Myślę, że to...

...świetny pomysł. Na pewno się przyda.
Liczba głosów: 16 (84%)
...beznadzieja. Pisarz powinien być samodzielny.
Liczba głosów: 3 (16%)
Liczba głosów: 19

"Pomóżmy sobie nawzajem" - projekt dla piszących

1
Forum Weryfikatorium.pl sprawdza się znakomicie, jeśli chodzi o weryfikację tekstów, z którymi nie wiążesz przyszłości.

Jednak załóżmy, że posiadasz opowiadanie, które kiedyś zamierzasz gdzieś wysłać. Nie możesz umieścić utworu na forum, bo to zwykle dyskwalifikuje go w oczach wydawcy.

Podejrzewam, że jest więcej osób podobnych do mnie i do ciebie. Takich, którzy piszą, ale nie publikują w internecie, bo znają wartość dzieła. A przynajmniej tak im się wydaje. :)

Dlaczego ci młodzi twórcy nie mieliby sobie nawzajem pomóc? Dążymy do tego samego i mamy te same problemy. Napisaliśmy opowiadanie, pokazaliśmy znajomym, nanieśliśmy poprawki... ale to jeszcze nie koniec. Są przecież rzeczy, które z pozorów wydają się oczywiste - w końcu jesteś autorem i pomysł dojrzewał w twojej głowie przez wiele dni, jeśli nie tygodni, miesięcy, lat.

Tyle tylko, że czytelnik nic o tym nie wie. Potrzeba więc jakiegoś czytelnika, który wyrazi się obiektywnie na temat tekstu. Wskaże przegadane, nudne momenty i nielogiczności.

Pewnie myślisz sobie, że zaraz zaoferuję ci link do jakiejś strony, gdzie będziesz mógł kupić profesjonalną recenzję. No i masz rację - link. Jeśli jednak ci się nie przelewa, bo na przykład mieszkałeś w Warszawie, i nie masz pieniędzy na takie bajery jak ja, czytaj dalej.

Chcesz, aby ktoś wyraził ogólną opinię na temat twojej pracy i ewentualnie wskazał błędy. Chcesz wiedzieć, co myśli czytelnik. A przecież sam jesteś jednocześnie autorem i czytelnikiem. Tyle tylko, że nie możesz być obiektywnym czytelnikiem własnego tekstu.

Pomóżmy sobie nawzajem. Przecież możesz sprawdzić czyjś tekst, a w zamian, ten ktoś sprawdzi twój. Przed "wymianą" prac, obie strony powinny uzgodnić objętość "recenzji", ustalić, czy mają zostać zaznaczone błędy stylistyczne, interpunkcyjne etc. Ten temat istnieje tylko po to, byś zdobył kontakt do osób twojego pokroju - mail czy numer gg. Wszystko obgadacie prywatnie. :)

Jeśli chcesz wziąć udział w projekcie, zgłoś się w temacie. Na liście mogę umieścić tylko twój nick - wtedy przygotuj się na "oferty wymiany" przez PW. Zdecydowanie lepiej będzie, jeśli podasz od razu mail, może objętość tekstu (lub tekstów) i gatunek. Może lista kiedyś się rozrośnie i młodzi pisarze będą polecać się nawzajem: "oo, ten naprawdę mi dowalił, ściągnął mnie na ziemię, przerobiłem tekst według jego sugestii i osiągnąłem sukces, teraz życie jest takie piękne, nawet pies mnie polubił".

Uwaga! Pełnię tylko rolę informacyjną, kogoś w stylu pośrednika i nie ponoszę żadnej odpowiedzialności za ewentualne straty. W razie gdyby ktoś ukradł twój tekst albo spóźniał się z odpowiedzią, ciągaj go po sądach we własnym zakresie. :)

Zapisz się na listę tylko, jeśli wiesz, że na pewno będziesz miał czas aby dogłębnie przeanalizować czyjś tekst. Noo... Chyba, że ustalicie, że wystarczą dwa-trzy zdania "recenzji".

Lista chętnych do wzięcia udziału w projekcie (aktualizacja w piątki):
  • Wars ( marcin.wri[małpa]gmail.com / PW )
    VV ( PW )
    Vialix ( PW / wialiks[małpa]gmail.com )
Jeśli projekt się nie przyjmie - trudno. W każdym razie, aktualizować będę na bieżąco.
Ostatnio zmieniony ndz 06 cze 2010, 13:56 przez Vialix, łącznie zmieniany 1 raz.

Re: "Pomóżmy sobie nawzajem" - projekt dla piszący

4
Vialix pisze:Forum Weryfikatorium.pl sprawdza się znakomicie, jeśli chodzi o weryfikację tekstów, z którymi nie wiążesz przyszłości.
Portal ten sprawdza się nieźle przede wszystkim jesli chodzi o weryfikację możliwości konkretnego autora in spe. To nie jest tak, że jeśli parę Twoich tekstów określą jako średnie lub kiepskie, to następny będzie genialny... Jak mawiał pewien wiedźmin - istnieje granica możliwości ( czy jakoś tak :) ). Weryfikatorium świetnie sprawdza się jeśli chcesz ją ustalić. Dostaniesz oklaski od ludzi których opinie cenisz? To szykuj się do pisania tekstów przeznaczonych do druku. Wcześniej nie ma sensu.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

6
Preissenberg pisze:Beznadzieja! Nic nowego nie wymyślili...
Beznadziejne to jest gołosłowie powyższego stwierdzenia. Gołosłowie które obraża zdrowy rozsądek. Trochę więcej umiaru na przyszłość, co łaska.

Trafiła się szczytna inicjatywa, mająca na celu kojarzenie twórców w celu pisania, a tu już się dobrze znane swojskie kwękanie rozlega. Nie ma to jak negatywne nastawienie, tak w życiu potrzebne i pomocne, oraz ograniczenie krytyki do słów-wykrzykników.
padaPada pisze:To istnieje już od dawna...
Czy możesz naświetlić sytuację? Forum jest duże, a ja nie znalazłem inicjatywy o której piszesz...może zasłoniły ją nowsze wątki.

Pomysł Vialixa bardzo mi się podoba. Trafiłem na ten wątek, bo szukałem właśnie ludzi o podobnych potrzebach...

Do rzeczy:

Jestem zainteresowany wymianą krytyki, przepływem myśli, i uczestniczeniem w czymś w rodzaju kółka literackiego (nie będącego przy tym kółkiem wzajemnej adoracji) czy też nieformalnej grupy literackiej.

W ramach takiej grupy wymienialibyśmy się rzetelną a jednocześnie możliwie humanistyczną krytyką swojej twórczości (bez gnojenia/mieszania z błotem, pamiętając, że odbiorca naszego maila to też człowiek i czasem gorzej zniesie krytykę!) i zachęcali do tworzenia, walczyli z blokadami pisarskimi zagrzewając się nawzajem do boju, a także doskonalili warsztat np. ramach ćwiczeń prozatorskich na uzgodniony temat, itp.

Mam tylko jedno zastrzeżenie, a mianowicie, proszę, żeby kontaktowali się ze mną tylko autorzy, którzy już mają ukończony 20 rok życia, a co za tym idzie, mają już trochę doświadczenia i ukształtowany gust literacki, który wyrasta poza Tolkiena, Sapkowskiego, Pratchetta czy Kinga. Krótko mówiąc, jeżeli Twoim ulubionym pisarzem (tzw. Mistrzem) jest któryś z wyżej wymienionych, nie mamy sobie zbyt wiele do powiedzenia.

Dobijam 30-tki i chodzi po prostu o to, żebyśmy się ze sobą nie męczyli i nie tracili czasu:)

Jestem otwarty na wszelkie gatunki i formy literackie. Zarówno fantastyka, jak i główny nurt***. Rozmaite gatunki i podgatunki prozy mile widziane, nie gardzę też bynajmniej poezją.

Z uwagi na dość wymagające studia nie mam tyle wolnego czasu ile bym chciał, ale co kilka dni sprawdzam maila, więc jeśli spełniasz powyższe kryteria a do tego myślisz poważnie o pisaniu, to pisz:

marcin.wri[małpa]gmail.com. W temacie "grupa literacka" albo coś podobnego, co pomoże od razu rozróżnić. Ewentualnie wiadomość na pw, ale mail pewniejszy. Odpiszę w ciągu kilku dni.

Jak przystało na Warsa, mieszkam w Warszawie, więc w miarę możliwości czasowych chętnie spotkam się w stolicy z twórcami ze stolicy żeby pogadać o tekstach np. przy piwie.

***Zresztą przecież to się często przenika, weźmy choćby Mistrza i Małorzatę, o której Oramus pisał kiedyś jako powieści fantastycznej, lub też Lema, którego ktoś - niedawno tę opinię przeczytałem, ale niepamiętam, kto - określił jako "filozofa", utożsamiając z głównym nurtem.

7
Wars pisze:Czy możesz naświetlić sytuację? Forum jest duże, a ja nie znalazłem inicjatywy o której piszesz...może zasłoniły ją nowsze wątki.
Nie znasz, o inicjatywą trzeba wykazać się samemu. ;)
Wchodzisz na wery, czytasz, wyłapujesz ludzi, których pisanie lub weryfki ci się podobają i uderzasz do nich na prv. Mają czas i ochotę, to ci pomogą, nie mają, to napiszą, że nie mają. W zamian oferujesz własną weryfkę, dobre słowo, piwo, czy co tam chcesz. ;)
Wars pisze:proszę, żeby kontaktowali się ze mną tylko autorzy, którzy już mają ukończony 20 rok życia,
Bardzo złe ograniczenie sobie narzucasz. Są tutaj osoby, które nie ukończyły 20 a mają już pierwsze sukcesy związane z pisaniem. Więc nawet jeśli temat ich prac cię nie będzie kręcił, bo będzie mało humanistycznego kwękania o ciężkim życiu (lub na odwrót, będzie go za dużo i za głupio ;) ), to warsztatowo są całkiem nieźli i choćby w tym będą mogli ci pomóc. :)
Leniwiec Literacki
Hikikomori

8
padaPada pisze: Wchodzisz na wery, czytasz, wyłapujesz ludzi, których pisanie lub weryfki ci się podobają i uderzasz do nich na prv. Mają czas i ochotę, to ci pomogą, nie mają, to napiszą, że nie mają. W zamian oferujesz własną weryfkę, dobre słowo, piwo, czy co tam chcesz. ;)
Aaa...:) Pomysł jest spoko, ale niestety wymaga czasu - przekopanie się przez mnóstwo tekstów. No i problem właśnie jest taki, że większość publikujących na Wery jednak jest w początkowej fazie kształtowania swojego warsztatu, że tak to niefajnie a pseudonaukowo ujmę. A ja szukam raczej (podkreślam, raczej) takich, co już dość mocno stają na nogach i mają trochę stron "przebiegu".
padaPada pisze:
Wars pisze:proszę, żeby kontaktowali się ze mną tylko autorzy, którzy już mają ukończony 20 rok życia,
Bardzo złe ograniczenie sobie narzucasz. Są tutaj osoby, które nie ukończyły 20 a mają już pierwsze sukcesy związane z pisaniem. Więc nawet jeśli temat ich prac cię nie będzie kręcił, bo będzie mało humanistycznego kwękania o ciężkim życiu (lub na odwrót, będzie go za dużo i za głupio ;) ), to warsztatowo są całkiem nieźli i choćby w tym będą mogli ci pomóc. :)
Tak sądzisz? Sukcesy które są w Twoim rozumieniu sukcesami wcale nie muszą nimi być dla mnie. Wiem oczywiście, że na forum są pisarze z dorobkiem, w tym Andrzej Pilipiuk, ale sam fakt, że publikują mniej czy bardziej regularnie nie czyni z nich w moich oczach alfami czy innymi omegami:)... Poza tym, nie wiem, w czym by mi mógł doradzić warsztatowo pisarz 10 lat młodszy ode mnie, z całym szacunkiem dla wszystkich młodych twórców czytających ten wątek:) ***
Doceniam dużą rolę Wery jako forum pomagającego kształcić początkujących, po prostu wątpię nieco w to, czego może nauczyć już wykształconych...Stąd moje ogłoszenie w tym wątku.

Mam już za sobą publikacje papierowe a także nagrody w konkursach literackich. Więc jestem dość pewny siebie/swojego warsztatu (co nie znaczy, że jest super i w ogóle, bo wciąż jest dużo do nauki i doskonalenia). Przede wszystkim liczę na znalezienie osób o określonych celach (publikacja + doskonalenie warszatu) z którymi można nawiązać kontakt nieco głębszy niż parę zdań forumowego komentarza, a jednocześnie pozytywnie nastawionych na "literacką znajomość". Kółko literackie, grupa literacka (nawet jeśli internetowe) - to terminy wykraczające poza typową, forumową obecność (na którą zresztą nie zawsze jest czas), a przy tym będące bardziej zaawansowaną formą wzajemnej pomocy twórczej.

***W przeciwieństwie do wielu nie uważam, że np. Jacek Dukaj pisząc Złotą Galerę w wieku 16 bodaj lat był dobrym pisarzem (Parowski, i nie tylko, pisał o nim jako o "złotym dziecku polskiej fantastyki"). Zgadzam się z jego własnym zdaniem na temat swojej twórczości, tzn. że dobrze zaczął pisać "dopiero" jakoś tak na początku tego tysiąclecia.
To jest temat na oddzielny wątek zresztą, a takich wątków typu "czy młodzi pisarze mogą być dobrzy, i dlaczego nie/tak" itp. to już chyba parę jest na werce;)

9
Wars.
Po pierwsze, podczepiłeś się i zdominowałeś wątek Vialixa na swoje własne prywatne potrzeby.
Po drugie, rozumiem, bo z twoich wymagań tak wynika, że jesteś uznanym i szanowanym krytykiem literackim, do tego jeszcze autorem kilku bestselerów?
Po trzecie, to że ktoś jest pisarzem wcale nie musi znaczyć, że będzie wstanie zrobić dobry rozkład i analizę tekstu, zarówno pod względem fabuły, semantyki itd.
I na odwrót oczywiście...
Nie wiem tez, co ma do tego że ktoś jest fanem Tolkiena czy Sapkowskiego.
I na koniec. Stary... masz maila na gmail? Z czym do ludzi? Nie wstyd ci?

Ja się chętnie przyłącze, ale musicie mieć maila na home.pl i paszport polsatu.
No i Piaska znać by wypadało...

10
hardrick pisze:Wars.
Po pierwsze, podczepiłeś się i zdominowałeś wątek Vialixa na swoje własne prywatne potrzeby.
Po drugie, rozumiem, bo z twoich wymagań tak wynika, że jesteś uznanym i szanowanym krytykiem literackim, do tego jeszcze autorem kilku bestselerów?
Po trzecie, to że ktoś jest pisarzem wcale nie musi znaczyć, że będzie wstanie zrobić dobry rozkład i analizę tekstu, zarówno pod względem fabuły, semantyki itd.
I na odwrót oczywiście...
Nie wiem tez, co ma do tego że ktoś jest fanem Tolkiena czy Sapkowskiego.
I na koniec. Stary... masz maila na gmail? Z czym do ludzi? Nie wstyd ci?

Ja się chętnie przyłącze, ale musicie mieć maila na home.pl i paszport polsatu.
No i Piaska znać by wypadało...
Po pierwsze, twój zarzut nr 1 jest o tyle nietrafny, że Vitalix właśnie w tym celu stworzył ten wątek. Żeby ludzie tacy jak ja się podczepiali pod niego. Vitalix zbierze w pierwszym poście ksywy i adresy, a zainteresowani sobie poczytają więcej poniżej... w tym twój trolling.
Po drugie, tak i nie.
Po trzecie, zgadzam się. A to, co czytasz mówi sporo o tym, jak chcesz pisać.
Po czwarte, na koniec, trollom dziękujęmy, zwłaszcza średnio zabawnym. Myślę że ten wątek nie potrzebuje osób takich jak ty. Zarzucasz mi zdominowanie wątku, a sam się do tego przyczyniasz. Tyle, że ja zamieściłem dość dokładne informacje, kogo szukam i w jakim celu, w przeznaczonym do tego miejscu. Cytuję Vialixa:

"Jeśli chcesz wziąć udział w projekcie, zgłoś się w temacie. Na liście mogę umieścić tylko twój nick - wtedy przygotuj się na "oferty wymiany" przez PW. Zdecydowanie lepiej będzie, jeśli podasz od razu mail, może objętość tekstu (lub tekstów) i gatunek."

Więc zgłosiłem się w temacie. Ty wyraziłeś tylko swoje niezadowolenie z tego, że to zrobiłem i że entuzjastycznie podchwyciłem inicjatywę Vitalixa. O ile Padapada i Navajero byli pomocni i/lub rzeczowi, twój post jest wybitnie nie na temat i nic do tego wątku nie wnosi, jest tylko reakcją na moje "wymagania" zamieszczone w pierwszym poście i klasycznym trzepaniem piany.

[ Dodano: Pią 28 Maj, 2010 ]
EDIT: Przepraszam Cię Vialix za złe napisanie ksywy w ostatnim poście! Śpieszyłem się za bardzo :oops:

12
Ja się chętnie do inicjatywy dopiszę. Chodzi mi zwłaszcza o "weryfikowanie" dłuższych form (mini-powieści, ewentualnie nawet powieści). Bo i ile pod opowiadaniem można bez problemu dostać komentarz, to nie widziałem forum, gdzie wzięciem cieszyłyby się tego kalibru dziełka.

Pomysł mi się jednoznacznie podoba.
Oszczędzi zalewania takimi propozycjami skrzynek ludzi niezainteresowanych.
- Nie skazują małych dziewczynek na krzesło elektryczne, prawda?
- Jak to nie? Mają tam takie małe niebieskie krzesełka dla małych chłopców... i takie małe różowe dla dziewczynek.

13
Lista w pierwszym poście to porażka. Zapomniałem, że na tym forum nie da się edytować postów. Che, che...

Lista będzie więc ukazywała się co jakiś czas w postach, tak jak teraz:

Wars ( marcin.wri[małpa]gmail.com / PW )
VV ( PW )
Vialix ( PW / wialiks[małpa]gmail.com )

Stan z dnia 6 czerwca 2010.

14
A nie łatwiej co jakiś czas poprosić kogoś z modów, by wkleili do pierwszego postu listę?
Według mnie tak. I ładniej będzie wyglądało jak wszystkie nicki będą w jednym miejscu.
Jeśli się zgadzasz napisz mi PW to wkleję listę do pierwszego postu.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”