106

Latest post of the previous page:

Sir Wolf pisze:
Andrzej Pilipiuk pisze:
> (no może troche mniej, bo jeszcze redaktorzy poprawią jak coś...)

na to bym nie liczył. Trafila mi sie kiedyś jedna taka że...
Opowiedz. :wink: Oczywiście bez nazwisk.

ok. aczeło sie od niespodziewanego meila na konto służbowe: "podobno będziemy współpracować"

trochę zgłupialem - nikt nic wcześniej nie zasygnalizował a tu jeszcze jakby tryb przypuszczający, dziewczątko samo nie wie czy będziemy...

Sprawdziłem "wyżej" faktycznie - oddelegowali ją do redakcji mojego zbioru opowiadań.

a to był najwyraźniej dowcip powitalny którego nie zrozumiałem... :?

Dowiedziałem sie że to piątkowa absolwentka polonistyki obecnie na podyplomowym edytorstwie.

no to redagujemy. Opowiadanie pierwsze, dostaję pytanie w stylu: "jakie jest pochodzenie nazw kamienic przy rynku we Lwowie bo nie wiem czy nazwy mają być dużą literą czy nie".

ok. zdziwłem się - ale odpisałem.

kolejne pytanie odnosiło się mojej ulubionej epoki - konketnie cielę (khm... 24 letnie?) zdziwło się czemu wszedzie piszę "ochrana" i czy nie chodzi mi o ochronę.

1) jakim cudem to dziewczę skończyło liceum!?

2) czyżby na studiach (polonistyka!!!!!!) nie czytało się już Prusa i żeromskiego!?

napisałem do szefostwa że sorry - ale dziewczynie brak elementarnych kwalifikacji do wykonywania tej pracy.

a ona do mnie z pretensjami że przez moje fochy wyleciała roboty...

się nie nadawała to się wyleciało.

soryy.

FS to bardzo dobre wydanictwo. Bo zaragowali.

Problem z którym możecie się zderzyć to takie właśnie dziunie. Czasem spokrewnione z szefem działu, albo wygrzewające komuś łóżko. Tępe, niedouczone i nieusuwalne.

Dodane po 3 minutach:

> Na wydanie czeka się miesiąc. Z tego co wiem - również trochę się płaci.

?

> Jak to: perpektywiczne rodzaje fantasy?

fantastyki - nie ogranicza sie do wszawego podgatunku fantasy bo pisze to 90% wszystkich łapiących za pióro. Szukaj własnej drogi i szerokich przestrzeni.

Im mniej ludzi uprawia dane poletko tym więcej miejsca dla Ciebie.

> Pomijając fakt, że za dużo nie rozróżniam,

aaaa... Doucz się. :roll:

> to chyba bardziej zależy od dzieła? Niektórzy autorzy potrafią pisać i tak i

> tak, to dzięki ich "pomyślunkowi" dzieło jest dobre. Nie mam racji?

ok. bywa że ktoś bierzez zgrany schemat i powiada to na nowo i mu się uda. Ale im świeższy pomysł tym lepiej.

> Czyli że redaktorzy też się mylą. Czasem...

czasem. w dziadowskich wydawnictwach zawsze.

107
Andrzej Pilipiuk pisze:Problem z którym możecie się zderzyć to takie właśnie dziunie. Czasem spokrewnione z szefem działu, albo wygrzewające komuś łóżko. Tępe, niedouczone i nieusuwalne.
Oj, tak... Wiem to z recenzenckiego doświadczenia - to wcale nie jest rzadkość. Jeśli na, powiedzmy, pięciuset stronach zdarzą się dwie literówki, to jeszcze można to zrozumieć, chociaż za dobrze to o korekcie nie świadczy (w wartościach bezwzględnych, bo już w porównaniu do sytuacji na rynku - bardzo dobrze), ale czasem na dwustu stronach widzę pięć ortów i całe stadko pomniejszych błędów. Ech, niech mnie któreś wydawnictwo zatrudni, to będą mieli stuprocentową skuteczność...
Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat i przy każdej okazji. Odbierz mi chęć prostowania każdemu jego ścieżek. Szkoda mi nie spożytkować wielkich zasobów mądrości, jakie posiadam, ale użycz mi, Panie, chwalebnego uczucia, że czasem mogę się mylić.

109
Się douczyłem się, ale właściwie to większość z tego wiedziałem. Poza tym zagmatwane toto i w ogóle... Bo temat podziału bardzo umowny :roll:

Dla wszystkich którzy tego nie wiedzą, coby pomóc troszkę.

Na początku przeczytałem "Fantasy - ilustrowany przewodnik" i tam jest mniej więcej taki podział.

Baśnie

Bajki zwierzęce

Legendy arturiańskie

Księga tysiąca i jednej nocy

Fantasy rodem z Chin

Opowieści o zaginionych cywilizacjach

Fantasy na wesoło

Magia i miecz

Heroic fantasy

Z kolei na wielu różnych portalach podają to różnie.. Na przykład wiki:

* low fantasy (quasi-historyczna)

* dark fantasy

* high fantasy

* urban fantasy

* space fantasy

* magia i miecz

* heroic fantasy

* epic fantasy

Wczoraj znalazłem jeszcze kilka ale teraz nie mogę po okruszkach dotrzeć do tych stron. Póki co tyle chyba wystarczy, tzn jeżeli ktoś chce więcej informacji:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fantasy

Bardzo poglądowe, ale ciekawie :wink:

Mam nadzieję że choć trochę komuś pomogłem, prócz sobie oczywiście.

112
Husiaty pisze:S

Na początku przeczytałem "Fantasy - ilustrowany przewodnik" i

dobrze, ale po cholerę fantasy!?

fantastyka to obszerny dzial prozy a fantasy to tylko jedna z jej odmian. Mamy horror, historie aleternatywne, steampunk że o np. spaceoperze nie wspomnę.

115
Polski Paolini?

Powieść nastoletniej pisarki

Już od dziś w księgarniach można znaleźć powieść fantasy autorstwa 15-letniej Basi Kaczyńskiej. "Złowrogi sześcian" (wydany przez nową markę Sa Dragonera) to pierwsza część "Tryptyku Świata Mgły", opowieści o przygodach mieszkańców Lądu Półokrągłego, zamieszkiwanego przez różne rasy, ludy posługujące się magią, siłą oręża lub wrodzonymi cechami fizycznymi.

"Basia Kaczyńska miała 10 lat,kiedy ukazała się jej debiutancja minipowieść "Planeta koni" z autorskimi ilustracjami. Po czterech latach czytelnicy dostali jej kolejną książkę, "Siostrę dzienną". Jako piętnastolatka napisała "Tryptyk Świata Mgły", kórego pierwsza część to "Złowrogi sześcian".

Od lektury tej gęstej od osobliwych perypetii, równie mrocznej, co inteligentnie ironicznej,niezmiernie dojrzałej prozy Basi Kaczyńskiej, nie sposób się oderwać. Podobnie jak od "Władcy pierścieni" Tolkiena, "Opowieści z Narnii" Lewisa czy cyklu powieści Pratchetta."

Janusz R. Kowalczyk,"Rzeczpospolita"

"Niezwykle dojrzała proza, zważywszy, że jej autorka ma zaledwie 15 lat. Podobnie jak "Eragon" Christophera Paoliniego, powieść Basi Kaczyńskiej przenosi nas w fantastyczny świat przygód. Ta książka jest niczym gra role playing, czytelnik czuje, że przebieg akcji jest w rękach stworzonych przez młodą pisarkę bohaterów. Do końca jednak nie mamy pewności, jak potoczą się losy wyprawy, i czym tak naprawdę jest tytułowy sześcian."

Łukasz Gołębiewski,"Magazyn Literacki KSIĄŻKI
- Twój brat tam siedzi? - spytał jakiś kolega.

- A co?

- Nic. Cała podłoga we krwi...

117
E, nie wierzę. Pewnie za tym stał jakiś... nie wiem, czy mogę użyć tego słowa... murzyn :) Niemedialny, ale sprawnie piszący.
w podskokach poprzez las, do Babci spieszy Kapturek

uśmiecha się cały czas, do Słonka i do chmurek

Czerwony Kapturek, wesoły Kapturek pozdrawia cały świat

120
Chyba zacznę przeżywać ból istnienia.
"Siri was almost sixteen. I was nineteen. But Siri knew the slow pace of books and the cadences of theater under the stars. I knew only the stars." Dan Simmons

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”