Podpisywanie opowiadania

1
W którymś felietonie Andrzeja była mowa o tym, by maszynopisy opatrywać w dane osobowe - wypisywane zarówno na pierwszej kartce, jak i ostatniej (bo pierwsza może się zapodziać).
Tu mały wyciąg z "regulaminu" SFFiH:
1. Teksty należy nadsyłać w formatach doc lub rtf.
2 Dane autora - imię, nazwisko, mail, ewentualnie telefon - powinny znajdować się na początku lub końcu pliku tekstowego, nie tylko w wiadomości e-mail.
W całym regulaminie nie ma mowy o maszynopisach, więc oczywiste, że przyjmują tylko opowiadania w wersji elektronicznej, wysyłane na e-mail. Jest też wzmianka o wprowadzeniu danych na początku tekstu. Czy zatem jest sens, by owe dane dodawać jeszcze na końcu pracy?
„Przekupić można każdego. Tyle, że jedni cenią się bardziej, drudzy zaś mniej.”

2
Moim skromnym zdaniem jest to kwestia bardzo błaha choć rozumiem twoje obawy. Jeśli podpisałeś opowiadanie/pracę konkursową/fragment tekstu na początku i opatrzyłeś danymi osobowymi to nie ma w tym nic zdrożnego. Możesz przciecież zrobić to albo na 1 albo ostatniej stronie.
Ja podpisuje się zawsze na ostatniej. Nie przejmuj się tym to nie ma znaczenia jestem przekonany :).

A to oczywiście jest prawda że gdzieś coś może zaginąć, ale jeśli chcesz być 100% pewny że tak się nie stanie zszyj opko w formie papierowej i już załatwione :).

Co do pliku to tutaj nic nie może się zapodziać.

Nie stresuj się mało istotnymi sprawami i lepiej trzymaj mocno kciuki za jakość tekstu a nie miejsce gdzie umieszczony jest podpis :)

Jestem przekonany ze kilka osób z forum podzieli moje zdanie. Powiedz kiedy to kciuki potrzymamy za kolege z forum :)

3
Darkaraghel pisze:Powiedz kiedy to kciuki potrzymamy za kolege z forum
Takie wsparcie naprawdę podnosi na duchu. Sądzę, że wysyłał będę jeszcze dzisiaj, po ostatecznych poprawkach, jakie właśnie wdrążam. Po dłuższym namyśle podpiszę się w tytule e-maila oraz na pierwszej stronie opka, jak radzą sami redaktorzy. Cóż, chwila prawdy nadchodzi :mrgreen:

5
Jeszcze jedno przed konwersją pliku na .rtf i wysłaniu. Czy wpisując dane, poza imieniem, nazwiskiem i e-mailem wpisywać numer telefonu? Redakcja opatruje tę opcję jako "ewentualność", więc nie jestem pewien.

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 ]
I jeszcze troszkę z innej beczki: jak wpisać tytuł? Na osobnej stronie czy np.: dwa wiersze nad tekstem?

6
giacomo9 pisze: I jeszcze troszkę z innej beczki: jak wpisać tytuł? Na osobnej stronie czy np.: dwa wiersze nad tekstem?
wiersz nad tekstem i starczy.
nie baw się w ozdobne strony tytułowe.

7
Dobrze, wszystko gotowe. Chciałem wysłać tekst dzisiaj, ale zaczęło mnie nawiedzać przekonanie, że do jutra opowiadanie zostanie zakopane w skrzynce e-mailowej pod stosem innych propozycji. Nie mam pojęcia dlaczego, ale sądzę, że nazajutrz rano miałbym, bo ja wiem, szybciej się przebić :D

I dalej nie wiem, czy umieścić numer telefonu w razie czego :mrgreen:

[ Dodano: Nie 05 Gru, 2010 ]
Nazajutrz rano miałbym szansę szybciej się przebić - umknęło mi ;)

8
Jak chcesz to umieszczaj. Ja nie podam, jakby co - nie lubię gadać przez telefon (a redaktor pewnikiem by zadzwonił, zamiast napisać SMS-a).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”