16

Latest post of the previous page:

I nie chodzi bynajmniej o interpunkcję.
Więc o co chodzi? Przypominam, że o tym rozmawialiśmy, i stąd się wzieło to zdanie...

Staram się nauczyć stawiania przecinków, więc będę wdzięczny ;)

Nie rozumiem co jest złego w dialogu typu:

- Niewątpliwie, bogatym jest ten cesarz.

17
Chodzi o gramatykę:

Niewątpliwie, oczywiste jest...
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

18
Faux pisze:Jest coś takiego jak "toń oblicza"? :P
Toń to inaczej otchłań, przepaść. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że nie, ale udało mi się sklecić z tego zdanie, które wygląda poprawnie (???)
Próbował odczytać coś z wyrazu twarzy Marka. Spojrzał w jego oblicze i natrafił na otchłań/ toń.
Tak można by zapisać nieodgadniony wyraz twarzy. Więc chyba można w niektórych sytuacjach tak napisać. (Pewna nie jestem, więc poprawiać mnie, jak co :) )

20
Godzinę - dwie się zastanawiasz nad przecinkiem? :-o
Chyba Ci się naprawdę nudzi w domu. :)
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

21
Sir Wolf pisze:Chodzi o gramatykę:

Czyli chodzi o drugi człon tego twierdzenia?
Oczywiste/oczywistym?
Oczywistym jest, że ktoś cośtam... - stanowi w takim razie błąd?

Dobrze wiedzieć, bo wszędzie tego używają i byłem pewien, że to ok...
Dzięki za wyjaśnienia:)

A wracając do pierwszego pytania:
"Niewątpliwie, Adam klął tego dnia nieco bardziej soczyście. "
Będzie w związku z tym co mówi nam słownik poprawne czy nie?

22
He he, niektórzy myślą o chmurkach na niebie jadąc tramwajem, lub idąc ulicą. :D Kiedyś naprawdę rozjedzie mnie jakiś tramwaj :P

[ Dodano: Czw 25 Lut, 2010 ]
Faux pisze:
Tygrys, Tygrys, w mrokach nocy,
Świeci blaskiem pełnym mocy,
Któż odważy się opisać
Jego groźną toń oblicza?
Tutaj pasuje?
Jak na mój gust, pasuje. Tym bardziej, że już wcześniej używasz przenośni: Tygrys świeci blaskiem mocy.

23
hardrick pisze:Oczywistym jest, że ktoś cośtam... - stanowi w takim razie błąd?
Oczywiście. ;)
hardrick pisze:A wracając do pierwszego pytania:
"Niewątpliwie, Adam klął tego dnia nieco bardziej soczyście. "
Będzie w związku z tym co mówi nam słownik poprawne czy nie?
Moje wyczucie językowe mówi mi: zależnie od kontekstu.
- Oświeć mnie. Wydaje mi się tylko, czy Adam naprawdę zapomina o manierach?
- Niewątpliwie, klął tego dnia nieco bardziej soczyście.
W tym kontekście jest OK, "niewątpliwie" służy jako synonim "tak". Ale "niewątpliwie" może też być okolicznikiem: "niewątpliwie klął" = używał słów, których wulgarność była aż nadto oczywista.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

24
Istnieją pewne zasady, których trzeba przestrzegać. Ale poza tym, takie... niby to wyczucie, niby przekonanie, niby wiedza, trzeba zdobyć, czytając i redagując. Musisz składać zdania do kupy i robić to tak, by przecinki nie były swego rodzaju rozrzutnikami.

25
Zasady interpunkcyjne są po to żeby ułatwiać komunikację a nie utrudniać życie.
Fajnie jak jest coś napisane poprawnie ale też nie należy przeginać i szukać problemów gdzie ich nie ma. Jeśli zdanie jest komunikatywne to jest poprawne nawet bez ogonka.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

26
Jeśli zdanie jest komunikatywne to jest poprawne nawet bez ogonka.
Chodzi o to, że czasami ogonek potrafi zrobić z faceta kobietę :)

Czasami, na przykład, autor może specjalnie użyć takiej stylizacji - o tym tutaj rozmawiamy ;)
Przynajmniej mam taką nadzieje ;)

27
hardrick pisze:
I nie chodzi bynajmniej o interpunkcję.
Więc o co chodzi? Przypominam, że o tym rozmawialiśmy, i stąd się wzieło to zdanie...

Staram się nauczyć stawiania przecinków, więc będę wdzięczny ;)

Nie rozumiem co jest złego w dialogu typu:

- Niewątpliwie, bogatym jest ten cesarz.
Czytam ten wątek z zaciekawieniem, wydaje mi się, że zrozumiałem te wywody o interpunkcji prawidłowo i dlatego:

- Niewątpliwie bogatym jest ten cesarz.
lub
- Bogatym jest, niewątpliwie, ten cesarz.

28
Nie zrozumiałeś.

30
hardrick pisze:
Sir Wolf pisze:Chodzi o gramatykę:

Czyli chodzi o drugi człon tego twierdzenia?
Oczywiste/oczywistym?
Oczywistym jest, że ktoś cośtam... - stanowi w takim razie błąd?

Dobrze wiedzieć, bo wszędzie tego używają i byłem pewien, że to ok...
Dzięki za wyjaśnienia:)
To po pierwsze.

http://www.weryfikatorium.pl/forum/view ... 8115#68115
To po drugie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak pisać?”