Przykładowo:
"Markowi co prawda ulotnił się na te słowa prawie cały początkowy entuzjazm, ale koncepcja wydała mu się na tyle ciekawa, że postanowił zgłębić temat."
Word sugeruje, żeby wstawić przecinek po Markowi. Ja jednak wypowiadając tą kwestią na głos, do przecinka bym powiedział to jednym tchem lekko bym to zaakcentował na "co prawda", i dobrze by mi to brzmiało. Prędzej wstawiłbym przecinek po "co prawda", bo tak mi to zdanie powinno brzmieć. Wstawiając przecinek po Markowi, mam takie wrażenie, że inaczej to będzie brzmiało i akcent będzie położony na dalszą część tego zdania.
Inny przykład:
"No ale dobrze wiesz, że my..."
Kolejne podkreślenie. Po wstawieniu przecinka po "no" podkreślenie znika, ale po prostu aż źle mi się to czyta - ja te cztery słowa czytając na głos, wypowiadam je jednym tchem akcętując na "ale".
Stąd mam pytanie - czy mam pewne pole manewru z tym przecinkiem, żeby wstawiać go tam gdzie mi bardziej pasuje, ażeby zdanie brzmiało tak jak ja (autor) je słyszę? Czy powinienem stricte przestrzegać zasad (inna sprawa czy Word jest nieomylny

Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.