie fajne są tytuły krótkie, nie zdradzające fabuły, przewrotne, zawierające w sobie (lub odczytywane wspólnie z tekstem) tzw smaczki, jakąś grę słów, jakiś dodatkowy sposób odczytania, nie wprost. To właśnie Uberto Eco wspomina o przewrotności tytułów np Trzej muszkieterzy, gdzie w rzeczywistości powieść jest o czwartym z nich :)

Tytuły to faktycznie znakomity temat, a wiele z nich przeszło do języka jako samodzielnie istniejące pojęcia, np Folwark zwierzęcy, Mechaniczna pomarańcza, Paragraf 22...

42
Ja mam tak samo jak Agaker. Też muszę najpierw wymyślić tytuł, żeby móc zacząć cokolwiek pisać. Często siedzę cały dzień i myślę nad samym tytułem (potem dochodzą do tego jeszcze nazwiska i role bohaterów, miejsce i czas akcji, fabuła i takie tam pierdoły). Czasem tytuły biorę od tytułów różnych piosenek, albo siedzę z nosem w słowniku polsko-angielskim, wyszukuję jakieś słowa i staram się z nich utworzyć tytuł, który fajnie by brzmiał po angielsku.
A no właśnie. Obecnie myślę nad tytułami dla mojego 7-tomowego cyklu.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

43
Ja kiedyś też - najpierw tytuł, potem treść, bo inaczej nie mogłam. Niestety nadszedł w moim życiu moment, kiedy wymyśliłam tekst, napisałam część i niestety nadal nie mam tytułu. Musi to być coś prostego, a jednocześnie niebanalnego. Nie wiem czy już o tym pisałam tutaj, czy nie - miałam znajomego literata, który robił w ten sposob, że pisał najpierw cały tekst,a potem wybierał najmocniejsze zdanie z całego tekstu i z tego robił tytuł. Myślę, że w tym szaleństwie jest metoda i tym razem jak też tak zrobię :)
Książki to drogi do innych światów.

Re: Tytuły

44
kersi pisze:Generalnie dość ciężko mi się nadaje tytuły. Co wy o tym sądzicie?
Podczas pisania wymyślam tytuł roboczy, a po zakończeniu pisania zmieniam na lepszy i na taki, który zaciekawi czytelnika. U mnie trwa to dwa dni, a jeżeli wena dopisuje to kilka godzin :)

Re: Tytuły

45
MateuszMichalak pisze:
kersi pisze:Generalnie dość ciężko mi się nadaje tytuły. Co wy o tym sądzicie?
Podczas pisania wymyślam tytuł roboczy, a po zakończeniu pisania zmieniam na lepszy i na taki, który zaciekawi czytelnika.
Też tak robię. A na tytuł ostateczny wpadłem przez przejęzyczenie się. Pomyliłem się chcąc wymówić tytuł X książki i tak oto wpadłem na pomysł, że będzie to tytuł ostateczny i doskonały, taki o jakim myślałem a idealnie pasujący do tego nad czym pracuję. O!

46
Dla mnie tytuł to jedna z największych zmor w pisaniu - naprawdę. Rzadko kiedy w ogóle używam tytułu roboczego, a jeszcze rzadziej wymyślam tytuł właściwy zanim ukończę pisać opowiadanie... ba, często sporo czasu mija już po napisaniu, nim wymyślę odpowiedni tytuł. Kompletnie nie mam głowy do ich wymyślania.
Bowling is a man's sport.
If God had wanted women to bowl,
he would have put their breasts on their backs
so we would have something to watch while waiting our turn.

- Al Bundy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”