181

Latest post of the previous page:

Nie narzekaj, dawniej było jeszcze gorzej :P Tu masz akurat paru autorów do pomocy. Ja nie odmówiłem jeszcze nikomu, o ile prośba mieściła się w granicach rozsądku - zdarzyło mi się odrzucić propozycję zrecenzowania debiutanckiej trylogii - każdy tom circa 500 k znaków... ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

182
Navajero pisze:zdarzyło mi się odrzucić propozycję zrecenzowania debiutanckiej trylogii - każdy tom circa 500 k znaków
Nie dziwię... To bardzo miłe, że można w razie czego uderzać do Ciebie.

184
Nie jestem entuzjastą. Niezależnie od tego jak to nazwiemy, jaką oprawę temu nadamy, sprawa jest prosta: albo uczy Cię ktoś, kto jest lepszy od Ciebie, albo tracisz czas. Niestety wiekszość wykładowców takich kursów - tak u nas jak i na Zachodzie - to nie są aktywni pisarze. Albo jak są, to nienadzwyczajni. Gdyby zabrał się za takie kursy - bo ja wiem? - przykładowo Dukaj czy Grzędowicz, podpisałbym się pod tą inicjatywą wszystkimi czterema łapami :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

186
Dawaj! :) Jak nie będę miał czasu, to po prostu przyjdzie Ci trochę poczekać na odpowiedź.
dr Samuel Johnson

187
Czasem zadaję pytania balansujące na pograniczu głupoty i szaleństwa. Nie obraź się, jeśli takie padnie. Powiedz mi, jak to jest faktycznie z pisaniem, kiedy w domu szaleją dzieciaki? Czy żona Cię wspiera?

188
Moje dzieciaki mają po 16 i 18 lat i szaleją tylko w czasie treningów :) W domu mam spokój. Oczywiście, że żona mnie wspiera, inaczej nie mógłbym pisać - w końcu poświęcam na to sporo czasu.
dr Samuel Johnson

190
Zacząłem pisać na powaznie kiedy moi synowie byli już nastolatkami. Ale nie sądzę, aby były z tym jakieś większe problemy. To kwestia wychowania dzieci, przekonania ich, że choć ważne, nie mogą nieustannie absorbować dorosłych. Rzecz całkowicie wykonalna. Mając małe dzieci napisałem i obroniłem doktorat.
dr Samuel Johnson

192
Pisanie na maszynie to mordęga :) Z przyjemnościaą przerzuciłem się na komputer. Mam gdzieś jeszcze maszynę, stoi w jakimś kącie i pokrywa się kurzem :P
dr Samuel Johnson

194
Żadne konkretne, po prostu pisanie sprawiało mi przyjemność.
dr Samuel Johnson

195
Zaraz będzie z tego wywiad-rzeka.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

Wróć do „Strefa Pisarzy”