31

Latest post of the previous page:

W końcu! W końcu w naszej ziemi zrodziło się Wielki Dzieło na miarę arcydzieł kultury zachodniej! Tyle lat, tyle lat... Dzięki niech będą wszystkim istniejącym i nieistniejącym bogom oraz temu w co wierzą ateiści!

btw. Arcydzieło wcale nie musi być wiarygodne.

33
Obsidian pisze:btw. Arcydzieło wcale nie musi być wiarygodne.
Dla mnie nieodzowna jest wiadygodność w warstwie moralnej i etycznej, może być okraszona dziwacznymi wydarzeniami, które jednak są tylko tłem do prawdziwej treści. Ale z tego co pisał Mal widzę, że mi się udało choć trochę z tego, co chciałem osiągnąć. Cieszy mnie to :)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

34
Pamiętajcie również o tym, co nazywa się Suspension of disbelief - jak autor pisze wpływa w dużym stopniu na to na ile zgodzimy się na zawieszenie niewiary. Zdarzenia fikcyjne oplecione otoczką uwiarygadniającą, soczyste opisy, logiczne uzasadnienia i wszystkie szczegóły, które stanowią 'mięso' opowieści sprawiają, że dajemy autorowi kredyt zaufania.

PS. Pada, już kończę weryfikację i do końca tygodnia odeślę ci poprawiony tekst. Pomyśl jeszcze o tytule bo "Droga krzyżowa" jest odrobinę pretensjonalna.

36
To chyba wymagałoby zmiany narracji - przez to, że (w moim odczuciu) głównym bohatererem jest młody Popiełuszko recepcja tytułu stałaby się conajmniej dziwna. Bo ciężar moralnych zmagań z nieuchronną przemianą rozgrywa się podczas rozmów papieża z Dziwiszem, podczas dialogu przed wyjazdem Popiełuszki do Izraela oraz we wpisach Wojtyły w pamiętniku. Nie jest tego tak dużo, przy całej objętości powieści - można powiedzieć, że jest to książka o papieżu. Większość wydarzeń toczy się wokół młodego księdza, a on moim zdaniem nie przeżywa aż takich rozterek moralnych - wyłączając wątek moralnej dwuznaczności samego poczęcia o której rozmawia w retrospekcji w drugim rozdziale. Nota bene wydaje mi się, że gdybyś rozwinął ten wątek równoważąc go z dylematami papieża utwór zyskałby drugi filar i tytuł "Golgoty" (celowo w l.mn) mógłby mieć niezłe uzasadnienie.

37
Przepraszam Panowie, ale czy wy się nie zapominacie?
Fajnie, że opowiadacie o takich rzeczach, ale może temat Sereny zostawcie w spokoju?
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

38
Dokładnie... Coś widzę, że się tu rozgadaliście nie o tym, co trzeba...
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

41
Preiss, a co konkretnie?:)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

42
Egzorcyzmy i ochrona przed atakiem psychicznym
Anna Atras, Leszek Żądło

Egzorcyzmy opętanie demony
Ks. Aleksander Posacki

Egzorcyzmy (Astrum)
Olivier Belleil

Egzorcyzmy Anneliese Michael
Felicitas D. Goodman

Egzorcyzmy. Jak uwolnić od ducha osobę opętaną
Eugene Maurey

Egzorcyzmy a moce ciemności
Jan Szymborski

Egzorcyzmy i satanizm w cieniu demonicznego zła
Bolesław Pylak

Wujek Google!

[ Dodano: Wto 26 Sty, 2010 ]
Opętani przez duchy, Egzorcyzmy w XXI stuleciu
Wanda Prątnicka

44
I jeszcze dzieła tego pana:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Gabriele_Amorth
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”