Witam!

1
Witam.

Już od jakiegoś czasu zaglądam na to forum - za każdym razem podoba mi się coraz bardziej :). W końcu znalazłem chwilę czasu, żeby się na nie zarejestrować. Mam nadzieję, że zabaluję u Was na dłużej.

Trochę piszę - głównie opowiadania, trochę krótkich powiastek, zarówno w wydaniu fantastycznym, jak i "twardorealistycznym". Chciałbym się podszkolić i podnieść poziom moich skromnych umiejętności pisarskich. Nie kryję, że nie miałbym nic przeciwko opublikowaniu kiedyś moich gryzmołów.

Studiuję polonistykę, jestem na specjalizacji redaktorskiej. Wiem, co wielu sądzi na tym forum o poziomie takich "redaktorów językowych" na studiach i po nich. Szczerze mówiąc, nie dziwię się - jest w tym bardzo wiele prawdy. Jeśli chodzi o poważną korektę i redakcję, to - nie ukrywam - dopiero raczkuję, ale lubię to robić i chciałbym być w tym jak najlepszy, dlatego proszę o wyjątkową surowość w ocenie tekstów, które tu zamieszczę, i o ewentualne porady, co robię źle :) (jeśli się nie mylę, spośród forumowiczów profesjonalną redakcją zajmuję się m.in. Sir Wolf). Nie sądzę, żebym wrzucał tu swoje teksty bardzo często i regularnie, ale jeśli jakiś zamieszczę, proszę o brak litości.

Pozdrawiam,

Roark
Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery. Z niego wynika reszta.

Jerzy Orwell, "Rok 1984"

2
Witaj :)
Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.

Wieczność kocha dzieła czasu.

– William Blake

3
Cwaj sprawen (tak, to prowokacja...)
Roark pisze:dlatego proszę o wyjątkową surowość w ocenie tekstów
Ta prośba nie wiele zmienia... I bez niej byłoby suurowo. :)

Czy twój nick pochodzi z pewnego serialu o szpiegach? Bynajmniej jest tam taka postać... Ted Roark :D
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]

4
Już spieszę z odpowiedzią, shelion (rozumiem, że na forum wszyscy zwracamy się do siebie na "ty"...? Jeśli się mylę, proszę o wyprowadzenie mnie z błędu ;)).

Co do tego, że i tak byłoby surowo - zdążyłem się już zorientować wcześniej, przy przeglądaniu forum. I cieszę się z tego ;): trzeba być twardym, nie "miętkim".

Co do nicku - nie trafiłeś :). Nie pochodzi z serialu, tylko z powieści "Źródło" autorstwa Ayn Rand (swoją drogą, szczerze polecam - naprawdę dobra pisarka, choć w Polsce bardzo mało znana). Główny bohater książki, architekt, nazywa się Howard Roark.

Pozdrawiam.
Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery. Z niego wynika reszta.

Jerzy Orwell, "Rok 1984"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Tu się przedstawiamy ...”