Zwałowe, schizowe książki

1
Ludzie, poleccie mi jakies mocno pojechane ksiazki bo juz mi sie koncza pomysly a jak na zlosc w mojej bibliotece nie ma "Nagiego Lunchu"... Czytam Ulissesa, Rekopis znaleziony w Saragossie, mam jakas bycza ksiazke Prousta... czytalem "Zwał"... Kokaina tez byla fajna... co jeszcze? znacie cos takiego?
Tych wszystkich którzy upajają się zgiełkiem mass mediów, kretyńskim uśmiechem reklamy, zaniedbaniem przyrody, brakiem dyskrecji wyniesionym do rzędu cnót, należy nazwac kolaborantami nowoczesności.

2
"Rogaś z Doliny Roztoki"- mocno schizowa książka.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

3
To moze "Próba kwasu w elektrycznej oranżadzie" autorstwa bodajże Wolf'a. Jest to biografia K. Kessey'a, autora "lotu nad kukółczym gniazdem".

4
"Paragraf 22" - Joseph'a Heller'a

Nie znam Twojej interpretacji "schizowej książki" ale myśle, że ta da rade :D
Cave me domine ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo.

Szaleństwo to obecnie jedyny rodzaj indywidualizmu. Reakcja obronna organizmu na absurdalny ład i banalność świata.

5
Zależy co rozumiesz pod pojęciem "schizowa książka".

"Jedyne Wyjście" Witkacego jest schizową beletrystyką.

"Na szczytach rozpaczy" Emila Ciorana jest schizową książką psychologiczno-filozoficzną.

A jeśli chcesz się poczuć naprawdę schizoidalnie to proponuję monografie na tematy psychiatryczno-psychologiczne, np. "Schizofrenia" Antoniego Kępińskiego, albo "Podzielone <<ja>>" R.D.Lainga. Chyba, że jesteś młody (młoda), to wtedy szczerze odradzam taką literaturę. Trzeba mieć naprawdę mocno skonsolidowane wnętrze (albo być totalnym głupkiem), żeby wyjść z takiej lektury w jednym, nienaruszonym kawałku. Osobiście czytam kanon akademicki w ramach higieny psychicznej, tj. prewencyjnie i profilaktycznie, raz na kilka miesięcy.

6
Ja właśnie czytam Barry'ego Trottera.

Toootalna masakra :D

Pieję z zachwytu i polecam :)
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

7
Przeczytaj "Ptaśka". Schiza gwarantowana.
"Niechaj się pozór przeistoczy w powód.
Jedyny imperator: władca porcji lodów."

.....................................Wallace Stevens

8
Sekretne życie Dalego lub Depeche Mode Serhij żadana.
Ten niedopałek jest zamarynowany w strachu przed ZSRR i wymoczony w heavymetalowych balladach, co daje mi kopa, by użyć papeterii nasączonej moimi ulubionymi perfumami i przykleić znaczek do góry nogami.

9
"Zmierzch" xDDDDDDDD
"Bawisz się słowami. Upajasz się nimi. Słowami chcesz zastąpić normalne, ludzkie uczucia, których w tobie nie ma."

Non. Je ne regrette rien.

10
Jeśli lubisz wiersze to może tomik Barańczaka "Fioletowa Krowa"?
A jeżeli nie przeszkadza Ci śmiech na sali "AA!! On czyta baśnie!" - to zajrzyj do nich. Bardzo niedoceniany gatunek. Ludzie zdają się zapominać, że to pisali dorośli. Niekoniecznie normalni i trzeźwi. Można znaleźć naprawdę niezłe perły, ale nie przychodzi mi do głowy żaden tytuł teraz.

12
Ta, też kiedyś założyłam gdzieś taki temat. Mogę się podzielić listą, która powstała dzięki inwencji całej tamtejszej społeczności forumowej. Kilka pozycji nawet przeczytałam :P. Ekhm, ekhm.

- Thomas Pynchon, Tęcza grawitacji
- Virginia Woolf, Fale;
- bardziej zakręcona twórczość Stanisława Lema - np. Pamiętnik znaleziony w wannie z tego, co pamiętam;
- Jerzy Krzysztoń, Obłęd;
- P. K. Dick, VALIS;
- William Faulkner
- Meyrink, Golem
- Kubin, Po tamtej stronie
- Gombrowicz, Kosmos.

13
Ferdydurke - bardzo schizująca książka.
I Tango Mrożka też było dość schizujące.
Strona autorska: http://zalecka-wojtaszek.pl

Wsparcie dla pisarzy: http://www.gabinet-holistic.com/
Pracuję z pisarzami, którzy mają poczucie, że nie do końca wykorzystują swój czas i potencjał i nie realizują się tak, jak by chcieli. Pomagam im przezwyciężać przeszkody związane z procesem twórczym i śmiało dzielić się sobą ze światem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Czytelnia”