Latest post of the previous page:
Jaki procent czytanych przez Ciebie książek stanowią powieści o wampirach?37
Joe pisze:To nie dobrze, chłopie, jeśli myślisz o wyraźnym rozwoju w tym kierunku.Kvasimodo pisze:U mnie jest tak, że raz przeczytam 3 książki w tygodniu a później np. przez miesiąc nic nie ruszę
Dlaczego?
Każdy z nas ma swój styl kroczenia naprzód, jak swój styl uczenia się i pisania

Ja też mam czasem przestoje. Gdyby nie one, literatura nie przyciągałaby mnie tak mocno. Wydaje mi się także, że jak czytam za dużo, dodając filmy, rozmowy z ludźmi - mam w głowie za dużo słów

38
To nie wyścig. Nie chodzi o to ile przeczytasz, ale ile przeczytasz uważnie, z pełnym zrozumieniem, z całkowitym zaangażowaniem. Takich czytań życzę wszystkim i sobie w przyszłym roku, wcale nie wielu, wystarczy jedno - dwa.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.
39
Osobiście uwielbiam czytać, choć nie od zawsze - wzięło mnie tak pół roku temu. Książek nie kupuję, jedynie wypożyczam, do biblioteki staram się chodzić co tydzień, dwa, trzy tygodnie, zależy, jak pójdzie z lekturami w szkole. Biorę znane tytuły, ale nie żadne badziewia typu "Zmierz", tylko klasykę, chociażby Kunderę, Hesse, Kinga, Remarque itp. itd.
52 książki w roku? Mało, choć z pewnością 365 bym nie dała rady, heh. No ale ważne by czytać.
52 książki w roku? Mało, choć z pewnością 365 bym nie dała rady, heh. No ale ważne by czytać.
40
Dokładnie. Ważne, by W OGÓLE czytać i zaszczepiać chęć czytania w innychpatkazoom262 pisze:52 książki w roku? Mało, choć z pewnością 365 bym nie dała rady, heh. No ale ważne by czytać.

A od jakiegoś czasu nie kupuję już 2-3 książek naraz, tylko jedną miesięcznie, ze względu na dosyć małe kieszonkowe (wyjątkami są mikołajki i Boże Narodzenie w grudniu, moje urodziny w lutym, Wielkanoc w kwietniu i Dzień Dziecka w czerwcu

Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.
Wieczność kocha dzieła czasu.
– William Blake
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.
Wieczność kocha dzieła czasu.
– William Blake
41
33% to już nie wyjątki.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.