Konkretna propozycja

1
Słuchajcie proszę was o pomoc w podjęciu decyzji. Zaproponowano mi konkretne warunki wydania tj. 1000 zł zaliczki i to jest honorarium za 500 pierwszych egzemplarzy książki. Od 501 następuje rozliczenie 10% ceny detalicznej. Dwa razy w roku dostanę sprawozdanie ze sprzedaży i jest jeszcze to, że chcą licencji na - 8 lat.
Co robić ?

3
Dwa złote za egzemplarz w zaliczce, a potem 10% ceny det. to chyba całkiem dobra propozycja z tego co czytałem od tutejszych pisarzy. Szczególnie dla debiutu książkowego.

7
Gratulacje, Iska :) Jak sobie tak patrzę, jak coraz więcej osób się tu chwali, że udało im się coś osiągnąć, to mam wrażenie, że mnie się nigdy nie uda... Ale wciąż mam nadzieję.

A tobie radziłabym jeszcze miliard razy przemyśleć sprawę, bo co będzie, jak się zgodzisz, a potem zaczniesz żałować?
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

10
Bardzo lubię takie książki, pisane o sobie, o kimś, o życiu, bez medycznego i psychologicznego bełkotu (choć ja mam w tym mistrza, ale celowo).
Gratuluję:)

11
hmm mam wrażenie, że moje pisanie też wielu psychologom się nie spodoba :)

[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 ]
Serena uda ci się z pewnością, wiesz do ilu wydawnictw pukałam i to jest pierwsze które nie każe mi czekać. Przedstawili konkretną propozycję po przeczytaniu części utworu. Nie jakieś tam fantazje, że coś tam zmienić, upiększyć. Podjęli decyzję w zasadzie po kilku dniach, to jest dla mnie coś ważnego. Wciąż czekam na odpowiedź z Zysku i sp. Też zainteresowani ale dotąd nie dali jakiejś konkretnej propozycji. To może być moja szansa, mam już w zanadrzu prawie gotową drugą powieść i z tą drugą może będę miała lżejszy start. Zastanawia mnie tylko czemu chcą wyłączność na aż 8 lat a nie na 5 jak prawie wszyscy
http://atl-niekadyjestrainmanem.blogspot.com/

12
8 lat to i tak dużo mniej niż 20, które chcą w ND. A jakie to konkretnie wydawnictwo, bo może też bym się skusiła?

– William Blake

13
Wydawnictwo Fraszka Edukacyjna Witryna Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego. Myślę, że dobrze też wysłać do Zysku dość szybko odpisują czy są zainteresowani czy nie. Do mnie napisali dwa dni potem jak wysłałam im fragment tekstu i poprosili o całość. Napisali, że zainteresowało ich to co posłałam ale potrzebują całości do podjęcia decyzji. Co więcej mimo, że na swoich stronach piszą iż przyjmują wyłącznie maszynopisy, poprosili o wersję elektroniczną. Więc duży plus dla nich. Próbuj Serena, warto walczyć o swoje. Wyślij do Zysku, do Znaku tam są mili ludzie i odpisują co ważne

14
Raz też wysłałam coś do wydawnictwa W.A.B., ale odpisali mi po paru dniach, że chcą wydruk, więc miałam ich gdzieś, bo nie będę przecież marnować papieru i tuszu w drukarce, skoro i tak pewnie by odrzucili.

Ech... Ciężko jest zostać pisarzem, gdy się nie ma wpływów...

[ Dodano: Wto 29 Cze, 2010 ]
A Znak wydałby coś o wampirach i wilkołakach?

– William Blake

15
Często jest chyba tak, że co jednym się podoba inni odrzucają i odwrotnie. Ja już nie miałam nadziei, wprawdzie dwa wydawnictwa były zainteresowane wydaniem ale postawiły mi warunki, których spełnić nie mogłam z różnych przyczyn. Pierwsze chciało aby nieco ubarwić fabułę - dla mnie utwór straciłby na autentyczności. Drugie - żądało aby zmienić umiejscowienie i nadać jej bardziej dramatyczne zakończenie. Tworzyłam coś co od początku miało być swego rodzaju fabularyzowanym dokumentem, więc wiadomo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”