Wolno mi?

1
Chciałbym zapytać, czy wolno mi stworzyć fikcyjną polską wieś/osadę o nazwie Korona Chrystusa i umieścić ją w realnym regionie?
These dreams in which I'm dying are the best I ever have.

I'd like to learn how to play irish melody on flute.

"Dreaming dreams no mortal ever dare to dream"
E.A. Poe "The Crow"

2
Zależy, jaki byłby gatunek twojej powieści. Jeśli fantasy, to pewnie - możesz wymyślać, co ci się żywnie podoba ;D
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

3
Obrzydliwy horror psychologiczny :).
These dreams in which I'm dying are the best I ever have.

I'd like to learn how to play irish melody on flute.

"Dreaming dreams no mortal ever dare to dream"
E.A. Poe "The Crow"

4
Hmm... z elementami satanizmu? ;>

Skoro tak, to taka nazwa może być.. xD
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

5
Nie znam się, ale wydaje mi się, że w literaturze pięknej (lub brzydkiej, w każdym razie nie użytkowej) można robić wszystko poza plagiatem i nikt nie powinien się doczepiać.

6
Pozwalam.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

9
Na upartego wszystko można podciągnąć pod obrazę uczuć.
Może lepiej w ogóle nie piszmy?
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

10
Masz moje pozwolenie. Pisz.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

12
VV pisze:Na upartego wszystko można podciągnąć pod obrazę uczuć.
nie taka była moja intencja. Przecież nie mam tu na myśli pomysłu nazwania wioski taka nazwa a nie inna. Poczułem sie urażony tylko dlatego, że Serena powiedziała: "Skoro tak, to taka nazwa może być.. xD", co było ewidentną prowokacją. Najwyraźniej ktoś tutaj nie rozumie, że wolność jednych kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych.
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

13
shelion pisze:
VV pisze:Na upartego wszystko można podciągnąć pod obrazę uczuć.
nie taka była moja intencja. Przecież nie mam tu na myśli pomysłu nazwania wioski taka nazwa a nie inna. Poczułem sie urażony tylko dlatego, że Serena powiedziała: "Skoro tak, to taka nazwa może być.. xD", co było ewidentną prowokacją. Najwyraźniej ktoś tutaj nie rozumie, że wolność jednych kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność innych.
Najwyraźniej ktoś tu nie rozumie, że nie wszystko po czym czujesz się urażony, jest jednocześnie obrazą uczuć religijnych, a z prowokacjami innych osób musimy sobie jakoś w życiu radzić.

Korona Chrystusa to bardzo fajna nazwa na wieś, szczególnie średniowieczną - z ostrokołem :>
Leniwiec Literacki
Hikikomori

14
Nikt w średniowieczu nie nazwałby tak wsi. W ogóle nie wyobrażam sobie, żeby kiedykolwiek nazwano tak jakąkolwiek miejscowość. Toteż autor powinien sam zdecydować, czy zależy mu na realizmie (wtedy nazwa odpada), czy też na efekcie psychologicznym (wtedy bardzo dobrze się nadaje). Najlepiej wziąć dobrą mapę Polski, znaleźć odpowiednią nazwę i przenieść ją w inne miejsce, takie, gdzie nigdzie w okolicy nie ma podobnych. W Stanach jest przecież sześć czy siedem miasteczek Castle Rock, ale ani jednego w Maine.

Wypowiedź Sereny natomiast nie była prowokacyjna. Była głupia i chamska, a jako taka zasługiwałaby raczej na przemilczenie, panowie forumowicze.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

15
Sir Wolf pisze:Nikt w średniowieczu nie nazwałby tak wsi.
Nikt mojej rady nie wziąłby na poważnie.
Sir Wolf pisze:Wypowiedź Sereny natomiast nie była prowokacyjna. Była głupia i chamska, a jako taka zasługiwałaby raczej na przemilczenie, panowie forumowicze.
Och, och.
Leniwiec Literacki
Hikikomori
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”