Weryfikarsztaty

1
Weryfikarsztaty
warsztaty twórczego pisania
Host:
WeryfikatoriuM.pl
Type:
Meetings - Club/Group Meeting
Network:
Global
Start Time:
Friday, 15 January 2010 at 12:00
End Time:
Sunday, 17 January 2010 at 15:00

Street:
Parkowa 4a
Town/City:
Rybnik, Poland

View Map
Google
MapQuest
Microsoft
Yahoo
Description
Twórcze spotkanie Grupy Weryfikatorium.pl. Warsztaty literacko-poetycko-translatorsko-korektorskie.

Dzień poetycki
Część I rozmowa o wierszach na przykładach poezji Jolanty Stefko oraz Williama Carlosa Williamsa.
Część II rozmowa o tym, czym jest poezja,i wskazówki dla uczestników i analiza ich wierszy.

Dzień prozatorski
Część I omówienie jednego z opowiadań Marka Hłaski
Część II rozmowa o próbkach prozy uczestników.

Każdego dnia około 5-6 godzin zajęć oraz dyskusje panelowe. Warsztatom towarzyszyć będą targi wydawnicze.

Dobre utwory zostaną polecone do druku.

Przed warsztatami zebrane zostaną od uczestników próbki twórczości (po 1 utworze - opowiadania nie dłuższe niż 3 strony) i przesłane do prowadzących warsztaty. Każdemu uczestnikowi zostaną udzielone wskazówki pisemne.

Prowadzenie Sławomir Matusz i zaproszeni goście (poeci, prozaicy, wydawcy, tłumacze)

http://pl.wikipedia.org/wiki/S%C5%82awomir_Matusz

http://www.poema.art.pl/site/sub_11004_ ... womir.html
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

2
Ijeee, ale super! Szkoda, że mieszkam tak daleko :( Chętnie bym przyjechała do Rybnika, ale mama mnie nie puści :/
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

4
Poznań - Rybnik
najszybciej 6,5h pociągiem z 3 przesiadkami
najdłużej 8,5h pociągiem z 1 przesiadką :)

Shit i cholera :/
Ale i tak chcę jechać :) Bo fajowsko się zapowiada :D
"To, co poczwarka nazywa końcem świata, reszta świata nazywa motylem." Lao-Cy, Księga Drogi i Cnoty

"Litterae non erubescunt." Cyceron

6
Jak to jest, że ja wszędzie mam daleko... Nad morze - daleko. W góry - daleko. Do stolicy naszej wspaniałej - daleko. Tylko do granicy z Niemcami mi w miarę blisko.

Ale... zobaczę co w mojej mocy. Czas ruszyć zad z przed monitora na jakąś ekskursję.

A jak wygląda sprawa z wcześniejszym zgłoszeniem obecności? Ogólnie, trochę pytań mam jeszcze, ale mam też dziwne wrażenie, że jutro znowu zaśpię do szkoły. Dobranoc.

7
Niecała godzina, ale jak już wspomniałam - mama mnie nie puści ;(
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

8
Ponad 13 godzin pociągiem. 3 przesiadki. Jeśli mnie nie okradną i nie zabiją, to pewnie wsiądę przez pomyłkę do pośpiesznego na Ukrainę. Na granicy okaże się, że sama zgubiłam pieniądze. Wsadzą mnie do więzienia. Spędzę tam z 5 lat, zanim zechcą mnie deportować do ojczystego kraju. Stosunki polsko- ukraińskie zaognią się. W konflikt wmiesza się Rosja.

Z drugiej strony zaś, wielka ochota i całkiem niezły materiał na książkę... :)

10
padaPada pisze:To niech cie zawiezie :)
Zawiozłaby, ale dopiero co zdała prawko i jeszcze boi się jeździć daleko. Nawet do rodziny na wieś mnie nie zawiezie.

12
Serena pisze:Zawiozłaby, ale dopiero co zdała prawko i jeszcze boi się jeździć daleko. Nawet do rodziny na wieś mnie nie zawiezie.
Kiedyś trzeba się nauczyć.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

14
Hmm
45 minut piechotą do centrum... W miarę blisko ;)
Gdyby ktoś z przyjezdnych szukał noclegu, to służę pomocą. Dom duży i łóżek kilka się znajdzie :)
Cierpliwości, nawet trawa z czasem zamienia się w mleko.

15
Ja mogę już powiedzieć, że jadę i mogę pieniądze wpłacać. Czymże jest 350 km w obliczu rozwoju na tle literackim? A i tak będę się tatuował w Rybniku. :P
"Życie nas mija i patrzy ze śmiechem,

Jak nad zagadką stoimy bezradnie,

Jak złotą piłką bawimy się grzechem,

Czas przeklinając, co sny nasze kradnie."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”