[9 lipca] Eldil vs tomek3000xxl

16

Latest post of the previous page:

Ciężka sprawa. Pierwszy tekst rzeczywiście nie realizuje tematu... w pewnym momencie próbuje, ale właśnie ta próba - bieg do zmarłego męża, żeby było napięcie i śmierć - całkowicie go kładzie, no bo bez jaj. Drugi minus należy się za dialog z panią z kuratorium, która jest tak karykaturalnie, tekturowo zła, że Sauron to przy niej złożona, wielowymiarowa, barwna postać.

Drugi tekst zrealizował temat i obyło się bez większych wtop, ale cały jest taki jakiś se. Do momentu ugaszenia ogniska jest jeszcze nieźle: niejasne przeczucia, może to duchy, może nieżyczliwi sąsiedzi, trzeba było na tym poprzestać i zakończyć jakimś niejednoznacznym złowieszczym akcentem, a nie wyciągać ducha rodem z kufra cyrkowego kuglarza.

Chciałabym móc przyznać punkty w dwóch różnych kategoriach...
Mimo wszystko tekst 1 jakiś ślad po sobie zostawił, zatem:
Tekst 1: 1.8
Tekst 2: 1.2

17
No. Przeczytane.
Tekst pierwszy to przyjazne podejście do tematu, drugi to raczej próba podejścia. Horror to trudny gatunek.
Nie będę krytykował, ale niczego nie zazdrościłem w tekstach. Pierwszy jakby bardziej literacki, zgrabny, oswojony, chociaż fabularnie to się nic takiego nie przekręciło ani nie chwyciło. Na końcu powinny leżeć martwe dzieci w domu. Przy tej obudowie to bym coś takiego kupił.
Pierwszy tekst zapowiadał się przyjemny, początek był taki swojski dla mnie, potem to gdzieś się rozjechało.
Drugi raczej napisany tak podstawowo z nieudolną próbą zastraszenia czytelnika. Gdzieś ta tajemnica uwikłana, ale jednak nie do kupienia... Można było chyba lepiej, odrobinę nawet.
W drugim za próbę muszę ocenić wyżej. Skoro miał być horror. Jakieś to podejście było. Wykorzystam pełną pulę punktów, tak z szacunku do obydwu walczących :).
Tekst 1: 1
Tekst 2: 2
Pisarz miłości.

18
Po pierwsze i najważniejsze: horror. Tekst 2 pasuje do tematu, tekst 1 to obyczajówka, temat traktująca mocno metaforycznie Po drugie: warsztat. Wydaje mi się, że poznaję styl pierwszego i jeżeli mam rację, to widzę duży postęp w stosunku do tego, co widziałem... ale wciąż gorzej niż tekst drugi (co nie znaczy, żeby tekst drugi mocno mnie zachwycił). Tekst pierwszy to prawie wyłącznie dialogi.

Na plus tekstu pierwszego - oryginalność. Drugi to klisza.

Dlatego:

Tekst 2: 2
Tekst 1: 1
http://radomirdarmila.pl

[ZAKOŃCZONA] Eldil vs tomek3000xxl

19
Tekst 1 - Eldil - punktów 12,3
Tekst 2 - tomek3000xxl - punktów 16,2

Zwycięża tomek3000xxl!

Gratulacje!
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Nowa bitwa!”