31

Latest post of the previous page:

Tony pisze: Czytałem o innej skutecznej drodze, dużo szybszej i bez konieczności wynajmowania adwokata, ale też kwota musi być realniejsza. Takiemu podmiotowi wysyła się do podpisania umowę o dzieło z wpisaną kwotą, którą chce się otrzymać. Kruczek polega na tym, że jeśli podmiot będzie się wykręcał, to taka umowa podpada pod sąd pracy.
Tony, wydaje mi się, że musiałeś coś przekręcić. Umowa o dzieło jest umową cywilnoprawną i sąd pracy nie ma nic do tego. To nie jest umowa o pracę, żeby iść z nią do sądu pracy. Ale mogę się mylić oczywiście :)
eKorekta24.pl :: Portal językowo-literacki

32
Ł_Mackiewicz pisze:Tony, wydaje mi się, że musiałeś coś przekręcić. Umowa o dzieło jest umową cywilnoprawną i sąd pracy nie ma nic do tego. To nie jest umowa o pracę, żeby iść z nią do sądu pracy. Ale mogę się mylić oczywiście :)
W linku powyżej wszystko jest opisane, oto cytat:
Jeśli "coś" jest już "na papierze", w druku, na wizji..., to
pamiętajcie, że to WY wtedy śmiało dyktujecie swoje warunki... i
wygrywacie :)
Jak nie za pierwszym razem, to w Sądzie Pracy (też miałem taki
przypadek).
Bo umowa o dzieło, której nie chce podpisać "Zamawiający" podlega
załatwieniu właśnie z urzęd,przez Sąd Pracy. NIe trzeba zakładać
sprawy cywilnej.
Facet pisze to z pierwszej ręki. Jest tam do niego jakiś kontakt, można się dopytać. Ja osobiście nie miałem takiej sytuacji.

33
Jedyna możliwością skierownia pozwu do Sądu Pracy jest udowodnienie ukrytego stosunku pracy. W innym przypadku rozszczenia z powodu niewywiązywania sie z warunków zawartych w umowie o dzieło należy opierać się na Kodeksie Cywilnym.
skazany na potępienie...

34
Czyli tak jak mówiłem: to raczej nie do sądu pracy się idzie. Jeśli ktoś ma umowę na czas określony, która trwa 10 lat, to może sobie się wybrać do sądu pracy z pozwem o ustalenie stosunku pracy na czas nieokreślony. Albo jeśli ma niby umowę-zlecenie lub umowę o dzieło, a mimo to musi się stawiać w pracy w konkretnym miejscu, w konkretnych godzinach - wtedy też można wnioskować o ustalenie stosunku pracy.
eKorekta24.pl :: Portal językowo-literacki

35
Wracając do tematu czasopism.
Próbuję pisać opowiadania kryminalne i, jak większość, chciałabym spróbować coś wydać w papierowym magazynie. Choćby jedno na początek.
Tylko nie wiem do jakiego czasopisma wysłać opowiadanie?
Znam Qfant, Detektyw i Śledztwo. Na tym kończy się moja wiedza. Więc może jest tu ktoś bardziej obeznany w temacie i podzieliłby się ze mną informacjami?

37
Na razie chyba liderem jest NF :)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wydawnictwa”