46

Latest post of the previous page:

Tylko te dwie mam.
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

47
Pytałem, bo oceniać Kinga na podstawie dwóch pozycji byłoby trochę na wyrost. Poleciłbym Ci wtedy kilka moim zdaniem lepszych. A tak... no, cóż, rzecz gustu.
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

48
To w takim razie jakie polecasz? Może "TO" i "Bastion"? Z tego, co wiem, są to chyba jego najgrubsze książki, bo mają ponad 1000 stron, a ja lubię czytać grube książki.

– William Blake

49
Faktycznie, najgrubsze. Ale w/g mnie Bastion siada w drugiej części i zakończeniu, a "To" w zakończeniu- zło jest najbardziej straszne gdy jest nie nazwane.

Poleciłbym "Smętarz dla zwierzaków", "Miasteczko Salem", "Zieloną milę" i "Buick 8". Tak na początek.
"Karły mi nie imponują. Widziałem większych..." J. Tuwim

50
"Smętarz dla zwierzaków" i "Miasteczko Salem"? Moja mama ma je w swojej biblioteczce, więc mogę ją poprosić, żeby mi pożyczyła :)

Myślałam też nad zakupem "Carrie" i "Ręki mistrza", gdyż opisy wydały mi się ciekawe.

– William Blake

53
Proszę byś przytoczył fragment rozmowy na temat Norweskiego Dziennika. Nie tutaj, tylko korzystając z prywatnej wiadomości, jeśli to ja wystosowałem względem Ciebie tak nikczemną uwagę.
Proszę także, kolego Helerczyk, byś nie był tak grubiański. Bardzo gorąco i grzecznie zarazem - proszę...

Szukałem na Allegro. Bezskutecznie.

55
Nie w twardej oprawie i nie używaną. Ale fakt faktem - postarałeś się, chłopie!

Mateuszu, nie chcę offtopować, dlatego przeniesiemy się w inne miejsce, ale dlaczego jesteś taki niemiły. Ja tak bardzo Cię lubię...

56
A mam takie pytanie nt. książki Kinga.

W Prószyński i -ska wydano ''Carrie''. Słyszałem, że tłumaczenia ich są bardzo słabe i poprzekręcane. Jak jest właśnie z tą ''Carrie''?

[ Dodano: Sob 27 Lut, 2010 ]
Fakt, postarałem się ;)

Allegro.pl> szukaj:mroczna wieża ^_^

57
Nie wydaje mi się, by tłumaczenie Danuty Górskiej było słabe. W każdym razie - nie konfrontowałem go z oryginałem.
Mateusz Helerczyk pisze:Allegro.pl> szukaj:mroczna wieża
Yyy... Tak jak gdyby wiem, jak szukać na Allegro ;)

58
"Ręka Mistrza" - zmieniłem zdanie. Jedna z lepszych opowieści Kinga. Cholernie mnie wciągnęła, genialny klimat, który został w pewnym stopniu zaprzepaszczony - nie do końca wykorzystany potencjlał Czalego Siedliska (ptaki fruające do góry nogami i "gość" z basenu, to za mało! Lovercaft potrafiłby to zrobić lepiej :P.

Mam pytanie... czy tylko mnie jako (kiedyś) fana Kinga znudziła, zniesmaczyła i wyszła bokiem "Bezsenność"?
These dreams in which I'm dying are the best I ever have.

I'd like to learn how to play irish melody on flute.

"Dreaming dreams no mortal ever dare to dream"
E.A. Poe "The Crow"

59
Darkling pisze:Mam pytanie... czy tylko mnie jako (kiedyś) fana Kinga znudziła, zniesmaczyła i wyszła bokiem "Bezsenność"?
Mnie ta książeczka przypadła do gustu. Nie, nie jesteś sam - spotkałem się z wieloma 'antybezsenościowymi' postawami.

61
Spodziewaj się liter. W środku są litery. Układają się w wyrazy. Wyrazy układają się w zdania. Zdania tworzą większy sens. Zwykle.

A w temacie - myślałem, że dużo Kinga czytam, a "Bezsenność" jakoś mi umknęła. Ja sam po "Ręce Miszcza" byłem nieco rozczarowany - fajne budowanie klimatu przez większość książki, a zakończenie takie nijakie trochę...
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

Wróć do „Czytelnia”