Latest post of the previous page:
Dobrze wiedzieć. A gdy jakieś wydawnictwo nie określa formatu? Wysłać plik w doc, rtf, pdf a oni wybiorą i otworzą ten który wolą?34
1. Bo nie szukasz dość dobrze.Vialix pisze:Dlaczego nie mogę znaleźć na forum niczego na temat proponowanych stawek, wyceny opowiadań przez redaktorów itd?
2. Bo tematu jako takiego nie było, ale pojawiał się w wypowiedziach pisarzy.
Seks i przemoc.
...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com
...I jeszcze blog: https://web.facebook.com/Tadeusz-Michro ... 228022850/
oraz: http://www.tadeuszmichrowski.com
35
Ekhmm... nie chciałbym Cię zniechęcać, ale może nie dziel skóry na niedźwiedziu? Bo jak na razie to ten miś ma się dobrze, jeszcze go nie ustrzeliłeś, a Ty już o stawkachVialix pisze:Dlaczego nie mogę znaleźć na forum niczego na temat proponowanych stawek, wyceny opowiadań przez redaktorów itd?

Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
dr Samuel Johnson
36
Akurat jeśli chodzi o odniesienia do Bułhakowa, to debiutowałem takim opowiadaniem w Akcencie. Wydają się przyjaźni debiutantom, dobry kontakt, płacą:)icy_joanne pisze:Mainstream... Nie wiem czy to właściwe słowo. Gdzie byście polecili opowiadanie, które podobało się ludziom lubiącym ,,Mistrza i Małgorzatą". W sensie, są elementy fantastycznie z piekła rodem jak i Bułhakowa, refleksje egzystencjalne oraz utwór ma się o pisarzach i ich pisarstwu. Zdaniem jednego czytającego ,,te klimaty".
Magazyn Fantastyczny? Chyba nie bardzo.
Mainstream? No, są odniesienia do ,,Mistrza...", Fausta i Makbeta czyli bliżej mainstreamu, ale czy na pewno?
37
marcinsen pisze:Akurat jeśli chodzi o odniesienia do Bułhakowa, to debiutowałem takim opowiadaniem w Akcencie. Wydają się przyjaźni debiutantom, dobry kontakt, płacą:)icy_joanne pisze:Mainstream... Nie wiem czy to właściwe słowo. Gdzie byście polecili opowiadanie, które podobało się ludziom lubiącym ,,Mistrza i Małgorzatą". W sensie, są elementy fantastycznie z piekła rodem jak i Bułhakowa, refleksje egzystencjalne oraz utwór ma się o pisarzach i ich pisarstwu. Zdaniem jednego czytającego ,,te klimaty".
Magazyn Fantastyczny? Chyba nie bardzo.
Mainstream? No, są odniesienia do ,,Mistrza...", Fausta i Makbeta czyli bliżej mainstreamu, ale czy na pewno?
Dzięki za info. Zainteresuje się Akcentem. A mogę zapytać jaki był tytuł twojego opowiadania? Te klimaty są akurat w kręgu moich zainteresowań, chętnie przeczytam jeśli jest gdzieś dostępne.
[ Dodano: Sob 06 Mar, 2010 ]
Na stronie Akcentu nie widzę informacji pt czy można przesyłać propozycje mailem czy raczej przesyłać pocztą. Lampa ma wręcz komunikat, aby obcy nie zaśmiecali im maila redakcyjnego.
38
Spodziewałem się, że pojawi się taka odpowiedź.Navajero pisze:Ekhmm... nie chciałbym Cię zniechęcać, ale może nie dziel skóry na niedźwiedziu? Bo jak na razie to ten miś ma się dobrze, jeszcze go nie ustrzeliłeś, a Ty już o stawkachVialix pisze:Dlaczego nie mogę znaleźć na forum niczego na temat proponowanych stawek, wyceny opowiadań przez redaktorów itd?Nb. nie ma jednej stawki. Każde pismo i wydawnictwo wycenia pracę autorów inaczej, być może nawet to samo - odmiennie wycenia różnych autorów... A trochę na ten temat rzeczywiście gdzieś już było.

39
Vialix! Jak będziesz znanym pisarzem, to się może i będziesz mógł potargować. Przyjmą opowiadanie albo nie. Zapłacą albo nie. Bierz, co dają i nie marudź. Najpierw trzeba zaistnieć, żeby potem móc zarabiać. Wydanie pierwszego opowiadania już samo w sobie jest "zapłatą", jak dla mnie. Dla Ciebie, jak widzę, też. Więc, zamiast myśleć o kasie, szlifuj to opowiadanie.
Chcesz sie rozeznać i wysłać tam gdzie płacą najwięcej? Czy tylko takie mam wrażenie?
Chcesz sie rozeznać i wysłać tam gdzie płacą najwięcej? Czy tylko takie mam wrażenie?

40
Wy naprawdę źle interpretujecie moje zamiary.
Nie liczę na jakąkolwiek zapłatę. Jeśli będzie, to fajnie. Ale najważniejsze, żeby w ogóle wydrukowali. To byłby szczyt moich marzeń.
Skoro nie chcecie podać nawet najogólniejszych przedziałów cenowych, w razie gdyby zapytano mnie o cokolwiek, odpowiem: "jestem debiutantem, nie myślę o pieniądzach, zgodzę się nawet na ofertę dwóch złotych". No trudno.

Skoro nie chcecie podać nawet najogólniejszych przedziałów cenowych, w razie gdyby zapytano mnie o cokolwiek, odpowiem: "jestem debiutantem, nie myślę o pieniądzach, zgodzę się nawet na ofertę dwóch złotych". No trudno.

Może zrobiłbym tak, gdybym miał do wyboru pięćdziesiąt wydawnictw. Ale mam dwa.Chcesz sie rozeznać i wysłać tam gdzie płacą najwięcej? Czy tylko takie mam wrażenie?![]()

41
Nikt Ci nie poda konkretnych kwot, Vialix, bo tego się nie robi. Ale możesz się zorientować tutaj:
http://portal-pisarski.pl/readarticle.p ... le_id=4869
I chyba było coś na ten temat na wery, w tematach poniżej. "Wierszówka w magazynach".
http://portal-pisarski.pl/readarticle.p ... le_id=4869
I chyba było coś na ten temat na wery, w tematach poniżej. "Wierszówka w magazynach".
42
Z tego co wiem "Magazyn Fantastyczny" nie płaci nic. Moja znajoma dostała za opowiadanie w NF 500PLN (pomiędzy 40 000 - 50 000 znaków). W innym czasopiśmie za zbliżone objętościowo opowiadanie też dostałem pięć stów. Więcej informacji nie mam, nie wiem jak to wygląda w innych czasopismach, albo za większą - mniejszą objętość.
44
Niedługo poprawiona wersja wyjdzie w antologii organizowanej przez Portal Pisarski, tak że zapraszam do kupnaicy_joanne pisze: Dzięki za info. Zainteresuje się Akcentem. A mogę zapytać jaki był tytuł twojego opowiadania? Te klimaty są akurat w kręgu moich zainteresowań, chętnie przeczytam jeśli jest gdzieś dostępne.

45
To, chłopie, napisz Ty coś obszerniejszego - będziemy mieć nowego fioletowego!marcinsen pisze:Niedługo poprawiona wersja wyjdzie w antologii organizowanej przez Portal Pisarski, tak że zapraszam do kupnaicy_joanne pisze:
Dzięki za info. Zainteresuje się Akcentem. A mogę zapytać jaki był tytuł twojego opowiadania? Te klimaty są akurat w kręgu moich zainteresowań, chętnie przeczytam jeśli jest gdzieś dostępne.
46
He, he, nie wydaje mi się. Jeszcze nie. Ale już wkrótce...Joe pisze: To, chłopie, napisz Ty coś obszerniejszego - będziemy mieć nowego fioletowego!