31

Latest post of the previous page:

Navajero pisze: Zgadza się, tylko, że de Sade to nie tylko "Sodoma".
Pewnie, że nie tylko. Nie umiem jednak odeprzeć wrażenia, że z de Sadem było poniekąd tak, jak z Vermeerem. To znaczy wątpliwe jest, aby było on pierwszoligowym klasykiem, gdyby z lamusa nie wyciągnęli go, zachwyceni jego "kreską", impresjoniści. Sade'a oczywiście trudno nazwać klasykiem, ale też nie był by on tym, kim jest, gdyby w pewnej chwili go nie "odkopano". Po prostu jego pisarstwo znalazło lepszego czytelnika po stu latach;)

32
Grimzon pisze: Tylko do nakręcenia dobrego filmu fantasy potrzeba kilku utalentowanych i całej armii profesjonalistów w swoich dziedzinach (logistyka, efekty specjalne, charakteryzacja, efekty komputerowe).
ok. trzeba pomyśleć czy te efekty są takie niezbędne - "Widziadło" czy "Wilczyca" (ta pierwsza rzecz jasna...) obyły się doskonale bez tego - ale to horrory. Czy dało by się uzyskać podobny efekt w filmie fantasy bez zabaw komputerem...

Nie będzie to olśniewające rozmachem epickie widowisko - ale może uda się coś dobrego choć skromniej.

Ewentualnie czy animacja poklatkowa nie będzie tańsza ;)
(pamiętacie Evil Dead III Armia ciemności?) ;>
Trochę z mojego podwórka film fantasy to także pojedynki na broń białą. W tej dziedzinie mamy obecnie 2 profesjonalistów (bo i tak więcej nie potrzeba). I zobaczmy ich efekty
ok.
Co do wiedźmina i jego ewentualnej ekranizacji. Tutaj sam autor wymyślając styl walki Geralta bardzo utrudnił zadanie. Na dzień dzisiejszy nie ma w Polsce człowieka, który miałby pomysł na zrobienie tych układów. Nie ma też takich pieniędzy. Przykładowo walka Wiedźmina na dopalaczach mogłaby być kręcona tak jak u rodzeństwa Wachowskich w "V for vendetta" ale to jest poza zasięgiem polskiej kinematografii.
to może trzeba namówić Wachowskich? :twisted:

33
Andrzej Pilipiuk pisze:ok. trzeba pomyśleć czy te efekty są takie niezbędne - "Widziadło" czy "Wilczyca" (ta pierwsza rzecz jasna...) obyły się doskonale bez tego - ale to horrory. Czy dało by się uzyskać podobny efekt w filmie fantasy bez zabaw komputerem...

Nie będzie to olśniewające rozmachem epickie widowisko - ale może uda się coś dobrego choć skromniej.

Ewentualnie czy animacja poklatkowa nie będzie tańsza ;)
(pamiętacie Evil Dead III Armia ciemności?) ;>
Tylko to są filmy sprzed ponad dekady. Po WP i Hobbicie mamy teraz całkiem inna perspektywę.
Wszechnica Szermiercza Zaprasza!!!

Pióro mocniejsze jest od miecza. Szczególnie pióro szabli.
:ulan:

34
Co do ekranizacji Wiedźmina to przyszedł mi do głowy nieco kontrowersyjny pomysł, aby zrobić ją jako film animowany dla dorosłych. Sposób tańszy, a dobrze zrobiony komputerowo wcale nie musi być śmieszny.

35
Tiki pisze:Co do ekranizacji Wiedźmina to przyszedł mi do głowy nieco kontrowersyjny pomysł, aby zrobić ją jako film animowany dla dorosłych. Sposób tańszy, a dobrze zrobiony komputerowo wcale nie musi być śmieszny.
Dobrze zrobiony film animowany na poziomie powiedzmy Pixara wcale taki tani nie jet i nie ma w Polsce ludzi którzy takie coś mogliby stworzyć.

36
Bagiński chyba by mógł.
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

37
Przykładowo Wall-E budżet 180 kk $ czyli na nasze lekko 540 kk zł.
Navajero pisze:Bagiński chyba by mógł.
Bagiński może by i umiał ze względu na umiejętności ale film 10 min (realizowany w dopuszczalnym czasie) to szczyt technicznych możliwości jego zespołu. W grafice 3D nie tylko talent odrywa rolę ale także sprzęt do których masz dostęp. Klatka walki w Transformersach na farmach obliczeniowych renderowała się 12 godzin, a niektóre roboty w Transormersach 3 nawet i 280 godzin.
Ostatnio zmieniony sob 22 lut 2014, 22:40 przez Grimzon, łącznie zmieniany 1 raz.

38
Grimzon pisze:Bagiński może by i umiał ze względu na umiejętności ale film 10 min (realizowany w dopuszczalnym czasie) to szczyt technicznych możliwości jego zespołu.
Myślę, że ma już większe możliwości, ale nie będę kruszył kopii :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson

42
Grimzon pisze:W Polsce nawet niezły przemysł animacyjny już praktycznie nie istnieje.
W sumie co się z nim stało? W PRLu były kultowe studia filmów animowanych w Łodzi i Bielsku-Białej, a teraz to wszystko szlag jasny trafił.

43
Tiki pisze:W sumie co się z nim stało? W PRLu były kultowe studia filmów animowanych w Łodzi i Bielsku-Białej, a teraz to wszystko szlag jasny trafił.
No widzisz, Tiki, bo chciano dawać pieniądze tylko na arcydzieła animacyjne i zadziałała ręka rynku :P

A serio, to już nie taka potęga jak kiedyś, ale studia istnieją, coś robią - że się tak nieskromnie pochwalę, w jednym pracuje się nad "Miłkiem z Czarnego Lasu", filmem na podstawie mojej książki. Ale są dwa podstawowe problemy: to jest naprawdę drogi sport - i trzeba mieć gdzie produkcję sprzedać. A np. w Polsce dopiero od niedawna widać odbicie od dna, czyli np. TVP, największy odbiorca, znów zaczął zamawiać. A nawet otworzyła na TVP kanał dla dzieci :)
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

44
Romek Pawlak pisze: A nawet otworzyła na TVP kanał dla dzieci :)
TVP ABC - wreszcie! Z takim archiwum nie wiem dlaczego zrobili to dopiero teraz, no może ktoś im wreszcie powiedział, że widza warto sobie wychować od małego.

Na szczęście dzięki kanałom tematycznym TVP można jeszcze pooglądać naprawdę dobre programy telewizyjne. Moim zdaniem gdzieś od końca lat 90 tv skręciła w bardzo złą stronę, a dziś uchowały się jedynie wyjątki (tu mam na myśli nowe produkcje).

45
DAF pisze:TVP ABC - wreszcie! Z takim archiwum nie wiem dlaczego zrobili to dopiero teraz, no może ktoś im wreszcie powiedział, że widza warto sobie wychować od małego
Oni nie chcieli tego robić, oni musieli, ze względu na wprowadzone uregulowania prawne, chroniące i stymulujące rynek - dokładnie te same, przeciw którym protestuje Tiki :)

Może się okazać, że za kilka(naście) lat znów będziemy potęgą. Oby.
Mówcie mi Pegasus :)
Miłek z Czarnego Lasu http://tvsfa.com/index.php/milek-z-czarnego-lasu/ FB: https://www.facebook.com/romek.pawlak

46
Romek Pawlak pisze: Oni nie chcieli tego robić, oni musieli, ze względu na wprowadzone uregulowania prawne, chroniące i stymulujące rynek
W takim razie dobrze, że są takie przepisy!:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”