I - Początek, z serii Legenda Zza Światów

34
KacperAlgierskiTales pisze: (ndz 22 paź 2023, 23:38)
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 09:03) Celowo starałem się zobrazować to w ten sposób, używając jak najwięcej sposobów na opis sytuacji, a także powtórzeń, chcąc zwrócić na coś konkretnego uwagę.
To
ale to trzeba wyważyć w całości teksu, bo inaczej uśpisz czytelnika.
gosia

„Szczęście nie polega na tym, że możesz robić, co chcesz, ale na tym, że chcesz tego, co robisz.” (Lew Tołstoj).

Obrazek

36
KacperAlgierskiTales pisze: (sob 14 paź 2023, 20:46) Zapadła mroczna noc, owijająca całunem swojej ciemności, jak gdyby najczarniejszym płaszczem, małą chatkę gdzieś pośrodku lasu.
to może na przykładzie. Po co podkreślasz jak mroczna i czarna jest ta noc?
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 19:10) Celowo starałem się zobrazować to w ten sposób, używając jak najwięcej sposobów na opis sytuacji, a także powtórzeń, chcąc zwrócić na coś konkretnego uwagę.
To, że podkreślasz to celowo, to rozumiem, ale po co? Co chcesz osiągnąć? Jeśli to, że jest ciemno i starsze to możesz osiągnąć to w opisie bez użycia pleonazmów i powtórzeń. Na zasadzie: noc może być ciemna, ponieważ jest bezgwiezdna, niebo jest przysłonięte gęstymi chmurami, gęste korony drzew sprawiają, że nie widać księżyca... Język polski ma dość środków wyrazu, żeby pisać dobrze i coś podkreślić.
Alicja dogoniła Białego Królika... I ukradła mu zegarek.

38
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 10:43) Chodzi właśnie o taki klimat
Chcesz stworzyć taki klimat - fajnie, ale weź poszukaj książek w takim właśnie klimacie i popatrz uważnie, jak robią to ci, którym to wyszło. U Ciebie niestety nie wyszło. Czar jest, owszem, tyle tylko, że to czar uśpienia.
Oczywiście możesz uważać inaczej, twoje święte prawo.
Rem tene, verba sequentur (Trzymaj się tematu, a słowa przyjdą same)
Katon Starszy, zwany Cenzorem

39
Rzeczywiście, to fakt. Uważam inaczej.
Każdy potencjalny odbiorca mojej twórczości może wykazać się własną interpretacją. Własną oceną, opinią.
Ja uważam, że tworzę to dzieło swoim czarem, na maksimum obecnych możliwości. Czuję go. Przesiąkam nim. Smakuje te słowa...
Oczywiście, tobie to może zupełnie nie smakować, możesz tego nie czuć, albo wręcz uważać to za całkiem zbędne przedsięwzięcie. Że lepsze są krótkie, pojedyncze zdania, czy cokolwiek tam innego. To nas zdecydowanie różni. Ale taki jest każdy...
Niby taki sam, a jednak inny.
Taki jestem i ja. Inny.
Taka też jest moja twórczość.
Ty ją polubisz, bądź też i nie. Zdaje sobie z tego sprawę.
Przecież to oczywiste, a dyskusja jest zbędna, prawda?
Ja mówię czar, ty mówisz uśpienie.
To dwa zupełnie przeciwne sobie bieguny. I na tym bym poprzestał.
Ty jesteś niechętny i rzucisz moje dzieło po paru akapitach w przysłowiowy kąt, bo to nie twoje klimaty, nie rusza cię to, czy wręcz odrzuca.
Przykro mi to słyszeć, ale bywa przecież i tak. Nie pisałem tego po to, żeby przypodobać się potencjalnym odbiorcom. To jest moje, osobiste, własne, 100% oryginalne dzieło. Mój skarb. I dzielę się nim z innymi, ale odbiór jest wyłącznie dla chętnych.

No chyba, że mamy tu dotrzeć do jakiegoś innego konsensusu...

40
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 12:44) Ja uważam, że tworzę to dzieło swoim czarem, na maksimum obecnych możliwości. Czuję go. Przesiąkam nim. Smakuje te słowa...
Pojdę metaforą jedzeniową. Czasem trzeba zaakceptować, że jeśli wszyscy plują naszą wspaniałą zupą, to wcale nie z jedzącymi jest problem, ale jednak z zupą. Bo inaczej ciągle będzie sie gotować niestrawność.
Jagoda, elfy i świnki morskie

42
ledwo, Ten wpis ma więcej wartości niż całe to opowiadanie - to trzeba przyznać. Dzięki że chciało ci się ponazywać te wszystkie elementy, bardzo pouczający przykład.
silva.silvera pisze: (wt 17 paź 2023, 07:31) wydawca musi pomyśleć, że Twoje dzieło to potencjalne pieniądze. W tym tekście tych pieniędzy nie widać.
muszę to zapamiętać xD. Wyobraziłam sobie patrzenie na pacjentów w ten sposób.
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 12:44) Nie pisałem tego po to, żeby przypodobać się potencjalnym odbiorcom.
no to ci się udało.
Gdybyś próbował naśladować Picasso przekonałbyś się, że nie malował tak, bo nie umiał inaczej - ale właśnie dlatego że umiał. „Umiał malować jak żywe”, ale nie chciał.
Jeżeli chcesz tworzyć własny intrygujący styl, to spróbuj najpierw czy umiesz w podstawowy sposób, komunikatywny dla wszystkich - a okaże się, czy nie tłumaczysz się jak dziecko.

43
Skromnie uważam, że dalsza dyskusja nie ma tu sensu
No chyba, że jeszcze ktoś chce podzielić się swoją - nie wyrażoną dotąd - opinią, bądź doszukał się czegoś jeszcze, co chciałby wskazać za np. błędne
Inaczej będzie to wyłącznie strata czasu

Ja tymczasem wałkuję co nieco dotychczasowe komentarze, zastanawiając się, czy jest w nich coś, co skłoniło by mnie do jakiejś zmiany. A jednak może nie zmienić się nic...
Gdyż musiałoby być to coś, co uznałbym za zmianę na lepsze

44
KacperAlgierskiTales, Chciałbym wierzyć, że dyskusja była konstruktywna, więc zamiast ją kontynuować, zadam pytanie. Pod częścią drugą pisałeś, że:
KacperAlgierskiTales pisze: (sob 21 paź 2023, 20:42) Postaram się nanieść poprawki wrzucając następny fragment
Rozumiem więc, że w tej kwestii cię przekonaliśmy i na poprawę formatowania i zapisu dialogów w kolejnych częściach dalej możemy liczyć? :D

45
KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 15:40) Ja tymczasem wałkuję co nieco dotychczasowe komentarze, zastanawiając się, czy jest w nich coś, co skłoniło by mnie do jakiejś zmiany. A jednak może nie zmienić się nic...
Nie zmieniaj :) Po co zmieniać coś, co w Twoich oczach jest doskonałe? ;)
Panie, ten kto chce zarabiać na chleb pisząc książki, musi być pewny siebie jak książę, przebiegły jak dworzanin i odważny jak włamywacz."
dr Samuel Johnson
ODPOWIEDZ

Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”