Pani po piekarnik? Nie, po toster. Przecież nie wchodzisz do sklepu z piekarnikami, żeby kupić okap, litości. Temperatura mojej samotności poszybowała w takie rejony, że wlazłam do tego piekielnego sklepu z piekarnikami po okap tylko po to, żeby ktoś na mnie pokrzyczał (spojrzał krzywo i w moim kierunku powzdychał). Jednym słowem, tocząc się w powszechnym zgorszeniu i upadku, poszłam do sklepu z piekarnikami ukraść trochę uczuć.
LICZBY PIERWSZE
Zawsze było mi bliżej do matematyki niż do ludzi. Ale czy miłosne życie można uprościć do mnożenia się na kartce papieru? Czy definiowanie siebie w kategoriach liczby pierwszej nie jest nadmuchaną wersją „jestem singlem, przegrałem życie”? Teraz myślę, że pewnie stąd te piekarniki – ciepło zamknięte w surowej geometrii. Pierwsza potrzeba człowieka, w którego pustce zalęgły się liczby.
Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przytulił się nieśmiało do obcego człowieka w zatłoczonym autobusie. Wy, którzy nigdy nie płakaliście trochę głośniej i żałośniej niż zwykle, żeby Was ktoś w końcu pocieszył i rzucił jeszcze ciepłym słowem. Wy nigdy nie zrozumiecie algorytmu piekarnika.
POPROSZĘ PIEKARNIK
Pani po piekarnik? Zasadniczo tak, poproszę. Proszę mi opowiedzieć wszystko o piekarnikach. Nie jestem pewna, jaki chcę kolor i sam pan rozumie, jeszcze nie wiem, w którym rogu kuchni go postawię i czy może nie na środku, więc proszę pokazać mi każdy model po kolei. Wygląd i cechy tak naprawdę są względne. Wierzę, że jak go zobaczę, będę wiedziała, że to ten jedyny. Zostanie na lata. I przyniesie mi dużo ciepła i szczęścia i dobra i jak się pojawi, to moje życie z dnia na dzień stanie się jakieś inne, lepsze. Wie pan, że piekarnik jest jak serce człowieka w silnych emocjach? Ciepło, zamknięte w surowej geometrii.DOBRZE MI MÓW
Nie, ja po okap. Tak, widzę, że to sklep z piekarnikami, ale pan wie, to są naczynia połączone. Okap nie istnieje bez piekarnika. Tak, wiem, że w drugą stronę to nie działa. To strasznie smutne, nieprawdaż? Rozumiem, że tak jak w sklepie z okapami nie mogłoby zabraknąć piekarników, odwrotnie sprawa już nie jest taka prosta. I jest pan absolutnie usprawiedliwiony w swoim piekarnikowym wyborze, chociaż jestem przekonana, że i panu w tej surowej geometrii czegoś brakuje.
CZAS STOP
Z Panią zwariować można! To jest sklep z piekarnikami a nie kółko dyskusyjne. Czego Pani tak właściwie chce?
Chciałabym, żeby mnie ktoś przytulił.