Śpiączka

1
Witam, mam pewne ważne dla mnie pytanie.
Otóż, moja główna bohaterka ma się niedługo wybudzić ze śpiączki :P
Czy dwutygodniowa śpiączka zostawia jakieś trwałe ślady, urazy itp?
Na ile zaraz po wybudzeniu człowiek reaguje na różne bodźce, jest w stanie mówić czy rozpoznawać inne osoby?
Czy może się obudzić "sam z siebie"?
Czy musi później chodzić na jakieś zabiegi?
Po jakim czasie może wyjść ze szpitala?

*

Liczę na Waszą pomoc. ;)
Z góry dziękuję.

3
Przede wszystkim - pytasz od końca. Śpiączka ma podstawy medyczne, jest efektem choroby, urazu, uszkodzenia mózgu. Jest całe grono przyczyn - które w następstwie doprowadzają do śpiączki. To właśnie przyczyna definiuje to, co może stać się z pacjentka i jaką będzie jej wiadomość po wybudzeniu.

Urazy mózgu na tle mechanicznym (wypadek) mogą mieć następstwa: zaniki pamięci, brak świadomości (splątanie), lęki, nadwrażliwość ciała i setkę innych rzeczy.
Choroby organizmu powodujące zapaści mogą minąć samoczynnie w chwili wyleczenia ciała i tu raczej nie ma następstw zbyt dużych.
Choroby mózgu to cała gama objawów po wybudzeniu.

Nie jestem lekarze m- tak po prostu mnie czasem to interesuje, stąd nie dam sobie ręki uciąć. Pamiętaj, żeby zacząć od przyczyny - to i efekty będą łatwe do ustalenia.
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

4
Dziękuję. Moja bohaterka miałaby zapaść w śpiączkę w wyniku wypadku samochodowego. Czy ktoś jeszcze zna odpowiedź na którekolwiek z pytań?

5
Tutaj - jeśli ma być wybudzona masz chyba takie wyjście (najlepsze): Uraz, wstrząśnienie mózgu powiązane ze wzrostem ciśnienia międzyczaszkowego prowadzącego do śpiączki. Gdy ciśnienie powraca do normy ( opuchnięcie mózgu ustępuje), pacjentka wybudza się. Możesz poszukać na portalach medycznych głębsze informacje, jeśli chcesz użyć terminologii medycznej. Po wybudzeniu będzie zapewne mieć mętlik w głowie, problem z koordynacją wzrokowo-ruchową (test neurologiczny: dotknięcie nosa opuszkiem palca wskazującego z pozycji wyprostowanej). Do tego może dojść lekki światłowstręt. W zasadzie, to może mieć tysiąc objawów, które przejdą samoczynnie. Poszukaj u wujka googla: wstrząśnienie mózgu objawy po i wszystko powinno się wyjaśnić. Te objawy/powikłania możesz zastosować do wypadku. Śpiączka wówczas będzie czymś przejściowym i sama w sobie nie powinna mieć efektów ubocznych – wypadek natomiast mieć je może.
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

6
babydoll pisze:O, akurat się dołączę do pytanie, tylko że moja bohaterka budzi się po sześciu latach
No to szykuj dziewuchę na długą rehabilitację - po sześciu latach prawie całkowicie zanikają mięśnie szkieletowe, pacjent musi je wyćwiczyć (na początku tylko po to by unieść dłoń, głowę, o chodzeniu nie wspominając). Częste w długotrwałej śpiączce są nawracające choroby płuc - rezultat pozycji leżącej i bezruchu, odleżyny (mimo najbardziej starannej pielęgnacji może dochodzić do powstawania niegojących się ran na plecach).

Natomiast proces wychodzenia ze śpiączki nie jest zbyt szybki (wbrew temu co stara się nam zasugerować holyłód) i może trwać nawet miesiącami.

No i na koniec - twoja bohaterka nie obudzi się ze szminką na ustach i nie padnie w ramiona ukochanego - raczej będzie miała zniszczone włosy, skórę, no ogólnie żywy szkielet (polecam zdjęcia anorektyczek)

7
Maladrill, bardzo Ci dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. To trochę pokomplikuje sprawę, no ale cóż - tylko tak może być więc będę musiała się podszkolić w rehabilitacjach :)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”