Thana pisze:Ty, Sep, nie owijaj w bawełnę! Ty po prostu chcesz, żebym ja tym poetyckim półgłówkiem została! Bo Ty chcesz być najmądrzejszy poetycko na świecie!
Nawet na forum jest Natasza, a co dopiero na świecie.
Prawda jest taka, że ten dział jest do szaju. Ludzie tam wrzucają mnóstwo pierdół z elementarnymi błędami, które nie nadają się nawet na śmietnik, bo farba drukarska niszczy środowisko. Żeby komentować poezję, trzeba się na niej faktycznie znać, być na bieżąco z trendami, zdawać sobie sprawę z pewnych elementarnych prawidłowości w niej funkcjonujących - czego, z całym szacunkiem, do weryfikacji prozy wcale nie trzeba. Bo w prozie nie napiszesz: "sorry, ale ten motyw, od kiedy został stworzony w romantyzmie, został wyeksploatowany do cna, a Ty podejmujesz go z perspektywy nieaktualnej od lat 30 XX wieku".
O ile weryfikator powinien się przypieprzać głównie do spraw technicznych, o tyle w wierszach sprawy techniczne tak ściśle wiążą się z treścią, że siłą rzeczy jest to niemożliwe. Jeśli ktoś wrzuci doskonały wersyfikacyjnie sonet o miłości heksametrem, i zawrze w nim porównanie: "Twoje oczy są jak jeziora", to dowalam się do treści, czy do techniki? Ups.
Problem pogłębia fakt, że 90% wrzucających nie zdaje sobie sprawy z powyższego i zaczynają się pluć i kłócić: "Ale czemu niby ten rym jest gorszy od innego? Czemu niby nie mogę se wstawiać zaimków z czapy w środek wersu? Przecież to poezja, wszystko wolno, blokujesz moją twórczość!!!11oneone". I co wtedy robić? Kłócić się z takim? Tłumaczyć po raz osiemsetny dokładnie to samo, mając świadomość, że i tak zapewne nie dotrze? Albo koleś przychodzi i wywala, że "KAŻDY MOŻE INTERPRETOWAĆ WIERSZ INACZEJ ONEONE". I co, mam mu tłumaczyć elementarz strukturalizmu?
Poza tym, w poetyfikatorium brak opcji nagrody. W tuwrzuciu jest ona nijaka, ale jest: zweryfikowanie tekstu, opinie, przeniesienie do "zweryfikowanych". Brak tej malutkiej gratyfikacji tekstu jakim jest przemalowanie go na niebiesko, a potem na czarno, odstrasza.
Kontynuując, w poetyfikatorium nie ma kwarantanny. Większość nowozarejestrowanych, czekając na okazję wrzucenia swojej prozy, widzą co się dzieje w tuwrzuciu (dużo lepsze teksty niż te które mają zamiar wrzucić, albo bezlitosna krytyka) - i rezygnują. A w poetyfikatorium? Ogromna większość wierszy w "poezji białej" to wrzutki ludzi, którzy mają 2, 3, 6, max 20 postów na forum - i dzieje się tutaj dokładnie to, czego próbujemy uniknąć w tuwrzuciu, czyli traktowanie forum jako darmowej korekty.
I wreszcie, ostatnie, cholera wie po co ten dział jest tak posiekany na poddziały.
Dużo roboty, huh? Żeby to zabanglało, trzeba przemodelować podforum, wyznaczyć poetyfikatorów (i to nie jednego), wprowadzić kwarantannę, napisać coś w rodzaju "FAQ" o poezji, żeby można było odsyłać grafomaństwo... Mógłbym nawet w tym pomóc, tylko komu innemu by się chciało? Avenger coś tam gdzieś kiedyś twierdził, że ma kogoś takiego, ale chyba ten ktoś pozostaje w sferze fantomów
[ Dodano: Wto 10 Wrz, 2013 ]
A zresztą własnie, ja jestem bandytą krawaciarzem i nie mnie forum reformować.