Lady Kier pisze:Dlatego może zamiast 30 dni czekania, lepiej będzie dać mu czas na zweryfikowanie trzech tekstów?
Komentarz pod tekstem może zawierać jedno-dwa zdania, więc trzy takie "weryfikacje" da się wykonać w ciągu pół godziny, a nie wiem, czy opinie typu:
Fajne to Twoje opko, dobrze mi się czytało, chociaż pewne usterki są, jeszcze trochę pracy przed Tobą to właśnie to, na czym nam zależy.
Odczucia mam ciut inne niż Dorapa, gdyż nie zauważyłam wyraźnego spadku poziomu tekstów, nadsyłanych do
Tu wrzuć. Te dobre zawsze były w mniejszości.
Prawdę mówiąc, kiedy zaczęłam czytać - krótko po zarejestrowaniu się na Wery - teksty w Tu wrzuć, wtedy wstrząsnęło mną (naprawdę wstrząsnęło, a ja z natury jestem daleka od egzaltacji i pochopnego osądzania), że ambicje literackie mają osoby, które nie potrafią poprawnie budować zdań, nie znają powszechnych w polszczyźnie związków frazeologicznych i nie przyswoiły przynajmniej podstawowych zasad ortografii. Do tego nie dało się dostrzec, żeby ta mizeria czysto językowa była choć w części rekompensowana zaletami wyobraźni, kreującej postacie i fabuły, które dawałby nadzieję, że może jednak, może kiedyś autor rozwinie skrzydła...
Tak było, tak zostało.
A co do weryfikatorów - spośród tych, którzy byli aktywni, kiedy ja się tu zarejestrowałam, została już tylko Ada. I Martinius od czasu do czasu zagląda. Trudno się dziwić, bo ile czasu można poświęcać tekstom, w których wzrok ciągle się potyka na konstrukcjach koślawych jak postmodernistyczny płotek? Często łapię się na odruchu zniecierpliwienia: przecież ja już tyle razy pisałam, że tak nie można! Owszem, pisałam, tyle że komuś innemu. A tu ciągle nowi autorzy, mankamenty zaś powtarzalne, aż do znudzenia.
To są skutki funkcjonowania forum otwartego i egalitarnego. Każdy, jeśli odczeka 30 dni, na prawo zaprezentować tekst dowolnie marny.
Tyle, że ja nie jestem zwolenniczką tworzenia elitarnych enklaw.
Nie wysłałabym swojego tekstu do
Fabrica Librorum. Nie wiem, kto przeprowadza wstępną selekcję i według jakich kryteriów. Opowiadanie odrzucone, bo jest "poniżej poziomu"? A jeśli autor czyta inne, zamieszczone tam, i nie widzi, żeby ich poziom był wyższy?