2
dialog matyldy i leona

"-Czy życie jest zawsze takie porąbane? czy tylko w dzieciństwie?

-Zawsze" Leon zaeodowiec

"Głupi ten co głupio robi" Forest Gump

Dodane po 3 godzinach 21 minutach:

"Jej twarz miała urodę łopaty do odgarniania śniegu".

Stephen King: Sklepik z marzeniami

"- Jeżeli zaczniesz krzyczeć, to naprawdę zamienię się w diabła.

- Nie zacznę - odpowiedział z pogardą w głosie. - Myślisz, że chcę, abyś pourywał mi jaja? Jezu, przecież mi jeszcze nawet na dobre nie urosły!"

Stephen King: UCIEKINIER
Memento mori!

3
"Kojot jest najlepszym kierowcą czarnej taksówki wszechczasów. Przewiózł więcej osób dalej, szybciej, do dziwniejszych miejsc, w osobliwszych porach, rzadziej wdając się w awantury, rzadziej zachlapując sobie gównem przednią szybę, rzadziej błądząc, rzadziej dokładając do kursu, biorąc udział w mniejszej liczbie wypadków, zbierając mniej skarg, częściej jeżdżąc na skróty i zakazanymi drogami, i inkasując więcej ran, które o tym wszystkim świadczą, niż jakikolwiek inny kierowca potrafi sobie wyobrazić."

"Pyłki" [org. Pollen] - Jeff Noon
Pozdrawiam
Nine

Dziewięć Języków - blog fantastyczny
Portfolio online

4
Cytaty Remarque,szczególnie mi bliskie, bo w sumie po częsci wyrażają też moje uczucia:

"Oto znowu ktoś, kto nie wie, gdzie iść. To było do przewidzenia. Zawsze to samo. W nocy nie wiedzą, dokąd pójsć, a rano wychodzą zanim się zbudzisz.

Wtedy już wiedzą, dokąd."

"Tymczasem zmarła ludzka istota. Ale cóż to miało za znaczenie?Tysiące umierają w każdej chwili. Są statystyki.Nie ma żadnego znaczenia.Ale dla jednostki, która umiera oznacza to wszystko i więcej niż cały świat, który się dalej kręci."

"Samotność- odwieczny refren życia. Ani to gorsze, ani lepsze niż co innego. Za dużo się o tym mówi.Jest się zawsze samotnym i nie jest się nim nigdy. Nagle, w półmroku, zaśpiewały skrzypce. Ogród na wzgórzach Budapesztu. Ciężki zapahc kasztanów. Wiatr. I sny skulone na ramionach jak młode sowy, którcych oczy stają się jaśniejsze w ciemności. Noc, która nigdy nie stała się nocą. Pora, o której wszystkie kobiety są piękne. Duże, brunatne motyle skrzydła wieczoru."

"Trzeba być niezależnym.Wszystko zaczyna się od takich właśnie uzależnień. Najpierw się ich nie zauważa, a potem człowiek nagle spostrzega, że jest w sieci przyzwyczajenia. Przyzwyczajenia, które ma wiele nazw. Jedna z nich do miłość. Nie trzeba siędo niczego przyzwyczajać, nawet to czyjegoś ciała."

"Jak mogą być prawdziwe słowa, które się mówi w ciemności?Słowa prawdy wymagają światła."

Erich Maria Remarque "łuk triumfalny"

"że naprawdę wszystko zaczęło się w dniach, kiedy stanowiono Prawa Miłości. Prawa, które mówiły kogo i jak należy kochać.

I jak bardzo."

Arundhati Roy "Bóg rzeczy małych"

No i cytat z mojej ukochanej książki, ktory jest nie do końca zrozumiały dlatego zachęcam do przeczytania całości:

"Wyobrażała sobie rozmowy z psychiatrą, zawsze z mężczyzną.

Chce pocałować dym, który jest w ustach tej Irlandki-wyznawała

Dlaczego?--pytał psychiatra

Ponieważ jest smutna-- mówiła Rally- I jest zmęczona Dublinem.I nigdy nie będzie miała właśnie tego dymu w ustach po raz drugi.

Czy pani jest biseksualna?
- pytał mężczyzna- Rozwiązła?

Nie
-odpowiadała Rally- Ale nie mogę pocałować dymu, nie całując kobiety. Czy pan tego nie rozumie?

David Schicler "Pocałunki na Manhattanie"

[
"Ale dosyć już o mnie. Mów, jak Ty się czujesz

z moim bólem - jak boli

Ciebie Twój człowiek."

5
" Nie ma złych kobiet. Tak jak nie ma złych statków.... Ludzie, którzy są na pokładzie, sprawiają, że są one dobre lub złe"

Cmentarzysko bezimiennych statków - Arturo Perez Reverte
Spotkanie dwóch osobowości przypomina kontakt dwóch substancji chemicznych: jeżeli nastąpi jakakolwiek reakcja, obie ulegają zmianie.

http://wlasnadroga-addy.blogspot.com/

6
"Czym jest pamięć

inną nazwą świadomości,

chwili istnieniem,

komfortem wyboru wspomnienia."

Fragment wiersza Jerzego ł.Sylwiana

"Jedno wam powiem: życie idioty to nie bułka z masłem."

"żyj tak, żebyś po latach mógł powiedzieć - przynajmniej się nie nudziłem."

Forrest Gump

"Jeśli Bóg jest z nami, to kto jest z nimi? "

Szeregowiec Ryan
"-dbaj o dochody

jak twój kolega Kartezjusz

-bądź przebiegły

jak Erazm

- poświęć traktat

Ludwikowi XIV

I tak go nikt nie przeczyta"

Zbigniew Herbert

8
"Nie to ładne, co ładne, ale co się komu podoba."

- Zasłyszane w jakimś anime.

"(...) jeżeli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie najważniejszy na świecie. I ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

- Lis w "Małym Księciu"

"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu."

- Bóg jeden wie gdzie to usłyszałam. ;)
"Lecz jeżeli mnie oswoisz, to będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie najważniejszy na świecie. I ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

10
'Cuthbert nienawidził ciszy bardziej niż niebezpieczeństwa (w jego mniemaniu cisza była niebezpieczna).' S. King

'Pierwsza miłość interesuje tylko tych, którzy stali się jej niewolnikami. I jak każdy mocny, wciągający narkotyk, pierwsza miłość jest niebezpieczna'. S. King

Stos pokruszonych obrazów i słońce tam pali.

I martwe drzewo nie daje schronienia, ulgi świersz.

Ni suchy kamień dźwięku wody. Cień

jest tylko tam, pod czerwoną skałą

(Wejdź w ten cień pod czerwoną skałą).

Ja pokażę ci coś, co różni się tak samo

Od twego cienia, który rankiem podąża za tobą,

I od cienia, który wieczorem wstaje na twoje spotkanie.

Pokażę ci strach w garstce popiołu.

T. S. Eliot 'Jałowe ziemie'

'Kochał ją, wierząc w swej dziecinnej arogancji, że wszystko musi obrócić się na dobre tylko z tego powodu (...) że ka musi służyć jego miłości.

S. King

'Jakże jesteś niezwykły, rewolwerowcze! Jaki niepokonany! Jakże romantyczny z tą swoją idiotyczną obsesją!'

S. King
Wierzyłem, że miłość wzniesie mnie ponad ka, tak jak skrzydła wznosza ptaka ponad wszystko, co może go zabić i zjeść.

S. King

12
"Zamiast przeklinać ciemność, zapal świeczkę." - nie wiem skąd to.

A teraz coś, niektórym z was, dobrze znanego:

"Małymi kroczkami cała naprzód." - słowa mojego ojca, który pewnego dnia ,nieświadomie wypowiedział najwiekszą mądrość życiową, jaką słyszałem, za co wdzięczny mu jestem wielce.
"Małymi kroczkami cała naprzód!!" - mój tata.

„Niech płynie, kto może pływać, kto zaś ciężki – niech tonie.” - Friedrich Schiller „Zbójcy”.

"Zapal świeczkę zamiast przeklinać ciemność." - Konfucjusz (chyba XD)

13
Garść cytatów z Wiedźmina:

(...)W tej papierowej wojnie wszystko grało, wszystko funkcjonowało, wszystko było jasne i wszystko we wzorowym porządku. Tak być musi, wyjaśniali wojskowi. Armia to przede wszystkim porządek i ład.

Tym dziwniejsze jest, że prawdziwa wojna pod względem porządku i ładu przypomina ogarnięty pożarem burdel.

Jaskier, bard i poeta

O miłości wiemy niewiele. Z miłościa jest jak z gruszką. Gruszka jest słodka i ma kształt. Spróbujcie zdefiniować kształt gruszki.

Jaskier, brad i poeta

- Jaskier! Nie śpij w siodle!

- Ja nie śpię. Ja twórczo myślę!

Gdy cię mają wieszać, poproś o szklankę wody. Nigdy nie wiadomo, co się wydarzy, zanim przyniosą.

Ciri / Vesemir

Widzę, że pan jest z gatunku tych ludzi, którzy mówia "Cogito ergo zoom", czyli "Myślę, więc jezdem".

Nie pamiętam kogo to, ale chyba Sapkowskiego... :)

i reszta:

Nie musimy wygrać, wystarczy że będziemy walczyć

Braveheart (waleczne serce)

Znałem kiedyś człowieka, który powiedział "śmierć uśmiecha się do nas wszystkich. Wszystko co może zrobić człowiek to także uśmiechnąć się do niej."

Gladiator

Znaleźli się w niewłasciwym miejscu, o niewłaściwym czasie. Oczywiście zostali bohaterami.

Star wars
Obrazek

Wolnym jest się tylko wtedy, gdy nic nie ma się do stracenia...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”