Latest post of the previous page:
Nawet w Rosji znajdą się dobrzy ludzie
ok. to zapytam inaczej: jakie książki o Hanzie przeczytałaś?gebilis pisze: jednak ja naprawdę nie jestem zobowiązana znać twoich ksiązek, więc zamiast mi to wytykać prościej było przytoczyć z tej ksiazki argument, że Hanza jest be -i wtedy ja bym miała pole do popisu by ci odpowiedzieć ,
Zainteresowanym tematem polecam najnowszy numer "Nowego Państwa"CośTamPisze pisze:" Ruskie samolot strąciły, a Tuskie ich kryją ", nie chce wydawać wyroków, bo nie jestem odpowiednią instancją, ale domysły są dla naszego gatunku dość naturalne. Podzielam niepokój rusofilli , z historii wiadomo, że Rosjanie są bardzo pomocni jeśli chodzi o rządzenie Polską , Władek na pewno z przyjemnością posłuży pomocną dłonią.
gorzej jeśli asystowali...Andrzej Pilipiuk pisze: Bo cóż - jeśli domyślili się że to zamach to mogli w swoim pojmowaniu patriotyzmu poświecić prawdę i uczciwość, a żadajacych prawdy przedstawić jako oszołomów, byle tylko nie dopuścić do wojny...
Andrzej Pilipiuk pisze:A może pogadamy o czymś weselszym?
np o Estonii, Łotwie, Rumunii lub Słowacji - to jedyne kraje które z nami graniczyły i z którymi nie darliśmy nigdy kotów
Albo o literaturze? - po to się tu zebraliśmy.
o nie słyszał o Birce, Sigtunie i Hedebygebilis pisze:J
Z upadkiem bogatej Winety r. 1043, Wisby stolica Gotlandyi stała się głównym punktem handlu na morzu Baltyckiem.
tzw "związek kupców odwiedzających Gotlandię".Kupcy Pomorza, Danii, Szwecyi a nawet odległej Holandyi zaczęli stale co rok przybywać do Wisby, gdzie sprzedawali wyroby rękodzielni zachodnich kupcom z Nowogrodu, za które w zamian, oprócz surowych produktów, nabywali towary sprowadzone lądem z Azyi.
od hanzy kupców do hanzy miast.zarodek przyszłej Hanzy, której początek historycy dopatrują zwyczajnie dopiero w traktacie z r. 1240 między Hamburgiem i Lubeką, poręczającym wzajemną swobodę handlu, pomoc i opiekę.
to raczej średniowieczne "normy iso" dotyczące wag i miarJak opieka wyglądała?Podaje poniższy traktat.
wybitny historyk mediewista, powstaniec styczniowy - jednakowoż od roku 1900 nauki historyczne poczyniły pewien krok do przodu...W:Hanza nad Dźwiną w XIII wieku : szkic historyczny Łaguna Stosław
a mi się nie podoba.gebilis pisze: A dokładnie: Hanza (nie będe tu podawać całej jej historii) poprzez swe prawa narzucała kanony postępowania. Twarde prawa sa lepsze niz żadne.