Zasady konkursu.
Nie jestem na bieżąco jeśli chodzi o konkursy, ale śmiem twierdzić, że 99% debiutantów którzy wydaliby książkę w tradycyjny sposób, nie zarobi na niej więcej niż 2k. Stąd - IMO - nagroda jest odpowiednia. A debiutant zawsze dostaje mniej niż niedebiutant, takie życieWars pisze:Ale były już (parę lat temu) konkursy powieściowe z nagrodami po 10k więc Prószyński naprawdę mocno zaciska pasa na autorach, w porównaniu do telbitu czy konkursów na powieści dla dzieci.
- Muszę się zgodzić z przedmówcą. Nagroda nie jest aż tak mizerna. Wiem Wars, że każdy wolałby widzieć (ja też bym chciał) 10k pln niż kwoty o których rozmawiacie bo aż dziwny grymas na twarzy się pojawia jak się widzi nagrodę główną np 300 czy 500zl. Ja cię rozumiem. Ale realia rynku a nic innego stworzyły właśnie taki model finansowania twórców - więcej niż śmieszny.Nie sądzę, aby ktoś zarobił więcej jako debiutant, wydając w normalnym trybie, więc nagroda wcale nie taka mała
No właśnie. Dlatego nie dziwię się że Andrzej (Pilipiuk) pisze, że chcąc wyżyć musi mieć w tym samym czasie na rynku nie jedną a kilka powieści bo dopiero wtedy generuje to pieniądze, za które może on się utrzymać.Darkaraghel pisze: Tak tez nagroda ok 2k pln to zawsze cośChoć ogólnie patrząc - oczywiście to niewiele.
Niepokoi mnie właśnie punkt 3. Jeżeli dobrze rozumiem to zwycięska praca zostanie wydana jako dodatek do czasopisma? Czy jako samodzielna powieść? Przecinek mąci mi trochę w głowie3. Zwycięzka powieść (a może i powieści) zostanie przez nas wydane jako książka, dołączone do "Nowej Fantastyki" a autor otrzyma stosowną nagrodę i honorarium (w sumie 2000 zł brutto).
Samodzielna powieść sprzedawana razem z czasopismem. No taki gratis.MatMot pisze:3. Jeżeli dobrze rozumiem to zwycięska praca zostanie wydana jako dodatek do czasopisma? Czy jako samodzielna powieść? Przecinek mąci mi trochę w głowie. (Chciałbym usłyszeć potwierdzenie drugiej opcji
).
Pytaj organizatorów, ale myślę, że nie jest spalony.MatMot pisze:Trapi mnie kolejne pytanie: Jeżeli opublikowałem mały (malutki) fragment "powieści" w internecie to czy mogę brać udział w tym konkursie? Cały tekst jest już spalony?
Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”