16

Latest post of the previous page:

noetting pisze:CENNIK REKLAM I OGŁOSZEŃ
Reklam. I ogłoszeń.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

18
Sir Wolf pisze:
noetting pisze:CENNIK REKLAM I OGŁOSZEŃ
Reklam. I ogłoszeń.
Wydało się - więc jednak jestem niekumata;p
No dobra, reklam i ogłoszeń.
Ale o co chodzi z tym płaceniem, jeśli chcesz wejść przed kolejkę? To się chyba nie tyczy reklam i ogłoszeń, prawda?

[ Dodano: Pon 18 Sty, 2010 ]
Chodzi o to mianowicie: " e-Akant2
Wszyscy, którzy chcą zamieścić swoje teksty poza kolejką proszeni są o wpłacenie 20 zł opłaty technicznej na podane niżej konto oraz kontakt z redakcją pod adresem [email protected]"
Swoje teksty, czyli opowiadania jak mniemam;)
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

20
TadekM pisze:"dociera do elit i innych wpływowych bananów", a na pierwszym miejscu wśród partnerów ma serwis zajmujący się pisaniem ludziom prac licencjackich.
To by się zgadzało, skoro Lepper, Beger i inne ciekawostki porobiły magistry i licencjaty :D
Leniwiec Literacki
Hikikomori

21
Nie jestem pewna, do kogo dociera Akant. W warszawskich empikach zawsze jest. Zresztą właśnie w empiku dowiedziałam się, że coś takiego istnieje. Wysłałam tekst i po paru tygodniach przysłali mi czasopismo z wydrukowanym opowiadaniem mojego autorstwa. Sadzę, że to ominięcie kolejki dotyczy internetowej wersji, o której nic nie wiem. W każdym razie lepsze doświadczenia mam z Magazynem Fantastycznym (faktycznie ukazuje się nieregularnie). Przynajmniej powiedzieli na początku, że nie są w stanie płacić autorom, ale mają zamiar ich bardziej promować. Promują, ale możliwości zdaje się są ograniczone.

22
Tilly pisze:Wysłałam tekst i po paru tygodniach przysłali mi czasopismo z wydrukowanym opowiadaniem mojego autorstwa.
I wydrukowali nie informując Cię prędzej o tym? Dziwne...
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.

23
A ja bym jednak proponował wysyłać teksty do pism ktore za nie płacą. Nie tylko prestiż, ale i realny nakład takowych jest przeważnie większy. A to ważne, szczególnie dla debiutujących/ początkujacych autorów.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

24
noetting pisze:
Tilly pisze:Wysłałam tekst i po paru tygodniach przysłali mi czasopismo z wydrukowanym opowiadaniem mojego autorstwa.
I wydrukowali nie informując Cię prędzej o tym? Dziwne...
no to do dzieła.

dobry adwokat (najlepiej krewny). Zaczynamy od grzecznego pisma że honorarium w wysokości 10 tyś prosimy przelać na podany numer konta. Pismo powinna wysłać od razu kancelaria adwokacka.

Stawiają się? "sory chłopaki - taka jest moja stawka. skoro nie zapytaliście sądziałam że wiecie i akceptujecie moje warunki. Gdybyscie nie wiedzieli - przecież prosiłam wyrażnie o kontakt przed publikacją".

wasze umowy mówią co innego? doskonale - to pokażcie mi podpisaną przezemnie umowę.

są na widelcu.

"sekretarz redakcji zawinił? a co mnie to obchodzi? Płaćcie i zdejmujcie mu z pensji przez następne dwa lata - to jego problem".

Akant jest bogaty - jedzie na dotacjach z MKiS. Jako podatnik pod przymusem utrzymujacy tę mafię życzę powodzenia w wydarciu im choć części moich pieniędzy. Skoro i tak ze mnie zdarli niech chociaż trafią w godne ręce ;)

26
Romek Pawlak pisze:Ale to nie jest takie proste :) Andrzeju, zawsze podpisujesz umowę na druk np. felietonu czy opowiadania PRZED publikacją? Bo ja, przyznaję, nie.
nie. ale to problem wyłacznie tego który opublikował ;)

wysłanie tekstu do pisma to oferta - a nie automatyczna zgoda na bezwarunkową publikację.

27
Andrzej Pilipiuk pisze:dobry adwokat (najlepiej krewny). Zaczynamy od grzecznego pisma że honorarium w wysokości 10 tyś prosimy przelać na podany numer konta. Pismo powinna wysłać od razu kancelaria adwokacka.

są na widelcu.
Czytałem o innej skutecznej drodze, dużo szybszej i bez konieczności wynajmowania adwokata, ale też kwota musi być realniejsza. Takiemu podmiotowi wysyła się do podpisania umowę o dzieło z wpisaną kwotą, którą chce się otrzymać. Kruczek polega na tym, że jeśli podmiot będzie się wykręcał, to taka umowa podpada pod sąd pracy. Krótkie wyjaśnienie: w tym sądzie sprawy rozpatrywane są w konkretnym, krótkim czasie (do 30 dni?) i sądy w ewidentnych przypadkach, takich jak ten, szybko i skutecznie stają po stronie poszkodowanej, nakazując natychmiastową egzekucję wyroku. Nie trzeba bawić się w adwokatów. W tym wypadku jednak nie ma sensu wpisywać za dużych kwot na umowę, bo sąd zasądzi i tak mniejszą, podobną, jakie są na rynku za takie dzieło.

Opisywał to pewien fotograf, któremu co jakiś kradną zdjęcia (publikują bez jego zgody). Pisał, że to bardzo skuteczny sposób. Na życzenie odnajdę tę sprawę.

31
Tony pisze: Czytałem o innej skutecznej drodze, dużo szybszej i bez konieczności wynajmowania adwokata, ale też kwota musi być realniejsza. Takiemu podmiotowi wysyła się do podpisania umowę o dzieło z wpisaną kwotą, którą chce się otrzymać. Kruczek polega na tym, że jeśli podmiot będzie się wykręcał, to taka umowa podpada pod sąd pracy.
Tony, wydaje mi się, że musiałeś coś przekręcić. Umowa o dzieło jest umową cywilnoprawną i sąd pracy nie ma nic do tego. To nie jest umowa o pracę, żeby iść z nią do sądu pracy. Ale mogę się mylić oczywiście :)
eKorekta24.pl :: Portal językowo-literacki
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”