2
Wiersz porusza według mnie bardzo ważną kwestię, a mianowicie wpływ naszych decyzji na przyszłość. Autorce zapewne chodziło instytucje małżeństwa, która w dzisiejszych czasach, aż nazbyt jest profanowana. Ludzie się nie kochają, pobierają się dla wygody, bo dziecko już w drodze, presja innych, bo tyle już w końcu są razem. To niepoważne i prowadzi jedynie do patologii społecznych, nieszczęść i innych negatywnych rzeczy.

Później siedząc przy stole wpatrując się w oczy partnera, zastanawiają się jak w tak, krótkiej chwili mogli spieprzyć własne JEDYNE życie. I będą tak o tym rozmyślać, podczas kolejnych rocznic, tylko że już będzie za późno aby to wszystko zmienić. I myślę, że to właśnie chciała przekazać nam autorka kolejnego porywającego wiersza, który swoim tematem zmusza do refleksji i spojrzenia, dostrzeżenia niewidocznych na początku w skutkach, naszych nieprzemyślanych decyzji.
Pozdrawiam :D
Obrazek

3
nieee :-) Autorce chodziło o bardzo miłą rocznicę poczęcia potomka :-D
Instytucją małżeństwa się trochę brzydzę i dlatego nie dotykam.
'ad maiora natus sum'
'Infinita aestimatio est libertatis' HETEROKROMIA IRIDUM

'An Ye Harm None, Do What Ye Will' Wiccan Rede
-------------------------------------------------------
http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside ... 172366.jpg

6
Właśnie nie wiem, co z tymi interpretacjami piootrka87... :D

Autorka może być spokojna o wiersze. Są czytelne. :)

ps. Co do Szymborskiej. Słyszałam, ze "zdała" na około 60%. ;)
Ostatnio zmieniony wt 10 maja 2011, 17:34 przez ancepa, łącznie zmieniany 1 raz.

7
... „Dziennik” przeprowadził podobny eksperyment — do matury zasiedli Antoni Libera i Marcin Król. (W przeciwieństwie do Sosnowskiego nie interpretowali oni jednak własnych tekstów). Antoni Libera maturę z języka polskiego z trudem zdał, natomiast Marcin Król ją oblał. Przyczyną była rzecz jasna niezgodność odpowiedzi z maturalnym kluczem
Matura próbuje wyznaczyć granice temu co nie posiada ograniczeń.
Obrazek

8
piootrek87 pisze:
... „Dziennik” przeprowadził podobny eksperyment — do matury zasiedli Antoni Libera i Marcin Król. (W przeciwieństwie do Sosnowskiego nie interpretowali oni jednak własnych tekstów). Antoni Libera maturę z języka polskiego z trudem zdał, natomiast Marcin Król ją oblał. Przyczyną była rzecz jasna niezgodność odpowiedzi z maturalnym kluczem
Matura próbuje wyznaczyć granice temu co nie posiada ograniczeń.
Bo samo zjawisko "matury" wymyślił chyba XIX-wieczny pruski emerytowany oficer :-P

[ Dodano: Wto 10 Maj, 2011 ]
No aż musiałem sprawdzić, co trochę potrwało i spóźniłem się z "editem" ;-)

Nie oficer, tylko pruski minister: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,9525183.html

Szymon_Edit: Wróćmy do głównego tematu, bardzo proszę.
Ostatnio zmieniony wt 10 maja 2011, 18:31 przez MaciejŚlużyński, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mini poeticum”