A wiec tak, przedstawię Wam wątek główny i kilka pobocznych (streszczenie Wam napisze

W małym miasteczku zabito burmistrza. Pewna kobieta widzi zakapturzonego mężczyznę (?) uciekającego uliczkami miasta. Wzywa straż. Rozpoczyna się pościg za uciekinierem. Ten ubi pościg. Koniec rozdziału

W innym miejscu: grupka przyjaciół przybywa do ogromnego miasta. Dowiadują się o księdze (jeszcze nie wiem co w niej jest etc ale jest coś ważnego). Postanawiają odnaleźć tę księgę. Po zaopatrzeniu się ruszają w podroż.
W innym miejscu: pewien szalony mag wzywa umarłego boga na ziemie by ten siał śmierć i zniszczenie.
W innym miejscu: po zgubieniu pościgu, morderca burmistrza udaje się do gildii (jeszcze nie wiem co to za gildia

No i teraz grupa przyjaciół w poszukiwaniu księgi przybywa do miasteczka gdzie zabito burmistrza i zobowiązują się rozwiązać tą zagadkę. Jednak to nie jest takie proste bo za śmiercią burmistrza stoi największa organizacja na świecie (? - najpewniej w Zapomnianych Krainach będzie akcja). Przyjaciele wplątują się w ciężką wojnę z gildą. Do tego pojawi się kilka tajemniczych morderstw za którymi stoi szalony mag kierowany jakoby przez boga, którego wezwał (tak mu się przynajmniej będzie wydawało).
Grupka przyjaciół znajdzie grobowiec, w którym będzie kilka tajemniczych zagadek co do położenia księgi. Nie będą potrafili ich rozwiązać. Rozwikła je pewien napotkany wędrowiec (dowie się o księdze przypadkiem). Okaże się on szpiegiem szalonego maga (po kiego grzyba mu szpieg?

No to teraz kilka rad by mi się przydało co do treści, wątków (zapodajcie inne czy inne rozwiązania) etc.
Z góry dziękuje za wszystkie chętne rady z Waszej strony

Pozdrawiam, Solin