ogródek

1
"Jeżeli chcesz rozśmieszyć Boga -

opowiedz mu o twoich planach na przyszłość"

(Woody Allen)

ileś - set - któraś - tam noc.

pies sen znów nie przyszedł,

pewnie wyczuł zapach.

jest piwo - fajka i widok

na marzenia dawno zasadzone,

wciąż nie chcące kwitnąć.

mówią, że nie podlewam

zdrowym optymizmem -

ci, co za dużo gnoju tu nawieźli.

2
Ile prawdy można zamknąć w sześciu wersach. Jestem pod wrażeniem!

Cenię ludzi umiejących zajrzeć pod podszewkę banalnej rzeczywistości, rozpoznać i nazwać zapach chwili.

Mówią, że twórca jest tak dobry jak jego ostatnie dokonanie. Dla mnie Jesteś wielki.

3
cieszę się że text trafił, Jacku, ale nie ma co popadać w hura optymizm - bez fałszywej skromności - ale byłbym maga szczęśliwy, gdyby kiedyś udało mi się w swoim tekście choćby otrzeć o prawdziwą wielkość. Dzięki i pozdro - Luk.

6
W przeciwieństwie do "nie rzucę palenia", ten wiersz bardzo bardzo mi się podoba! Bo brzmi jak wiersz a czytając go, żaden wers nie zgrzyta, za to każe biec oczyma już za kolejnym... Bieg ten jest szybki, dotleniający mózg. Potem trzeba westchnąć... nabrać powietrza w czarne płuca... i odsapnąć.
"Amatorzy czekają na natchnienie; reszta z nas po prostu bierze się za robotę". Philip Roth

- te słowa przytoczył w swoim powitaniu Patren :)

7
Wspaniały z mocnym przesłaniem prawd,sytuacji życiowych wiersz ...podziwiam
" Z głębi nocy je łowię na haczyki świateł,

by oślepłe kolory wydobyć z ciemności "

( J.Ficowski).

8
Podoba mi się, takie wiersze lubię - krótkie i treściwe. Nie ma ani jedego zbędnego słowa.

Pozdrawiam :)
"But I'm on the outside, I'm looking in

I can see through you, see your true collors

Cause inside you're ugly, You're ugly like me

I can see through you, see to the real you.."

9
Dobra, mocna i dopracowana stop-klatka. Ostatni wers ciut naciągany i nazbyt pretensjonalny, ale w kontekście idzie się z nim oswoić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poezja biała”