Prawie każdy, z tego co widzę, ma swój temat powitalny, więc i mojego nie zabraknie. Zresztą, wg. regulaminu jest to konieczne(tak, przejrzałem go), a nie chciałbym dostać ostrzeżenia na wejście.
Mam na imię Mateusz. Wiek pominę milczeniem, przynajmniej na razie, młody jestem raczej. Jestem dość obecny w społeczności internetowej, jednak pod tym nickiem po raz pierwszy - ot, namiastka anonimowości.
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ... That is the question. Bardzo lubię czytać, ale jednak w sumie czytam mało - czytam w nocy, a jak wiadomo nie jest to zbyt efektywne. Poza tym uwielbiam muzykę, nie ograniczam się do jednego gatunku, choć muszę przyznać, że takie gatunki jak rock, metal, punk czy blues są mi bliskie. Ale na przykład teraz słucham "Ach, śpij kochanie" Eugeniusza Bodo.
Osobowość... w skrócie: romantyk-pesymista z gitarą.
Pozdrawiam wszystkich.
2
Romantyk i pesymista? Ciekawe połączenie 
A co do rocka i metalu to nice nice

A co do rocka i metalu to nice nice

Wyjaśnijmy sobie, po pierwsze, że idea scenariusza urodziła się w głowie mego syna i tylko tam, a jest oparta na wydarzeniu prawdziwym, znanym rodzinie, kiedy miejscowy przedsiębiorca pogrzebowy uznał przez pomyłkę, że dostał Nobla.
3
Czy ja wiem, czy ciekawe? Nie sądzę, by jedno wykluczało w jakiś sposób drugie, wręcz przeciwnie 
Tak swoją drogą to nigdy nie wierzyłem w możliwość ocenienia wnętrza człowieka przez kilkanaście pytań, a jednak to możliwe - Ennagram scharakteryzował mnie idealnie, co jednak jest o tyle smutne, że jak widać nie ma we mnie nic szczególnie oryginalnego, niestety.

Tak swoją drogą to nigdy nie wierzyłem w możliwość ocenienia wnętrza człowieka przez kilkanaście pytań, a jednak to możliwe - Ennagram scharakteryzował mnie idealnie, co jednak jest o tyle smutne, że jak widać nie ma we mnie nic szczególnie oryginalnego, niestety.
Czwórka ze skrzydłem pieć: 4w5 - "Włóczęga"
Skrzydło 5, daje czwórce introwertyczne zachowanie, odsuwanie się od innych, złożoną osobowość. Ta czwórka może być intelektualistką ale posiada wyjątkową głębię uczuć. Jest otwarta na duchowe i estetycznie doznania. Znajduje wiele znaczeń dla prawie wszystkich zdarzeń. Może posiadać silną potrzebę i umiejętność aby realizować się artystycznie. Samotnik, wygląda tajemniczo i jest trudna do "rozszyfrowania". Do świata zewnętrznego podchodzi z rezerwą, ale wewnętrznie bardzo go przeżywa. Gdy się w końcu otwiera, to bardzo gwałtownie i całkowicie, bez żadnych oporów.
W stresie, 4w5 bardzo łatwo popada w alienację i depresję. Wiele czwórek z tym skrzydłem ma odczucie zupełnej inności, jakby pochodziły z innej planety. Narzeka na swój obecny los, wspomina i przeżywa wiele razy zdarzenia z przeszłości. Dość często ma posębne oblicze, odsuwa się od innych z uczuciem zawiedzenia lub poczuciem wstydu. Żyje we własnym świecie bólu i straty. Może mieć bardzo chorą duszę, wyobrażać sobie i interesować się własną śmiercią.
Słynne czwórki ze skrzydłem pięć: Vincent van Gogh, Kurt Cobain, Edgar Allan Poe, Johnny Depp, Bob Dylan, Ingmar Bergman.
4
A gdzie taki teścik można sobie wykonać? Tak, z czystej ciekawości 

Wyjaśnijmy sobie, po pierwsze, że idea scenariusza urodziła się w głowie mego syna i tylko tam, a jest oparta na wydarzeniu prawdziwym, znanym rodzinie, kiedy miejscowy przedsiębiorca pogrzebowy uznał przez pomyłkę, że dostał Nobla.
5
http://www.enneagram.pl/
Nie chciałem w poprzednim poście wklejać linku, bo na niektórych forach by był lincz za spam
Nie chciałem w poprzednim poście wklejać linku, bo na niektórych forach by był lincz za spam

9
Witaj i rozgość się! 

[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3pcp0_user6.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]
----------------------------------------------------------------------
[img]http://www.cdaction.pl/userbar/strona/userbar/15j3phuz_userbar(2)b.jpg[/img]
10
Romantyk-pesymista... hmmm... Witaj w klubieOsobowość... w skrócie: romantyk-pesymista z gitarą.

Każdego ranka, każdej nocy
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.
Wieczność kocha dzieła czasu.
– William Blake
Dla męki ktoś na świat przychodzi.
Jedni się rodzą dla radości,
Inni dla nocy i ciemności.
Wieczność kocha dzieła czasu.
– William Blake
11
Trójka ze skrzydłem dwa: 3w2 - "Gwiazda"
Trójka z tym skrzydłem, są najbardziej ekstrawertycznym typem enneagramu. Jest bardzo otwarta na innych ludzi, chce odgrywać znaczącą rolę w ich życiu. Bardzo ważny jest prestiż i pozytywny wizerunek jaki dzięki takiej postawie trójka otrzyma. Zdrowe skrzydło daje trójce ciepło, opiekuńczość, hojność. Trójka z tym skrzydłem to znakomity materiał na przywódcę. Odczuwa wewnętrzną potrzebę czynienia dobra innym ludziom, opiekowania się nimi, jest prawdziwie miłą i uczynną osobą. Gdy osiągnie sukces na jakimś polu, wtedy staje się prawdziwym mentorem i przewodnikiem dla innych.
Gdy trójka z tym skrzydłem jest w stresie lub jest niezdrowa, zaczyna poświęcać większą uwagę na prezentowaniu swojego idealnego wizerunku. Dotyczy to wszystkich osób, którymi się otacza. Chce być świetnym współmałżonkiem, przyjacielem, rodzicem, pracownikiem, synem lub córką. Silnie angażuje się w życie innych gdyż potrzebuje pochlebstw, uznania i słów podziwu. Zaczyna przejawiać się u niej pycha, fałszywa ambicja, samochwalstwo, egoizm. Chce się wywyższać, czuć się lepsza od innych. Zaczyna odgrywać różne role, oszukiwać, manipulować innymi. Może okazywać fałszywe uczucia wobec innych. Czasem pojawiają się złośliwe i podstępne zachowania. Gdy uzna, że partner jest bardziej atrakcyjny lub ciekawszy od niej samej, może zacząć się oszukiwać, że partner tak naprawdę nie spełnia jej "głębokich potrzeb". Może wtedy zacząć sabotować własny związek poprzez nieodpowiednie zachowanie, zdradę, wytykanie różnych wad partnera.
Słynne trójki ze skrzydłem dwa: Tom Cruse, Demi Moore, O. J. Simpson, Shirley MacLaine, Cybill Shepherd, Will Smith, Jean-Claude, Sharon Stone, Van Damme.
Dupa i tyle
Trójka z tym skrzydłem, są najbardziej ekstrawertycznym typem enneagramu. Jest bardzo otwarta na innych ludzi, chce odgrywać znaczącą rolę w ich życiu. Bardzo ważny jest prestiż i pozytywny wizerunek jaki dzięki takiej postawie trójka otrzyma. Zdrowe skrzydło daje trójce ciepło, opiekuńczość, hojność. Trójka z tym skrzydłem to znakomity materiał na przywódcę. Odczuwa wewnętrzną potrzebę czynienia dobra innym ludziom, opiekowania się nimi, jest prawdziwie miłą i uczynną osobą. Gdy osiągnie sukces na jakimś polu, wtedy staje się prawdziwym mentorem i przewodnikiem dla innych.
Gdy trójka z tym skrzydłem jest w stresie lub jest niezdrowa, zaczyna poświęcać większą uwagę na prezentowaniu swojego idealnego wizerunku. Dotyczy to wszystkich osób, którymi się otacza. Chce być świetnym współmałżonkiem, przyjacielem, rodzicem, pracownikiem, synem lub córką. Silnie angażuje się w życie innych gdyż potrzebuje pochlebstw, uznania i słów podziwu. Zaczyna przejawiać się u niej pycha, fałszywa ambicja, samochwalstwo, egoizm. Chce się wywyższać, czuć się lepsza od innych. Zaczyna odgrywać różne role, oszukiwać, manipulować innymi. Może okazywać fałszywe uczucia wobec innych. Czasem pojawiają się złośliwe i podstępne zachowania. Gdy uzna, że partner jest bardziej atrakcyjny lub ciekawszy od niej samej, może zacząć się oszukiwać, że partner tak naprawdę nie spełnia jej "głębokich potrzeb". Może wtedy zacząć sabotować własny związek poprzez nieodpowiednie zachowanie, zdradę, wytykanie różnych wad partnera.
Słynne trójki ze skrzydłem dwa: Tom Cruse, Demi Moore, O. J. Simpson, Shirley MacLaine, Cybill Shepherd, Will Smith, Jean-Claude, Sharon Stone, Van Damme.
Dupa i tyle

12
Cześć, BlakIce. 
Może i niegłupi ten test. Wyszło mi, że jestem Piątką, czyli w życiu zajmuję się głównie dwiema rzeczami - albo się zamyślam, albo wymądrzam. W zasadzie to prawda.
Pozdrawiam!
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 ]
Black Ice, oczywiście. Wybacz atak byków na nicka.

Może i niegłupi ten test. Wyszło mi, że jestem Piątką, czyli w życiu zajmuję się głównie dwiema rzeczami - albo się zamyślam, albo wymądrzam. W zasadzie to prawda.

Pozdrawiam!
[ Dodano: Pią 12 Lis, 2010 ]
Black Ice, oczywiście. Wybacz atak byków na nicka.
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium
Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka
13
Witaj!
Do dyskusji o enneagramach zapraszam TUTAJ mniej więcej od połowy drugiej strony. Ostatnio przeczytałam ciekawy artykuł nt takich testów i jak tylko znajdę chwilkę, to wypiszę kilka spostrzeżeń ponoć naukowców
Rozgość się i miłego pobytu.
Do dyskusji o enneagramach zapraszam TUTAJ mniej więcej od połowy drugiej strony. Ostatnio przeczytałam ciekawy artykuł nt takich testów i jak tylko znajdę chwilkę, to wypiszę kilka spostrzeżeń ponoć naukowców

Rozgość się i miłego pobytu.
Cierpliwości, nawet trawa z czasem zamienia się w mleko.