Ogień [sci-fi / fantasy]

1
Tytuł roboczy. Bohater nie ma imienia, więc nazwałem go P.

Jest to fragment większego projektu, który postanowiłem przerobić i zobaczyć, jak mi idzie pisanie :)

Chciałbym, żebyście zwrócili uwagę na to, czy jesteście sobie w stanie dobrze wyobrazić sytuację - chcę wiedzieć, czy potrafię pisać dosyć obrazowo i przekazać innym, jak ja to widzę.
---------------------------------------------------------------------
P otworzył oczy. Lekko zdezorientowany rozglądnął się dokoła. Jego szare źrenice potrzebowały krótkiej chwili na przystosowanie się do otoczenia. Było ciemno. Jak każdej nocy, podczas których budził się bardzo często. Jego cykl biologiczny był mocno zakłócony. Nie martwiło go to. Jeśli doba trwa 35 godzin, żaden człowiek nie jest w stanie się przystosować nawet podczas kilkumiesięcznego pobytu.
Spojrzał na cyfrowy zegarek nad łóżkiem. Wskazywał godzinę 64 i 36 minut. Chyba się zepsuł. Na pewno się zepsuł. Poprawnie działający zegar nie zlicza czasu w dół.

P powoli zgramolił się z małego łóżka. Niespiesznie podniósł głowę. Surowy wystrój Pomieszczenia Relaksacyjnego działał mu na nerwy. Co ciekawe, wkurzało go to tylko podczas nieprzespanych nocy. W dziennym świetle pokój był bardzo ładny i dobrze spełniał swoją rolę, pozwalając na przyjemny odpoczynek po całodziennej walce o przetrwanie na zewnątrz.
W pewnej chwili ciemność zdała się zanikać, ustępując bladej czerwieni odbijającej się w podłodze. Światło docierało zza okna, mimo, że było zasłonięte stalową osłoną. P wstał. Lekko się chwiejąc podszedł do narożnika i nacisnął włącznik światła. Zrobił krok do przodu, po czym zamarł. Odwrócił się. Ponownie nacisnął włącznik. Jeszcze raz. I znowu, mocniej. Bez efektu. Coś jest nie tak, te rzeczy się nie psują...

Podszedł do okna zaciekawiony czerwoną poświatą. Odsłonił je, wnętrze pomieszczenia rozjaśniło się lekko. Po drugiej stronie nie było widać nic oprócz czerwieni. Gęsta, bezkształtna, jasna czerwień.
Obojętnymi oczami powiódł po pokoju. Mały stolik jak zawsze był zawalony instrukcjami serwisowymi. Obok na podłodze leżała przewrócona miska, a wokół rozsypany popcorn. Trzeba będzie to jakoś ogarnąć.
Powoli, bez entuzjazmu przeszedł do kolejnego pomieszczenia. Śluza wyjściowa. Pod hermetycznymi drzwiami leżał jego strój zewnętrzny. Jak zawsze trochę brudny, chociaż na ciemnozielonym kolorze nie widać starej warstwy pyłu. P podszedł i podniósł strój do góry. Mocny, wojskowy materiał przeszedł już niejedno, ale wciąż bardzo dobrze się trzymał. Ważne, że spełniał swoją funkcję.

P zaczął się ubierać. Leniwie założył spodnie i kurtkę, naciągnął przycięte na 3/4 wojskowe rękawiczki na dłonie i podniósł maskę. Lubił ją. Zapewniała mu przeżycie w tych trudnych warunkach. Nie tylko filtrowała powietrze, ale dzięki mocnym nanowłóknom nieźle radziła sobie z wszystkimi roślinami, które postanowiły bić go po twarzy. Mimo swoich doskonałych właściwości ochronnych była komfortowa i nie przeszkadzała nawet podczas biegu, zapewniając doskonały przepływ powietrza między filtrem w egzoszkielecie a jego układem oddechowym.
Przyłożył maskę do twarzy i przymocował do złącza za kołnierzem egzoszkieletu. Cichy szmer powietrza płynącego przez przewody wraz z pierwszym wdechem upewnił go, że wszystko działa jak należy. Założył na głowę gruby, głęboki kaptur.

Gotowy do wyjścia podszedł do żółtych, masywnych drzwi. Obiema rękami chwycił dźwignię otwierającą. Westchnął głęboko i mocno pchnął. Pneumatyczne siłowniki wydały cichy świst, po czym ukryty gdzieś głęboko zamek odblokował się z głuchym tąpnięciem.
P lekko pociągnął dźwignię do siebie. Drzwi uchyliły się na kilka centymetrów. Przez szparę wraz z kilkoma iskrami gwałtownie wpłynęła fala gorącego powietrza, rozchodząc się we wszystkie zakamarki wnętrza; owijając się wokół jego nóg lekko poruszyła nogawkami spodni. Odczekał chwilę, po czym mocno, całym ciałem pociągnął za dźwignię. Drzwi z lekkim oporem otwarły się na oścież, a gorące powietrze dmuchnęło mu w twarz tak mocno, że musiał przymknąć oczy i zasłonić je dłonią. Jednak już po sekundzie opuścił ją i stał nieruchomo, patrząc przed siebie. Odczekał chwilę. Zrobił dwa kroki do przodu, przekraczając próg. Rozglądnął się powoli. Jego szare oczy nabrały blasku, a w źrenicach odbijały się tańczące czerwone płomienie.

Wszystko wokół płonęło. P zrobił kolejne dwa kroki. Ogniste języki zbliżyły się do niego na wyciągnięcie ręki. Nie czuł gorąca. Nie czuł nic. Niespiesznym krokiem ruszył przed siebie, nie rozglądając się wokół. W miarę, jak posuwał się do przodu, iskry trzaskające z wszechobecnego ognia otaczały go, osiadały na jego plecach, spadały pod nogi, krążyły wokół obojętnej twarzy, otulały go ze wszystkich stron. Ściana płomieni zamykała się za jego plecami, tworząc jednocześnie wąski tunel na wprost, jakby pokazując mu drogę. P wciąż szedł. Wydawało się, że ogień zaraz go pochłonie, jednak wciąż odskakiwał, bał się zbliżyć, nie mógł dostać do pustych, szarych oczu bez wyrazu. P w końcu dotarł do granicy terenu bazy. Była dosyć duża. Zapewne mogła pomieścić do kilkuset osób, ale on był sam. Sam walczył o przeżycie. Nie wiedział już po co. Po prostu żył.

Płomienie nie przekroczyły granicy bazy. Ściana ognia kończyła się dokładnie w miejscu, gdzie niedawno stał pancerny płot izolujący teren od świata zewnętrznego.
P zatrzymał się dwa metry dalej. Odwrócił się w stronę pożogi. Patrzył. Wciąż patrzył swoim pustym, nieobecnym wzrokiem.
Nagle z płomieni wyłonił się ogromny, ognisty ptak. Cały był z ognia. Był ogniem. Z ogromną prędkością leciał w jego stronę, zostawiając za sobą dywan powoli opadających, żarzących się iskier. P nawet nie drgnął. Obserwował ptaka ze spokojem. Ten był już bardzo blisko. Przygotowywał się do ataku. Cofnął płonące skrzydła, czerwone szpony wysunął do przodu, gotowy do chwycenia zdobyczy. P dalej stał nieruchomo. Ptak zbliżał się bardzo szybko, jego ślepia wpatrywały się w stojącą w bezruchu ofiarę. Zaciskając już szpony, ptak dotarł do granicy ognia. I wtedy zniknął. Zamienił się w gęstą chmurę żarzących się, pomarańczowych iskier. Chmura ta wpadła na P z takim impetem, że aż cofnął się o krok, zamykając oczy i zasłaniając się rękami. Setki gorących iskier osiadło na jego ubraniu, gasnąc z sykiem. Część iskier zawirowała, opadając na jego plecy i barki. Wszystkie zgasły w przeciągu kilku sekund, zostawiając setki czarnych kropek na stroju P. Żadna z nich nie wypaliła dziury. Porządny, wojskowy materiał wciąż spełniał swoją funkcję.

Słysząc gasnący syk iskier, P otworzył oczy. Ogień zniknął i nie było po nim śladu. Znów został sam. Lubił swoją obecność. Dzięki temu jeszcze nie zwariował. Nieraz jednak myślał, że miło byłoby spotkać jeszcze kogoś, kto nada wszystkiemu jakiś sens.
Znów się odwrócił. Teraz była przed nim tylko dżungla. Ciemna, niebezpieczna dżungla. Gęsta mgła między drzewami ograniczała widoczność do około pięćdziesięciu metrów. Wszedł do lasu. Tym razem las nie atakował P. Gałęzie nie cięły mu twarzy, liany nie owijały się wokół szyji, a zarośnięte mchem korzenie drzew nie próbowały go przewrócić na każdym kroku. Mgła nie ustępowała. P wciąż szedł przed siebie, powoli odpychając długie liany wiszące przed jego twarzą. Nagle przystanął. Szybko spojrzał w lewo. Wyłowił niemal niezauważalny, krótki ruch za grubym, starym drzewem. W tle słychać było tylko ciche śpiewy egzotycznych ptaków. P stał w bezruchu, nasłuchując. Kolejny ruch, dużo bliżej. Prawą rękę odsunął do tyłu, przygotowany do chwycenia lekkiej kompozytowej kuszy zawieszonej na plecach. Zza drzewa ostrożnie wychyliła się wysoka postać. Tak jak on, była szczelnie osłonięta ubraniem. Jej kaptur był jeszcze głębszy niż jego i zacieniał twarz. Postać zrobiła dwa kroki do przodu, przystając bokiem kilka metrów przed P. Lekko odwróciła głowę w jego stronę. Ogromne źrenice wwiercały się w nieruchomego przybysza. Postać lekko się uśmiechnęła, odsłaniając śnieżnobiałe, lekko cofnięte do tyłu kły, po czym szybko skoczyła za kolejne drzewo i zaczęła uciekać.
P przez kilka sekund stał zszokowany. Nagle oprzytomniał. Podbiegł do drzewa, za którym zniknęła. Nikogo nie było. Oglądnął się szybko. Mgła zrobiła się gętsza, teraz nic nie było widać na odległość większą niż pięć metrów. Gwałtownie odwrócił się w prawo. Pojedynczy, cichy trzask łamanej suchej gałęzi wskazał mu kierunek. Właśnie na to czekał. Doskonały słuch umożliwiał mu przeżycie w środowisku, w którym widać najdalej na odległość stu metrów. Sprintem ruszył w stronę odgłosu. Zręcznie przeskakiwał spróchniałe, ledwo widoczne na tle ziemi korzenie i ani na chwilę nie zwalniał. Mgła zrobiła się rzadsza, odsłaniając uciekającą postać. P przyspieszył. Postać ostro skręciła w lewo, znikając w gęstwinie. Mgła spowrotem stała się gęsta jak mleko. Mimo to P wciąż biegł, nasłuchując. Słyszał zbliżający się szum, stawał się wyraźniejszy i głośniejszy. Kilkadziesiąt metrów bliżej szum był już bardzo głośny, ale P nie mógł określić, czym był spowodowany. Biegł dalej.

W jednej chwili mgła zniknęła. Trzy metry przed nim pojawiła ogromna przepaść, do której wpadał wysoki, biały wodospad. P był zbyt rozpędzony by móc się zatrzymać. Zdążył tylko obrócić się w biegu i spróbował chwycić jedną ze zwisających z drzew lian. Udało mu się, ale liana natychmiast wyślizgnęła mu się z ręki, lekko się kołysząc. Po raz pierwszy w jego oczach można było ujrzeć emocje. Nie był to strach, raczej zaskoczenie. Spadając w dół, widział oddalające się drzewa, coraz mniejsze i mniejsze. Wodospad był gigantyczny, miał kilkaset metrów wysokości. P wiedział, że będzie spadał bardzo długo. Ma czas na przemyślenia. Nie myślał jednak o niczym szczególnym. Patrzył, jak lekka mgiełka wody otacza go coraz gęściej i gęściej im bardziej zbliżał się do wzburzonego kotła na dnie wodospadu. Spokojnie obserwował sunące w górę ściany zbocza, w dół którego leciał. Nie krzyczał, po prostu patrzył i podziwiał. Na dole było już widać taflę jeziora, do którego wpadała woda i do którego zaraz wpadnie on sam. Zamknął oczy, gotowy na uderzenie.

Uderzył głową, spadając na lewe ramię. Lekko jęknął z bólu. Otworzył oczy. Leżał na podłodze, a obok turlała się miska, zgniatając rozsypany popcorn. Płytki i nieregularny oddech zaczął wracać do normy. P wziął kilka głębszych wdechów i chwycił się za stłuczone ramię.

To tylko sen. Cholerny, pieprzony sen.

2
Avat pisze:Jego szare źrenice potrzebowały krótkiej chwili na przystosowanie się do otoczenia.
jego jest niepotrzebne
Avat pisze:Jeśli doba trwa 35 godzin
Avat pisze:Wskazywał godzinę 64 i 36 minut.
słownie
Avat pisze:Jeśli doba trwa 35 godzin, żaden człowiek nie jest w stanie się przystosować nawet podczas kilkumiesięcznego pobytu.
Spojrzał na cyfrowy zegarek nad łóżkiem. Wskazywał godzinę 64 i 36 minut.
No właśnie. Jeśli doba trwa 35 godzin to czemu jest godzina 64 ?
Avat pisze:Surowy wystrój Pomieszczenia Relaksacyjnego działał mu na nerwy
czy to pomieszczenie zasługuje na wielką literę? czy jak jest SF, to wszystkie naczynia to Garnek, Patelnia i Miska ?

Poza tym ciemno, a drażnił go wystrój. No chyba, że widzi jak kot.
Avat pisze:odbijającej się w podłodze
czy światło (tudzież poświata) może odbijać się w podłodze ?
Podszedł do okna zaciekawiony czerwoną poświatą. Odsłonił je, wnętrze pomieszczenia rozjaśniło się lekko. Po drugiej stronie nie było widać nic oprócz czerwieni. Gęsta, bezkształtna, jasna czerwień.
Obojętnymi oczami powiódł po pokoju.
Niby go coś zainteresowało, ale obojętnymi oczami patrzył po pokoju.

Od tego momentu przestałem już cytować. Denerwowało mnie ciągłe przeskakiwanie do tekstu. Ogólnie opowiadanie ma coś w sobie, nie wiem co. Może gdyby je trochę zmienić, byłoby nieźle. W każdym razie nie porwało mnie.

Re: Ogień [sci-fi / fantasy]

3
Avat pisze:Tytuł roboczy. Bohater nie ma imienia, więc nazwałem go P.
Wystarczyło pisać w narracji pierwszoosobowej :P
Avat pisze: Chciałbym, żebyście zwrócili uwagę na to, czy jesteście sobie w stanie dobrze wyobrazić sytuację - chcę wiedzieć, czy potrafię pisać dosyć obrazowo i przekazać innym, jak ja to widzę.
Tego ci nikt nie powie :)
Avat pisze:Jego cykl biologiczny był mocno zakłócony. Nie martwiło go to. Jeśli doba trwa 35 godzin, żaden człowiek nie jest w stanie się przystosować nawet podczas kilkumiesięcznego pobytu.
A po co ma się przystosowywać? To jest sf i bohater nie umie sobie z ciemnością poradzić? Powinien mieć aparaturę, że co dzień wstawałby wyspany.
Avat pisze: Spojrzał na cyfrowy zegarek nad łóżkiem. Wskazywał godzinę 64 i 36 minut. Chyba się zepsuł. Na pewno się zepsuł. Poprawnie działający zegar nie zlicza czasu w dół.
Jak w dół? Bez sensu, skąd to niby wiadomo że zlicza w dół?
Avat pisze: W pewnej chwili ciemność zdała się zanikać, ustępując bladej czerwieni odbijającej się w podłodze. Światło docierało zza okna, mimo, że było zasłonięte stalową osłoną. P wstał.
Lol skoro tam stalowa osłona tak szybko się nagrzewa, to pewnie z bohatera zaraz kisiel będzie.
Avat pisze:Coś jest nie tak, te rzeczy się nie psują...
Myśli bohatera zapisuj jakoś inaczej.
Avat pisze:Podszedł do okna zaciekawiony czerwoną poświatą. Odsłonił je, wnętrze pomieszczenia rozjaśniło się lekko. Po drugiej stronie nie było widać nic oprócz czerwieni. Gęsta, bezkształtna, jasna czerwień.
To co to w końcu jest? Najpierw przebija się przez stal, a okazuje się delikatnym światełkiem?
Avat pisze:Jak zawsze trochę brudny, chociaż na ciemnozielonym kolorze nie widać starej warstwy pyłu.
Nie rozumiem tego zdania...
Avat pisze:Mimo swoich doskonałych właściwości ochronnych była komfortowa i nie przeszkadzała nawet podczas biegu, zapewniając doskonały przepływ powietrza między filtrem w egzoszkielecie a jego układem oddechowym.
To jak coś dobrze chroni to od razu niekomfortowe jest? I gostek ma egzoszkielet, a się wyspać nie umie? Lol.
Avat pisze: Gotowy do wyjścia podszedł do żółtych, masywnych drzwi. Obiema rękami chwycił dźwignię otwierającą. Westchnął głęboko i mocno pchnął. Pneumatyczne siłowniki wydały cichy świst, po czym ukryty gdzieś głęboko zamek odblokował się z głuchym tąpnięciem.
P lekko pociągnął dźwignię do siebie. Drzwi uchyliły się na kilka centymetrów. Przez szparę wraz z kilkoma iskrami gwałtownie wpłynęła fala gorącego powietrza, rozchodząc się we wszystkie zakamarki wnętrza; owijając się wokół jego nóg lekko poruszyła nogawkami spodni. Odczekał chwilę, po czym mocno, całym ciałem pociągnął za dźwignię. Drzwi z lekkim oporem otwarły się na oścież, a gorące powietrze dmuchnęło mu w twarz tak mocno, że musiał przymknąć oczy i zasłonić je dłonią. Jednak już po sekundzie opuścił ją i stał nieruchomo, patrząc przed siebie. Odczekał chwilę. Zrobił dwa kroki do przodu, przekraczając próg. Rozglądnął się powoli. Jego szare oczy nabrały blasku, a w źrenicach odbijały się tańczące czerwone płomienie.
Prawdziwie epickie otwieranie drzwi...
Avat pisze: Nagle z płomieni wyłonił się ogromny, ognisty ptak. Cały był z ognia. Był ogniem.
No przecież ogniste ptaki to są zazwyczaj z ognia :)
Avat pisze:Słysząc gasnący syk iskier, P otworzył oczy. Ogień zniknął i nie było po nim śladu. Znów został sam. Lubił swoją obecność. Dzięki temu jeszcze nie zwariował.
Nie zwariował bo lubił być sam? Jakby z kimś był to by pewnie zwariował :)
Avat pisze:Mgła zrobiła się gętsza, teraz nic nie było widać na odległość większą niż pięć metrów.
Gęstsza. :)

Kurde ta mgła to jakaś nieźle dowcipna jest. Ona żyje?
Avat pisze:Uderzył głową, spadając na lewe ramię.
Że co? To w końcu na co spadł?

Eh... jakoś słabe to opowiadanko, niby sen ale nic się w nim nie dzieje. No ale jak to sen to ok, jest bezsensowny i poryty. W każdym razie nie wciągnął mnie, a raczej odrzucił. I nie wiem o co chodziło.
Uśmiechając się do deszczu mniej się moknie

4
inja.no.tamashi pisze:No właśnie. Jeśli doba trwa 35 godzin to czemu jest godzina 64 ?
Zegar był zepsuty
inja.no.tamashi pisze:Avat napisał/a:
Surowy wystrój Pomieszczenia Relaksacyjnego działał mu na nerwy

czy to pomieszczenie zasługuje na wielką literę? czy jak jest SF, to wszystkie naczynia to Garnek, Patelnia i Miska ?

Poza tym ciemno, a drażnił go wystrój. No chyba, że widzi jak kot.
Nazwa własna. A bohater dobrze widział w ciemności. Jak jest ciemno w domu, to ja widzę swoje meble, więc podejrzewam, że są też inni ludzie posiadający tą umiejętność.
Namrasit pisze:Avat napisał/a:
Jego cykl biologiczny był mocno zakłócony. Nie martwiło go to. Jeśli doba trwa 35 godzin, żaden człowiek nie jest w stanie się przystosować nawet podczas kilkumiesięcznego pobytu.

A po co ma się przystosowywać? To jest sf i bohater nie umie sobie z ciemnością poradzić? Powinien mieć aparaturę, że co dzień wstawałby wyspany.
A czemu powinien mieć taką aparaturę? Jak miałaby ona działać?

Spojrzał na cyfrowy zegarek nad łóżkiem. Wskazywał godzinę 64 i 36 minut. Chyba się zepsuł. Na pewno się zepsuł. Poprawnie działający zegar nie zlicza czasu w dół.

Jak w dół? Bez sensu, skąd to niby wiadomo że zlicza w dół?
Wydedukował to sobie bohater metodą obserwacji.

W pewnej chwili ciemność zdała się zanikać, ustępując bladej czerwieni odbijającej się w podłodze. Światło docierało zza okna, mimo, że było zasłonięte stalową osłoną. P wstał.

Lol skoro tam stalowa osłona tak szybko się nagrzewa, to pewnie z bohatera zaraz kisiel będzie.
Nic się nie nagrzało. Czerwień było widać mimo zaśłoniętych okien. Taki trik ze strony defragmentującego się sennego mózgu.
Mimo swoich doskonałych właściwości ochronnych była komfortowa i nie przeszkadzała nawet podczas biegu, zapewniając doskonały przepływ powietrza między filtrem w egzoszkielecie a jego układem oddechowym.

To jak coś dobrze chroni to od razu niekomfortowe jest? I gostek ma egzoszkielet, a się wyspać nie umie? Lol.
Tutaj nie wiem o co ci chodzi. O niewyspaniu była mowa w pierwszym akapicie. I nie rozumiem co ma egzoszkielet do spania.
Uderzył głową, spadając na lewe ramię.

Że co? To w końcu na co spadł?

Eh... jakoś słabe to opowiadanko, niby sen ale nic się w nim nie dzieje. No ale jak to sen to ok, jest bezsensowny i poryty. W każdym razie nie wciągnął mnie, a raczej odrzucił. I nie wiem o co chodziło.
Mój błąd językowy, źle to napisałem :)

Tak, można powiedzieć, że sen jest poryty. Ale nie bezsensowny. Niestety, żeby dobrze go zrozumieć , trzeba by wrzucić całość, co na tą chwilę jest niemożliwe, bo nie istnieje w formie takiej jak wyżej i prawdopodobnie nigdy nie zaistnieje.
Kilka elementów opisałem źle, niedokładnie lub w ogóle, część celowo, część to mój błąd, który zauważam dopiero teraz. Niestety mając wszystko u siebie w głowie nie zawsze wiem, czego nie wiedzą inni i nie potrafię tego opisać :)

Kluczem do wyjaśnienia większości sytuacji jest ostatnie zdanie. Myślę, że osoby, które przywiązuję wagę do snów i samego snu potrafią zrozumieć pewien pozorny brak logiki.

Dzięki za oceny, trochę się dowiedziałem co robię źle.

Pozdrawiam i liczę na więcej krytyki!

6
Avat pisze:Jeśli doba trwa 35 godzin
Cyfry słownie!
Avat pisze:Jeśli doba trwa 35 godzin, żaden człowiek nie jest w stanie się przystosować nawet podczas kilkumiesięcznego pobytu.
Z tego fragmentu muszę sam sobie dopisać kawałek opowieści. Czyli:
P jest z planety, która ma inny cykl dobowy. Pewnie z Ziemi. P jest teraz na planecie, której nie zamieszkują ludzie, a jakieś inne istoty. Bo przecież żaden człowiek nie jest w stanie się do trzydziestopięciogodzinnej doby dostosować. Gdyby mieszkali tu ludzie na stałe, to by się dostosowali. Zobaczymy, czy mam rację. Jeśli nie - popełniłeś już na starcie błędy narracyjne.
Avat pisze:Wskazywał godzinę 64 i 36 minut.
Nie rozumiem. To która była godzina?
Avat pisze:filtrem w egzoszkielecie a jego układem oddechowym.
Przyłożył maskę do twarzy i przymocował do złącza za kołnierzem egzoszkieletu.
Powtórzenie. Ten drugi egzoszkielet do wyrzucenia.
Avat pisze:ognisty ptak. Cały był z ognia. Był ogniem.
Nie przesadzaj z tym ogniem. Powtórzenie nie podkreśla charakteru ptaka, tylko razi.

Nagle z płomieni wyłonił się ptak. Cały był z ognia.

Wystarczy.
Avat pisze:Setki gorących iskier osiadło na jego ubraniu, gasnąc z sykiem. Część iskier zawirowała, opadając na jego plecy i barki. Wszystkie zgasły w przeciągu kilku sekund,
gasnąc, zgasły, iskier, iskier - znów powtórzenia. Wystarczy przeczytać sobie tekst głośno i od razu usłyszysz, co razi.

Avat pisze:Znów został sam. Lubił swoją obecność. Dzięki temu jeszcze nie zwariował.
Ojojoj... Dobrze, że ja też lubię swoją obecność, bo jak jestem w wannie, czy toalecie to mógłbym zwariować. A zresztą wśród ludzi też by się nie dało jej uniknąć. Tak to zabrzmiało.

Znów został sam. Taki stan rzeczy nigdy mu nie przeszkadzał. Być może dlatego jeszcze nie zwariował.
Avat pisze:Teraz była przed nim tylko dżungla. Ciemna, niebezpieczna dżungla.
Te powtórzenia niczego nie wnoszą, sprawiają, że tekst staje się trudniejszy do czytania.
Avat pisze:P przez kilka sekund stał zszokowany. Nagle oprzytomniał. Podbiegł do drzewa, za którym zniknęła.
Postać do której się to odnosi pojawiła się ostatnio w poprzednim akapicie. Zgubiłeś więc podmiot.
Avat pisze:Oglądnął się szybko.
Oglądnął to określenie regionalne. Oczywiście błędem nie jest, ale mnie osobiście razi, jak i pewnie większość Polaków. Staraj się uniknąć regionalizmów. W dialogach niech sobie będą, ale w narracji raczej stosuj słowa bardziej znormalizowane. Tu zwykłe obejrzał.

PS. Wrzucił do tytki angielkę i po zbiegając po schódkach wpadł w zbyry.

zrozumiałeś? To po łódzku.
Avat pisze:Sprintem ruszył w stronę odgłosu.
Odgłos ma to do siebie, że jak każdy dźwięk rozchodzi się w tempie ok 300 m/s. Czyli rozumiem, P się sklonował w miliony egzemplarzy i rozbiegł się gonić dźwięk :)

Sprintem ruszył tam, skąd doszedł go dźwięk. - coś takiego brzmi lepiej.
Avat pisze:odsłaniając uciekającą postać. P przyspieszył. Postać ostro skręciła w lewo
powtórzenie

Avat pisze:Postać ostro skręciła w lewo, znikając w gęstwinie. Mgła spowrotem stała się gęsta jak mleko.
Używaj synonimów, bo nadmiar powtórzeń to mój podstawy zarzut.
Avat pisze:Trzy metry przed nim pojawiła ogromna przepaść
Pojawiła się

Zadałeś pytanie, czy widziałem to, co Ty. Na pewno nie. Skupiłeś się na opisach, nie zwracając uwagi na bardzo słaby styl narracji - liczne powtórzenia świadczą, że pisałeś z zapałem, ale nie poddałeś tekstu korekcie. Po drugie tekst był przeraźliwie nudny. P. wstał, coś robił, ubierał się, popatrzył na ptaszki, gonił postać, a potem spadł. Mimo, że miała tam miejsce jakaś akcja, to znużony czytelnik, jakim byłem nawet nie mógł jej sobie wyobrazić.

Oczywiście wszystko było snem - to już było tak wiele razy, że też zaczyna się nudzić. Żeby nikt Ci tego nie zarzucił, wszystko, co mu się śniło musi być o niebo lepsze.

Pozdrawiam.
Dariusz S. Jasiński

7
@up
Nie obraziłem się, ale dzięki za troskę :)

Dzięki za wszystkie wytknięte błędy, na przyszłość będę wiedział na co zwracać uwagę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”