286

Latest post of the previous page:

Serena pisze:Jak ja się cieszę, że w Matrasie do końca lutego mają 25% rabat na wszystkie książki, hihi
Tak samo się cieszę, gdy w sklepie militaria.pl mają rabat do 70% na miecze i noże. Czyli przez cały marzec się cieszę... ;)

Z tego, co teraz czytam - felietony Kresa jeszcze raz przerabiam. Zbiór tychże ukazał się w postaci książki - chyba jeszcze można ją nawet gdzieś kupić. Szczerze polecam. Do dzisiaj chichoczę jak sobie przypominam ten felieton z "szedł w ciemności i był ciemnością" i komentarze imć Kresa do niego. Tak po prawdzie to przestałem kupować SFFiH właśnie z powodu braku felietonów autorstwa tego pana...

[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 ]
http://kres.mag.com.pl/czytaj.php?id=9

O, to ten. Czytać, czytać. :)
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

288
Dziwny pomysł. :)
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

289
czemu dziwny ?
kiedyś już to czytałem. czasem wracam do starszych tekstów. ostatnio przeczytałem ponownie cykl Czarnoksiężnik z Archipelagu. doprawdy nie rozumiem co w tym dziwnego ?

290
inja.no.tamashi pisze:A mnie wzięło na Quo vadis
VV pisze:Dziwny pomysł
Czy ja wiem? Quo Vadis zostało wybrane do zbioru 1001 książki, które należałoby przeczytać.

291
Mich'Ael pisze:[ Dodano: Sro 24 Mar, 2010 ]
http://kres.mag.com.pl/czytaj.php?id=9

O, to ten. Czytać, czytać. :)
Do każdej chyba weryfikacji daję linka do któregoś. :P
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

292
Sir Wolf pisze:Do każdej chyba weryfikacji daję linka do któregoś.
Sigmar jest z Ciebie dumny, synu. ;)
Wiem, że dajesz - mam toto w formie książkowej, ale nie w formie elektronicznej. Tak po prawdzie to by mi nawet nie przyszło do łebka szukać tego w Internecie - aż tu nagle zobaczyłem linka przy jednej weryfikacji... dzięki, przydało się. Moi bhaterowie na pewno nie będą już snuli się w ciemności jednocześnie nią będąc. ;)

293
Miałam se kupić Miasto Szkła Cassandry Clare, ale nie było go w Matrasie, a mi nie chciało się lecieć do Empika i pomyślałam "pierdzielę, biorę Królową potępionych Anne Rice, chociaż ma zagięty róg, ale taka okazja zaś może mi przelecieć koło nosa".
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

294
Mich'Ael pisze:Wiem, że dajesz - mam toto w formie książkowej, ale nie w formie elektronicznej.
A wiesz, że treść nie jest dokładnie taka sama?
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

295
Sir Wolf pisze:A wiesz, że treść nie jest dokładnie taka sama?
Nie. Znaczy - teraz już tak.

297
Joe, no właśnie całe Kroniki pani Rice, czyli jakieś 12 tomów :P
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

301
Po przeczytaniu „Zoologii fantastycznej” Borgesa, kupiłam „Zoologię fantastyczną” Gondowicza. Właśnie czytam i świetnie się bawię. Jak tylko wzięłam książkę w ręce, otworzyła się na stronie o miękuszkach.
Miękuszki to drobne ptactwo stadne o intrygującym śpiewie chóralnym, gdyż nad wartość melodyczną przedkładają harmoniczną. Lecące na przedzie podają głos zasadniczy na basie, to ze środka – trójdźwięk toniczny, a reszta – subdominantę w tercji zmniejszonej i dominantę w septymie, co śmielsze zaś odważają się na minor harmoniczny (...).
(...) widząc miękuszki, należy udawać, że się ich nie widzi, a nie widząc – udawać, że się je widzi, albowiem swym istnieniem dowodzą, iż „piękne jest to, co pozostaje dla nas dostatecznie obojętne, by pozwolić nam dostrzec coś, co wolelibyśmy zamiast tego”.
„Pewne kawałki nieba przykuwają naszą uwagę na zawsze” - Ramon Jose Sender

Wróć do „Czytelnia”