391

Latest post of the previous page:

Minął :) I jestem tak zawalony pisaniem - mam dodatkowe "zamówienia" - że sypiam po 5 godzin na dobę. Jeśli wybiorę się w wakacje do Warszawy, dowiesz się pierwsza ;) Nb. niedługo powinny ukazać się dwa moje teksty: opowiadanie i coś w rodzaju felietonu.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

392
że sypiam po 5 godzin na dobę.
- Nasze kochane biedactwo...(głaszcze) ja dziś spałem 13g gdybym sypiał tak jak ty to chyba byłbym w pól żywy. I z tego zamiłowania do sennego odrętwienia nie wyrwie mnie nawet znana teza Napoleona, który mawiał iż każdy kto tylko potrzebuje więcej niz 6 godzin snu na dobre musi być...półgłówkiem :D

393
Od facetów wolałbym jednak żołnierski uścisk dłoni, głaskaniem niech się zajmą fanki :)

Na poważnie - czasem tak bywa, że roboty jest zbyt dużo, ale lepiej ją mieć i narzekać niż nie mieć i smacznie spać ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

394
Darkaraghel pisze:a dziś spałem 13g
Słaby jesteś. Mój rekord to około 16 godzin. I to - uwaga - w wakacje (i nie było to po balandze ani kilkunastogodzinnym nieprzerwanym pisaniu)

A te 5 godzin to też nie jest jakoś ekstremalnie mało.

395
Grabarz pisze:A te 5 godzin to też nie jest jakoś ekstremalnie mało.
No jeszcze żyję, ale za dużo to też nie jest. Szczególnie biorąc pod uwagę, że pozostałe 19 godzin intensywnie pracuję. Ale bez pracy... :)
dr Samuel Johnson

396
Czy Janusz i Małgorzata planują już wyjazd na piłkarskie mistrzostwa świata do Rosji? ;)
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

397
Chętnie bym ich tam wysłał, gdyby jakiejkolwiek polskiej drużynie można było obecnie kibicować bez bez konieczności zaliczenia zawału :) Bywam surowy dla swoich bohaterów, ale nie jestem tak całkiem bez serca ;)

Mój obecnie opisywany bohater buszuje gdzieś na pograniczu Xinjangu.
dr Samuel Johnson

398
nie jest tak źle z nasza piłką, jeśli zadbać o sprzyjajace okoliczności przyrody - vide -> :-D
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

400
hej adaś, jak ci idzie pisanie?
cały czas taki zagoniony jesteś?
Serwus, siostrzyczko moja najmilsza, no jak tam wam?
Zima zapewne drogi do domu już zawiała.
A gwiazdy spadają nad Kandaharem w łunie zorzy,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie mów o tym.
(...)Gdy ktoś się spyta, o czym piszę ja, to coś wymyśl,
Ty tylko mamie, żem ja w Afganie, nie zdradź nigdy.

401
Powoli wychodzę na prostą. Skończyłem tę historię alternatywną, teraz dokończę jeszcze jeden artykuł i będę mógł wrócić do Razumowskiego :)

Edit:

A propos opowiadania z obszaru historii alternatywnej, to ukazało się już w druku ( w styczniowym numerze NF). Można przeczytać ;)
dr Samuel Johnson

402
Przeczytałam "Gambit Wielopolskiego" - według mnie najlepszy z opowiadań w NF w styczniu. Z ciekawości - czy słusznie widzę nawiązania (nie tylko w tytule) do "Gambitu tureckiego" Akunina?

403
Nawiązania do Akunina? Czytelnicy chyba nigdy nie przestaną mnie zadziwiać :) Tytuł jest podobny - fakt, ale wiąże się to ze znaczeniem słowa "gambit" - tzn. poświęceniem kilku bierek w zamian za uzyskanie lepszej pozycji. Kto czytał, ten wie na czym polegało to poświęcenie. U Akunina był ( o ile pamiętam, bo dawno czytałem) jakiś wątek szpiegowski, a u mnie historia alternatywna. Nie wiem co jeszcze mogłoby być nawiązaniem? Chyba, żeby "czepnąć" się jakichś drobiazgów, które równie dobrze można znaleźć w setkach innych książek, bo mamy określoną ilość wariacji na temat ludzkiego losu. Ale nie będę kruszył kopii, każdy czytelnik ma prawo do własnych skojarzeń. Dzięki za opinię, miło mi, że się podobało.

Nb. dla tych którym podobał się "Gambit..." będę miał chyba niedługo niespodziankę :)
dr Samuel Johnson

404
Była Dazdrapriema, był Kim... Będzie może jakiś Gertrud Dazdrapiertrakiewicz?

[ Dodano: Pią 21 Sty, 2011 ]
Dazdrapierma oczywiście.
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

405
Raczej nie. Zbyt duża dawka egzotyki może męczyć :)
dr Samuel Johnson

406
Gambit na Zwrotnicach

Pod linkiem znajduje się opowiadanie "Gambit Wielopolskiego" ( ukazało się w styczniowym numerze Nowej Fantastyki) wraz z dopisanym specjalnie dla "Zwrotnic Czasu" fragmentem.
dr Samuel Johnson

Wróć do „Strefa Pisarzy”