moje wiersze

1
Wisielec

Wszystko mu wisi,
Nic dobrze nie leży,
Wszystko jest za duże,
za ciężkie

On sam, lekki jak piórko,
Chce ważyć więcej niż powietrze.

Z balastem samotności
Chce sprawdzić Newtona.
On—filozof, kontestator,
Obciążony przejedzonym
sobą.

[ Dodano: Sro 24 Lut, 2010 ]
Anorektyczka

Niezwykła maszyna.
Perpetuum mobile
Napędzane głodem.

Z pustym bakiem
Jest najszybsza,
Najlepsza.

Najnowszy model Diesla
Jest ciągle na haju.
Dopingowany łaknieniem,
Dąży do celu.
Nie po nagrodę,
Lecz do biegu.
Dla biegu.

Nie myśli o mecie.
Byleby zaliczyć
Kolejny próg docelowej wagi

2
Super. Anorektyczka trochę bardziej mi ie podobała niż Wisielec, ale oba wiersze są dla mni dobre i błyskotlwe. Wiersz o anorektyczce ma w sobi dynamikę rajdowego samochodu. Wzytsko treściwe i trafne. POdobało mi się:)

4
Co do wiersza Wisielec, kojarzy mi się z z kartami tarota ;-)

Wszystko mu wisi, można by nawiązać do tego co wokół się dzieje. A z kolei druga linijka mówi o tym, że nic dobrze nie leży, można by już powiedzieć, może mowa o ubraniu? Może to forma, która przywdziewa. Los?

Czy nasz podmiot liryczny czuje się nieważny? Niezauważalny? Tak to odbieram.

Przejedzony ktoś, ktoś najedzony... A w gruncie rzeczy mimo to czuje niedosyt? Czuje? Ciuje prąd ciuje? Nie rusiać palciem. Fajny wiersz, zerkam więc na drugi :-P
nikt pisze:Perpetuum mobile
Napędzane głodem.
:-) ja tu widzę pewną nieścisłość. Nasze "perpetuum mobile" w końcu umrze. Nie jest to więc ponadczasowe. Jedno przeczy drugiemu ;> ale! Wynika z tego bardzo fajny paradoks. Głód może doprowadzić do śmierci. Śmierć = stop. Perpetuum Mobile nie bierze "stopu" pod uwagę. Dlatego ten fragment wiersza zwraca znaczącą uwagę.

Z tego, co odebrałem, to liczy się tylko cel, nieważne, czy na podium będzie to miejsce pierwsze czy trzecie, może ostatnie. Liczy się cel, który należy osiągnąć. Cel, do którego dąży każdy z nas. Tyle tylko, że niektórzy nie potrafią przegrywać. Fajny styl.
"Poszukiwacze potłuczonego fajansu"

5
Może nie ze względu na budowę (jak najbardziej poprawną) a ze względnu na mocny przekaz i ciekawą tematykę wiersze - zwłaszcza Wisielec, podobają mi się nieziemsko :D

Co tu więcej dodać, pisz człowieku. . . ;)

Pozdrawiam serdecznie
"Stąpaj ostrożnie,

Stąpasz po marzeniach..."
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”