Weryfikatorium.pl poszukuje...

1
Poszukujemy osób, chcących współtworzyć i rozwijać portal weryfikatorium.pl oraz nasze forum. Zajęcie nie jest płatne, nie gwarantuje sukcesów, ale zapewniamy, że każdy gest zostanie zauważony przez czytelników i piszących.

Dbając o nasze grono, chcemy rozbudować dział redakcji i forum. Nastawiając się na jakość, stawiamy pewne wymagania na każde ze stanowisk.

Redaktora sekcji wiadomości

Osoba, która zechciałaby tworzyć wiadomości na portalu powinna interesować się literaturą rodzimą, mieć minimalne rozeznanie w wydawanych pozycjach i organizowanych konkursach. Co jest oczywiste, posiadać także umiejętność tworzenia informacji w przystępny, czytelny sposób. Zainteresowanych prosimy o wysłanie, krótkiej próbki przygotowanej wiadomości na dowolny temat oraz napisanie kilku słów o sobie.
Dodatkowo, każdy z użytkowników forum może zgłosić propozycję newsów w TYM TEMACIE . Dzięki temu nowinek będzie więcej i będziemy mogli pisać o tym, co was interesuje.

Moderatora forum

Jeżeli lubisz sprawy organizacyjne i porządkowe, być może zainteresujesz się funkcją moderatora forum. Wymogiem objęcia tego stanowiska jest:

- posiadanie profilu dłużej niż 3 miesiące oraz brak ostrzeżeń na forum

- umiejętność przenoszenia/blokowania tekstów

- Regularne obcowanie z forum

Napisz krótkie podanie z uzasadnieniem, dlaczego właśnie Ty, na adres redakcji.

Weryfikatora

Lubisz czytać i oceniać teksty innych? Dołącz do grona weryfikatorów i pomagaj piszącym! Najważniejsza z funkcji na forum wymaga odpowiednich kwalifikacji:

- Znajomość podstaw polskiej pisowni i gramatyki

- Umiejętność wskazywania błędów ( jeśli zajdzie potrzeba, poparcia ich przykładami)

- Umiejętność oceniania w taki sposób, aby nie urazić autora.

- Umiejętność ocenienia fabuły, całości, poszczególnych fragmentów.

- Regularne zaglądanie na forum, uczestniczenie w organizacji życia forum i portalu

Osoby chcące zostać weryfikatorami muszą spełnić cztery kryteria.

- Posiadać konto na forum co najmniej od 3 miesięcy

- Nie mieć ostrzeżeń na forum

- Weryfikować minimalnie 3 prace w tygodniu.

- Potrafić pracować w zespole

10 przykazań weryfikatora:

1. Weryfikacja - minimum trzy teksty w tygodniu. Większa aktywność będzie bardzo mile widziana, a w przyszłości nawet nagrodzona. Najlepiej oceniać teksty pozostające bez komentarza Weryfikatora lub z jednym tylko komentarzem.
2. Zagłosowanie na tekst miesiąca oraz wyróżnione i te trafiające do „Najlepszych z najlepszych” – nieobowiązkowe lecz bardzo przydatne.
3. Wskazanie błędów według schematu:
”Do każdego poniższego podpunktu musi być dopisany kilku zdaniowy komentarz:
Pomysł (ogólny pomysł, stworzenie świata itd.)
Styl (jak delikwent pisze, czy czyta się ślisko czy zgrzyta)
Schematyczność (ale to już było ...)
Błędy (ort, gram, styl oraz językowe)
Ocena ogólna (wrażenia ogólne, przesłanie, wartości itd. itp.)
Wypis poszczególnych błędów: (zacytowane błędy i propozycje poprawy)”.
Luźne stosowanie się do niego lub nie używanie go w ogóle będzie możliwe po pewnym czasie, gdy w nawyk wejdą rzeczy, których powinna dotyczyć weryfikacja.
4. Nie obrażanie autorów ad persona. Komentarze mają dotyczyć tylko i wyłącznie tekstu.
5. Przestrzeganie regulaminu.
6. Uczestniczenie w życiu forum.
7. Przestrzeganie zasad pisowni w każdym poście na forum – głupio jest zwracać komuś uwagę samemu popełniając błędy..
8. Pamiętanie o tym, że Weryfikator też człowiek, ma prawo się pomylić. Ważna jest umiejętność przyznania się do błędu.
9. W razie dłuższej nieobecności zgłosić to jakoś Szefowi Weryfikatorów lub Imperatora.
10. Wszystkie pytania kierować do, podobnie jak powyżej, Szefa Weryfikatorów lub Imperatora.

Jeżeli uważasz, że weryfikowanie jest dla ciebie, zacznij już teraz – teksty czekają. Po wnikliwej obserwacji, analizie i rozmowie wybierzemy 2 osoby, które dowiedzą się o wyborze przez PW.

e-mail redakcji: [email protected]
Ostatnio zmieniony czw 01 sty 1970, 01:00 przez Revis, łącznie zmieniany 2 razy.
Piotr Sender

http://www.piotrsender.pl

3
Jeśli jakaś odpowiedź nie dojdzie mailem to proszę o pisanie do mnie na PW.
Po to upadamy żeby powstać.

Piszesz? Lepiej poszukaj sobie czegoś na skołatane nerwy.

4
W sprawie weryfików odpowiadam na bieżąco - chyba, że coś przeoczyłem...
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Pan to wywiesił? – zapytał zachrypniętym głosem, machając ręką.
Julian sięgnął po zwitek i uniósł wzrok na poczerwieniałego przybysza.
   — Tak. To moje ogłoszenie.
Nieuprzejmy gość pokraśniał jeszcze bardziej. Wypointował palcem na dozorcę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

6
Shelion - nie rozumiem. Nasz nowy człowiek zamieścił swoje zdjęcie a że jest całkiem całkiem to nie widział sensu aby ograniczać się wyłącznie do twarzy. Popieram, taką otwartość...
Władysław "Naturszczyk" Zdanowicz

7
Niestety kolego, to nie nowa forumowiczka, a jedynie reklama rosyjskiego serwisu erotycznego ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

8
Toć wiem :lol: :lol: :wink:
Ale z drugiej strony jakby nasze dziewczyny zdecydowały się na taką prezentację swoich literackich możliwości, to Rosjanki nie miałyby tu czego szukać. :lol: :lol: :lol: :D
OK, dość żartów.

9
Goła baba jest - jest dyskusja :)

Posta Spaerka usunałem :)
„Daleko, tam w słońcu, są moje największe pragnienia. Być może nie sięgnę ich, ale mogę patrzeć w górę by dostrzec ich piękno, wierzyć w nie i próbować podążyć tam, gdzie mogą prowadzić” - Louisa May Alcott

   Ujrzał krępego mężczyznę o pulchnej twarzy i dużym kręconym wąsie. W ręku trzymał zmiętą kartkę.
   — Facet, zapamiętaj sobie jedno. Nikt na dzielnicy nie miał, nie ma i nie będzie mieć białego psa.

10
Usunąłeś sedno źródło dyskusji i nastanie cisza. A z drugiej strony nie tak dawno na innym wątku (właściwszym) była dyskusją czy podobne zdjęcia Autorów wpłynęłaby na większą sprzedaż. :lol: :wink:
Przy takiej otwartości zapewne byłby to jakiś pomysł. :lol: Dobry pomysł dla młodych wiekiem debiutantów.

11
Czasem odnoszę wrażenie, że właśnie to autor jest towarem, nie książka - łatwo to zauważyć w świecie muzyki - golizna, seks, wulgarność itd.

Hmmm <marzy> - jakby niektóre nasze autorki z forum się rozebrały, każda ich książka byłaby bestsellerem!

12
Młoda debiutantka Michalina Olszańska wystąpiła na okładce (przedniej) swojej książki owinięta jedynie jakąś wstęgą. Nic tylko czekać dalszych opowieści, w których jej bohaterka będzie dojrzewała wraz z autorką :)
Obrazek

13
Od razu rzuca się w oczy fakt, że debiutantka. Chuda jakaś, niedożywiona.... OK. To był tylko żart... całkiem, całkiem. Gdybym nie był żonaty... :oops: :wink: Proszę bez podtekstów erotycznych, jeżeli już na to linii debiutantka - praktyk (bo nie ośmieliłbym mówić o sobie Mistrz)

14
Okropna!

Okładka - ma się rozumieć.

15
Miejmy nadzieję, że przy kolejnej książce Michaliny znajdą się pieniądze na profesjonalny projekt okładki. Bo tak to jakoś... amatorsko z tym obrusem :-P
Victory is mine!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”