211

Latest post of the previous page:

Viriconium - M.John Harrison

Geniusz w czystej postaci. Przynajmniej pod względem wyobraźni może się równać z Lovecraftem, chociaż to inny klimat. Zadziwiające pomysły, oryginalność wręcz kipi, autor zwyczajnie mnie oczarował. Parę miesięcy temu przeczytałem recenzję w Nowej Fantastyce i wkrótce, zupełnie przypadkiem, dostałem ją na imieniny :) Przeleżała wakacje na szafie, ze względu na priorytety innych książek, ale teraz szczerze żałuję, że wcześniej się za nią nie zabrałem. Tylko tempo czytania muszę zwolnić, bo się jeszcze zadławię...

212
Właśnie odłożyłem na półkę "Wszystko co najważniejsze" Oli Watowej. Przyznam, iż ksiażka "chodziła" za mną już parę lat, ale przeczytałem dziś caluteńką. Gorąco polecam!
"Ostatecznie mamy do opowiedzenia tylko jedną historię." - Jonathan Carroll

214
Kończę Patrz na te arlekiny! V. Nabokova. W kolejce czeka Cień wiatru Zafona.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

216
Opowiadania Julio Cortazara, zbiór Ośmiościan. Cudowny typ narracji, wywody niemalże jazzowe - ciągłe powtórzenia fraz w celu uzyskania doskonałości.

217
"Cedry pod śniegiem" Davida Gutersona, dopiero zaczęłam, więc jeszcze nic powiedzieć nie mogę;)
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

218
Obecnie czytam 'Miasteczko Salem' Kinga i trzy ostatnie tomy Death Note'a :)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

220
"Odette i inne historie miłosne" Erica-Emmanuela Schmitta.
Miłości jestem posłuszna i szczęściu się nie opieram!
I czuję twoją pieszczotę i coraz bardziej zanikam,
I czuję twe pocałunki i coraz bardziej umieram.

Rok nieistnienia B. Leśmian

221
Po raz kolejny 'Wywiad z wampirem'. I tym razem zamierzam dobrnąć do końca sagi :twisted:
"I learned to listen.
In my dark, my heart heard music."

222
Sol, oo to masz tak samo jak ja :) Ja dopiero mam 'Wywiad' i 'Wampira Lestata' w swojej biblioteczce i nigdzie nie mogę znaleźć 'Królowej potępionych' :(

– William Blake

223
Właśnie zaczynam czytać "Listy z Hadesu" Jeffrey'a Thomasa i muszę przyznać, że zapowiadają się całkiem interesująco ;)
"Każdy rodzaj literatury jest dobry z wyjątkiem nudnego."

Wolter

224
Serena pisze:Sol, oo to masz tak samo jak ja :) Ja dopiero mam 'Wywiad' i 'Wampira Lestata' w swojej biblioteczce i nigdzie nie mogę znaleźć 'Królowej potępionych' :(
Miałam Ci napisać, że najlepszym rozwiązaniem jest empik (z reguły kupuję tam po jednej książce i odbieram w salonie, bo cierpię na chroniczny brak kasy i to najwygodniejsze rozwiązanie :roll: ), ale widzę, że akurat Królowej nie mają :?
Popróbuj polować na allegro, prędzej czy później powinnaś dostać, nawet nową.

Ja większość sagi mam (tej głównej w każdym razie ;) ), ale zawsze miałam problem z czasem :?
Przed maturą przeczytałam 2 pierwsze tomy (potrzebowałam ich do prezentacji ;)), a później zupełnie nie miałam kiedy czytać dalszych części.
Na studiach przeczytałam 3 pierwsze, nadeszła sesja i znowu wampiry odeszły na bok :roll:

Ale nie ma co, teraz czytam od deski do deski :cool:

No i 'właśnie czytam sobie' Wampira Lestata :)
"I learned to listen.

225
Sol, w Empiku faktycznie nie mają już Królowej. Nie mają w ogóle większości tego cyklu, bo teraz prawie wszystko to te Czarownice z rodu Mayfair (które, swoją drogą, też planuję przeczytać). Widziałam za to Królową ostatnio w Matrasie, ale to był tylko jeden egzemplarz, i to taki trochę zniszczony, więc postanowiłam nie kupować go. Szlag mnie trafia, jak widzę książkę, która ma choćby lekko zjechaną okładkę.

– William Blake

226
ja mam na tym punkcie prawdziwą obsesję :roll:

Jak już coś kupuję to musi wyglądać jak nówka, jakbym chciała zniszczoną powieść to bym poszła do antykwariatu.
No i zawsze jak pożyczam jakąś książkę znajomym to ostrzegam ich, że mam na tym punkcie fioła więc niech lepiej uważają, bo za zniszczenia uduszę :twisted:
"I learned to listen.

Wróć do „Czytelnia”