Porządek

1
Witam

Wiem, wiem - dopiero co się zarejestrował, a już narzeka. Jednakże te duperele, co zaraz je wywlecze, niektórych zniechęcić potrafią. Nic strasznego, ale...

1) Wiele "ważnych tematów" to sprawy nieaktualne, niepotrzebne. A siedzą tak na przodzie, patrząc się tymi wielkimi, mrocznymi oczyma. Chociażby ten dział - "Jak oceniasz..." ostatni post miał na początku poprzedniego roku. A spraw ważnych tam nie ma.
Kilka takich perełek znaleźć można.

2) Dział z wyróżnionymi. Sporo tekstów z 09, aż jeden z 2010. Nie sądzę, aby przez ten okres nie było żadnego tekstu zasługującego na umieszczenie tam. Kasacja, albo kop w d***.

3) Poddziały. Nie zagłębiałem się w inne, lecz już tu niepotrzebny dodatek zauważyłem: "Newsy". Ostatni post z sierpnia... 2009.

To tyle. Takich drobnych uwag od zielonego. Krótko, żeby całkowicie do siebie nie zniechęcić.

Dziękuje za uwagę.
Pozdr.

Edit- ancepa - Właśnie, porządek. Regulamin czytać i się z nami witać. :)

Edit2 - ancepa - Wystrzegaj się wulgaryzmów. Wyjątkiem są teksty literackie.
Ostatnio zmieniony wt 13 wrz 2011, 20:23 przez blablabla, łącznie zmieniany 2 razy.

2
Poszukaj głębiej, znajdziesz więcej równie ciekawych miejsc.
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

3
o, dobry temat.

Proponuję zrobić Porządek w Kategorii Weryfikatorium.

Otóż jest tak:
Weryfikatorium
Tu wrzuć tekst do zweryfikowania
Pełne opowiadania, nic nie wnosi, popatrzcie na aktywność. Nie ma sensu oddzielać i wyróżniać tekstów do weryfikacji
Rozmowy o tekstach, nic nie wnosi, popatrzcie na aktywność. I tak użytkownicy prowadzą rozmowy we wrzuconych tekstach do weryfikacji. To subforum wyrzuciłbym do Centrum Wzajemnej Pomocy
Stale bądź czasowo zablokowane , nic nie wnosi, straszy. Głównie miał służyć do wyrzucania tekstów wstawianych niezgodnie z zasadami. Moim zdaniem wystarczy czasowo zamknąć wrzucony tekst z odpowiednią adnotacją. Zatem to subforum wyrzuciłbym do Śmietnika

Zweryfikowane
Spis treści, fajne, ale od cholery pracochłonne dla modów, popatrzcie na aktualizacje.

Wyróżnione fajne, ale popatrzcie na aktualizacje. Ja bym wyrzucił całość do Warsztatów, mamy tam przecież dział o konkursach
Wyróżnione teksty,
Najlepsze z najlepszych,
Konkurs miesiąca
A proponuję tak:
Weryfikatorium
Tu wrzuć tekst do zweryfikowania
Archiwum 2006 - 2009, trochę roboty dla modów z uprawnieniami, tutaj również tematy z Pełnych opowiadań.Przecież , nie czarujmy się większość autorów, którym nie zweryfikowano tych tekstów, nie udziela się już na forum
Archiwum 2010, trochę roboty dla modów z uprawnieniami, tutaj również tematy z Pełnych opowiadań. Przecież , nie czarujmy się większość autorów, którym nie zweryfikowano tych tekstów, nie udziela się już na forum

za rok i co rok dodawać subforum Archiwum... rok następny

Zweryfikowane
Spis treści, zostawić i aktualizować, lub wyrzucić na śmietnik.

lub/i

Archiwum 2006 - 2009,
Archiwum 2010,
Archiwa pozamykać, co miało być zaopiniowane i dyskutowane - zweryfikowali Weryfikatorzy. Moim zdaniem zdecydowanie ułatwi to tryb pracy dla grupy Wery. Mogę pomóc czasowo, żeby nie było, że tylko marudzę :P
Tacitisque senescimus annis
Najmądrzejsza rzecz, to wiedzieć co jest nieosiągalne, a nie w głupocie swojej, dążyć ku temu za wszelką cenę
- Zero Tolerancji -

4
Kai Man, Ty to masz... Czytałam... Zaraz przyjdzie Steeve Irvin i Cię złapie ;-) .

Trochę masz racji. W szafie jest bałagan. Jako kobieta powiem, że w szafie mam często bałagan. Zawsze potrzebuję niebieskiej koszulki, a na wierzchu są same białe i czerwone. Wyjmuję niebieską i mi wszystko wypada. Wsadzam z powrotem szybko, bo się śpieszę. Po dwóch tygodniach mam bałagan. Sprzątam. Niebieskie na wierzchu. I potrzebuję białej...

[najpierw napisałam to na "gadulcu", ale pomyślałam, że to trochę tchórzostwo, więc skopiowałam i wkleiłam tutaj]
Granice mego języka bedeuten die Grenzen meiner Welt.(Wittgenstein w połowie rozumiany)

5
Zweryfikowane
Spis treści, fajne, ale od cholery pracochłonne dla modów, popatrzcie na aktualizacje.
Spis treści jest na bieżąco aktualizowany (po każdym przeniesionym tekście). Jak dostrzeżecie, że czegoś brakuje, to krzyczcie.

Pomysłu z archiwami, szczerze mówiąc, nie ogarniam. Podzielmy tu wrzuć na kilak działów? Czy co? Po co?

Co do reszty pomysłów nie mam zdania, ponad to, że nie bardzo widzę sens przemielania po raz któryś w tę i na zad jakiś tam rzadko odwiedzanych tematów. To sprawi, ze ktoś się nimi zainteresuje?

I ja jeszcze powtórzę jak mantrę:
Najwięcej by ułatwiło weryfikatorom, gdyby użytkownicy byli aktywniejsi ;) Na przykład dział z wyróżnieniami. Każdy może zgłosić tekst, który dostrzeże (może głupi, leniwi weryficy długo w niego nie wejdą albo wszedł akurat ten, któremu się niesłusznie nie spodobało?) i wnioskować o uznanie za wyróżniony, najlepszy czy cuś.

Ale ogólnie fajnie, że ktoś ma chociaż ochotę coś poprawiać :)
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

6
Kajmanie kajmanie, chcesz wywalać pełne opowiadania. To nie przejdzie. To jest tak potrzebne że nawet argumentów nie trzeba. Inni się domagali rozdzielenia działów na opka "lepsze i gorsze", w sensie pełnowartościowe opowiadania i wprawki nastolatków, co wanna be writer. Kiedyś tak było. Tych drugich weryfikatorzy nie chcieli kijem dotykać. Teraz jest wygodna alternatywa. Do pełnych opowiadań wrzuca się pełne opowiadania, do "tu wrzuć", w sumie nierzadko też pełne, ale to kwestia nauczenia użytkowników, do czego to jest. Mała aktywność, bo łatwiej przeczytać coś krótszego, niż dłuższego. Logiczne. Rozmowy o tekstach. Czytałeś jakikolwiek temat z tamtego działu? Nijak mi to do wzajemnej pomocy nie pasuje. A dział musi zostać, bo czasem tekst wywołuje chryje, oj wywołuje... Stale bądź czasowo zablokowane. Mówisz, że tylko czasowo zamknąć i potem otworzyć. Ale zapomniałeś o słówku: stale. To dopiero będzie straszyć wśród normalnych tekstów. Spisem treści się nie przejmuj, nie twoja robota;) Wyróżnione to jest to, nad czym ubolewam, nie będę o tym mówić. Archiwum, i to w dziale "tu wrzuć", to żeś pojechał. Nie ma tam tekstów starszych niż rok 2010, to że nie są zweryfikowane, nie znaczy, że nie będą. Nawet jeśli nie dla autora, to inni poczytają uwagi i będą wiedzieć. Tak teraz myślę, czemu mnie to obchodzi, ale niech tam.
ObrazekObrazekObrazek

7
Archiwum wyodrębnić jako subforum w dziale "Tu wrzuć...". No nie mów, że będziecie weryfikować teksty z 2009-2010, to już dawno straciło sens :P W taki sposób cały czas macie na czystej tapecie bieżące teksty do weryfikacji.

Jeśli tak sobie zorganizowaliście spis treści, to tylko pochwalić ;)
Najmądrzejsza rzecz, to wiedzieć co jest nieosiągalne, a nie w głupocie swojej, dążyć ku temu za wszelką cenę
- Zero Tolerancji -

8
Kai Man pisze:No nie mów, że będziecie weryfikować teksty z 2009-2010
No nie wiem, ja na przykład biorę różne rzeczy, w tym duuuużo z 2010, bo ciągle siedzą i trza z nimi coś robić (z 2009 chyba nie specjalnie coś leży; może w Pełnych opowiadaniach). I ogólnie nie wiem, co za różnica, czy zalegają w "Tu wrzuć" czy w "Archiwum", jak i tak będę miała się ochotę w którymś odezwać?
Powiadają, że taki nie nazwany świat z morzem zamiast nieba nie może istnieć. Jakże się mylą ci, którzy tak gadają. Niechaj tylko wyobrażą sobie nieskończoność, a reszta będzie prosta.
R. Zelazny "Stwory światła i ciemności"

Strona autorska
Powieść "Odejścia"
Powieść "Taniec gór żywych"

9
Jak Wam dobrze, to mnie tym bardziej (czas na odgrzebywanie staroci wydłuża oczekiwanie aktywnych użytkowników, którzy tracą/stracą zapał i koło się zamyka, lub otwiera)...
- Zero Tolerancji -

11
Tworzenie nowych działów, likwidowanie dawnych czy inne roszady zasadniczo sytuacji na forum nie zmienią, gdyż tempo weryfikowania jest zależne od proporcji pomiędzy liczbą czynnych weryfikatorów, a liczbą tekstów do zweryfikowania. Kiedy prawie rok temu rejestrowałam się na forum, na weryfikację oczekiwało 10 stron tekstów, teraz jest bodajże 9. Czyli, można powiedzieć, mamy constans. Zastanawiałam się czasem nad sensownością oddzielania tekstów długich od pozostałych, moim zdaniem lepszy byłby podział na teksty ukończone, kompletne oraz na fragmenty, gdyż inaczej odbiera się i ocenia pełne, zamknięte opowiadanie, a inaczej tej samej długości fragment powieści, lecz to jest zabieg w gruncie rzeczy kosmetyczny.

Teksty blokowane są ze względu na złamanie regulaminu przez autora, więc trudno byłoby tu cokolwiek zmienić, natomiast dział Rozmów o tekstach spełnia swoją rolę wówczas, gdy ktoś ma wrażenie, że jego albo i nie jego tekst został rażąco niesprawiedliwie oceniony, jest to więc miejsce dość szczególne i może dobrze się dzieje, że ostatnio panuje tam spokój :)

Sama zastanawiałam się, czy jest sens weryfikowania tekstów, których autorzy napisali dwa-trzy posty i już od miesięcy nie pojawiają się na forum. Jest to jednak forum otwarte, nikt nie ma obowiązku meldowania się co jakiś czas, a weryfikacja może przydać się innym. W końcu, jesteśmy od weryfikowania tekstów, a nie aktywności ich autorów.
Ja to wszystko biorę z głowy. Czyli z niczego.

12
Długość tekstu - ma znaczenie.
Jeśli Weryfikator ma cały dzień, może sobie wymyślić, że zweryfikuje kilka dłuższych lub multum krótszych opowiadań. I chce wiedzieć, gdzie których szukać. Można by to oznaczać w podtytule tematu z opowiadaniem. Ilość znaków w przybliżeniu: "~7k" tutaj, "~20k" tam i już jest różnica.

Bo po długości można się spodziewać pewnych rzeczy lub z góry porzucać nadzieję na znalezienie czegoś. Bo im dłuższy tekst, tym większe szanse na bardziej skomplikowaną fabułę czy character development. A krótkie teksty zainteresują tych, którzy szukają tekstów "głównie dialogowych" albo "anegdotek-bajek", w których liczy się koncept i puenta.

Osobiście odnoszę wrażenie, że "Pełne Opowiadania" niechcący brzmią jak "Długi Opowiadania". I odstraszają co poniektórych. Często faktycznie są dłuższe, ale niekoniecznie. Toteż wysuwam propozycję z tym określaniem przybliżonej długości każdego wrzuconego opowiadania.
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

13
1. Moim zdaniem Pełne opowiadania też są nieco bez sensu. Tzn., rozumiem ideę oddzielenia krótszych tekstów od tych dłuższych i w sumie ją popieram. Chodzi mi raczej o kryteria, jakimi trzeba się kierować wrzucając swój tekst do ogólnego Tu wrzuć tekst do zweryfikowania albo Pełne opowiadania, oraz o samą nazwę tego ostatniego, którą uważam za niezbyt trafną. Bo, jeśli mam opko na 3 strony i historia w nim zawarta jest zamknięta i skończona to jest to opowiadanie pełne czy niepełne? Moim zdaniem jest pełne, bo właśnie jest opowiedziane do końca, ale ma tylko 3 strony, to gdzie to wrzucić? Może przydałby się wyznacznik w postaci ilości stron lub znaków?

2. Nie wiem, jak dla pozostałych osób, ale dla mnie działy Jak pisać i Krematorium to praktycznie jedno i to samo, a tematy poruszane w pierwszym z nich spokojnie mogłyby znaleźć się w tym drugim i odwrotnie. Scaliłbym je.

3. Dział Inspiracje moim zdaniem lepiej by pasowały w Hyde Parku niż w Warsztacie.

4. Chcę się pochwalić – trochę, w moim mniemaniu, za duży miszmasz – bitwy, poezja, wspólne opowiadanie (te ostatnie widziałbym prędzej albo w Hyde Parku albo w Warsztacie), scenariusze i publicystyka. Rozumiem, że trzeba było gdzieś to upchnąć, żeby nie było zbytniego bałaganu i rozdrabniania się na drobne, ale chyba nie do końca jest okej. Albo chociaż nazwę zmienić z Chcę się pochwalić na bardziej adekwatną.
Edit: np. na Nie tylko prozą człowiek żyje ;)

14
kundel bury pisze:2. Nie wiem, jak dla pozostałych osób, ale dla mnie działy Jak pisać i Krematorium to praktycznie jedno i to samo, a tematy poruszane w pierwszym z nich spokojnie mogłyby znaleźć się w tym drugim i odwrotnie. Scaliłbym je.
Tu się nie zgodzę. Różnica jest - "Jak pisać" jest na wątki o... no właśnie. O tym, jak pisać. "Kreatorium" (bez "m") jest bardziej o tym, O CZYM pisać.

A więc styl, narracje i podział na rozdziały w "Jak pisać", natomiast ilość postaci, epoka czy stosunek opisów do scen akcji - w "Kreatorium".
Tak ja to widzę.
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

15
blablabla pisze:Chociażby ten dział - "Jak oceniasz..." ostatni post miał na początku poprzedniego roku. A spraw ważnych tam nie ma.
Gdzie to, bo nie kojarzę obecnie?
blablabla pisze:Nie zagłębiałem się w inne, lecz już tu niepotrzebny dodatek zauważyłem: "Newsy". Ostatni post z sierpnia... 2009.
Dział usunięty.
kundel bury pisze:3. Dział Inspiracje moim zdaniem lepiej by pasowały w Hyde Parku niż w Warsztacie.
Done.
blablabla pisze:2) Dział z wyróżnionymi. Sporo tekstów z 09, aż jeden z 2010. Nie sądzę, aby przez ten okres nie było żadnego tekstu zasługującego na umieszczenie tam. Kasacja, albo kop w d***.
http://www.weryfikatorium.pl/forum/view ... hp?t=11205
Adres e-mail: kontakt(M@ŁP@)weryfikatorium.pl
WeryfikatoriuM na Facebooku

Land of Fairy Tales

Eskalator.exe :batman:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sprawy organizacyjne”