malika pisze:Edit:
Sir Wolf pisze:To źle świadczy i o Dozie, i o wydawcy.
Wyjaśnij, proszę, dlaczego źle o Dozie czy o jakimkolwiek innym czasopiśmie świadczy to, że sama sobie książki nie załatwiała do recenzji? Bo tego nie rozumiem.
Argh... Nie świadczy o Dozie źle, że sama sobie nie załatwiła książki. Świadczy o niej źle, że przyjąwszy propozycję, pozostawiła sprawę w rękach autorki, a dokładnie to samo świadczy źle o wydawcy.
Z tego, co napisała iska, wynika, że robiła za pośrednika między czasopismem a wydawcą. Powinno być tak: ona pisze do P.S., "słuchaj, po starej, forumowej znajomości zrobilibyście mi małą promocję, co?" Odpowiedź: "Okej". Mail do wydawcy: "Wydaliście taką a taką, jesteśmy zainteresowani zrobieniem konkursu/patronatem/czymś, co mamy w portfolio ofert promocyjnych".
Przyznaję, ksiazki.wp.pl to dość duży serwis. Ale wystarczy wziąć do ręki parę książek:
"Paradoksy" Ratkiewicz: WP, militaria.pl, konflikty.pl i SFFiH, czyli czasopismo "fabryczne".
"Kolory sztandarów" Kołodziejczaka: WP, konflikty.pl, SFFiH, fantasy komiks i fotka.pl.
"Krzyżacka zawierucha" Komudy: WP, konflikty.pl, SFFiH.
"Berlin 1945" Beevora (wielki bestseller): WP, konflikty.pl
"Jednostka specjalna Brandenburg" Kurowskiego: Odkrywca, MMS Komandos, Histmag, Militis.pl, WWII.pl
"Żołnierze wyklęci" Jankowskiego: MMS Komandos, konflikty.pl, Notes,
www.1939.pl, Interia.pl
"Rok potopu" Atwood: Poltergeist, WP.pl, Bluszcz, e!stilo
"W Azji" Terzaniego: Dziennik, Radio Pin, dlastudenta.pl, punkt.pl, konflikty.pl, salon kulturalny, geozeta.pl, WP
Vargas Llosa na przykład wychodzi bez patronatów
oraz
prawdziwa menażeria na okładce "Krzyża Południa" Ćwieka: WP, AXN, Polska Dziennik Zachodni, Naszemiasto.pl, Mówią Wieki, Katedra, Esensja, Poltergeist, gildia.pl, konflikty.pl, students.pl, efantastyka.pl, nakanapie.pl, kawerna, wojnasecesyjna.com, antyradio.
A przytoczyłem książki z patronatem mojego serwisu, żeby pokazać, że ja wiem, co mówię. Ja naprawdę wiem, jak się załatwia patronaty. Bym wam nawet pokazał skan jakiejś umowy, ale... tajemnica handlowa, niestety.
Wnioski: każda książka ma patronat czegoś dużego (WP, interia, Dziennik...) i szereg patronatów mniejszych. Dlaczego? Dlatego, że reklama na WP to reklama ogólna, trafi w target albo nie. Reklama poprzez patronat mniejszego (nie małego, ale mniejszego względem WP) serwisu tematycznego to reklama, która na pewno trafi w target.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.