Latest post of the previous page:
Jeszcze się zastanawiam...Myślę, że wyjaśniłem to już wcześniej w tym temacie
Latest post of the previous page:
Jeszcze się zastanawiam...No właśnie, nie. Na każdym kroku podkreślasz, że tak miało być, taki masz styl i zamiar, że to wszystko umyślne. Ale "Dlaczego?" nie poruszyłeś.KacperAlgierskiTales pisze: (sob 21 paź 2023, 14:18) Myślę, że wyjaśniłem to już wcześniej w tym temacie
ToKacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 09:03) Celowo starałem się zobrazować to w ten sposób, używając jak najwięcej sposobów na opis sytuacji, a także powtórzeń, chcąc zwrócić na coś konkretnego uwagę.
ale to trzeba wyważyć w całości teksu, bo inaczej uśpisz czytelnika.KacperAlgierskiTales pisze: (ndz 22 paź 2023, 23:38)ToKacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 09:03) Celowo starałem się zobrazować to w ten sposób, używając jak najwięcej sposobów na opis sytuacji, a także powtórzeń, chcąc zwrócić na coś konkretnego uwagę.
to może na przykładzie. Po co podkreślasz jak mroczna i czarna jest ta noc?KacperAlgierskiTales pisze: (sob 14 paź 2023, 20:46) Zapadła mroczna noc, owijająca całunem swojej ciemności, jak gdyby najczarniejszym płaszczem, małą chatkę gdzieś pośrodku lasu.
To, że podkreślasz to celowo, to rozumiem, ale po co? Co chcesz osiągnąć? Jeśli to, że jest ciemno i starsze to możesz osiągnąć to w opisie bez użycia pleonazmów i powtórzeń. Na zasadzie: noc może być ciemna, ponieważ jest bezgwiezdna, niebo jest przysłonięte gęstymi chmurami, gęste korony drzew sprawiają, że nie widać księżyca... Język polski ma dość środków wyrazu, żeby pisać dobrze i coś podkreślić.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 17 paź 2023, 19:10) Celowo starałem się zobrazować to w ten sposób, używając jak najwięcej sposobów na opis sytuacji, a także powtórzeń, chcąc zwrócić na coś konkretnego uwagę.
Chcesz stworzyć taki klimat - fajnie, ale weź poszukaj książek w takim właśnie klimacie i popatrz uważnie, jak robią to ci, którym to wyszło. U Ciebie niestety nie wyszło. Czar jest, owszem, tyle tylko, że to czar uśpienia.
Pojdę metaforą jedzeniową. Czasem trzeba zaakceptować, że jeśli wszyscy plują naszą wspaniałą zupą, to wcale nie z jedzącymi jest problem, ale jednak z zupą. Bo inaczej ciągle będzie sie gotować niestrawność.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 12:44) Ja uważam, że tworzę to dzieło swoim czarem, na maksimum obecnych możliwości. Czuję go. Przesiąkam nim. Smakuje te słowa...
muszę to zapamiętać xD. Wyobraziłam sobie patrzenie na pacjentów w ten sposób.silva.silvera pisze: (wt 17 paź 2023, 07:31) wydawca musi pomyśleć, że Twoje dzieło to potencjalne pieniądze. W tym tekście tych pieniędzy nie widać.
no to ci się udało.KacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 12:44) Nie pisałem tego po to, żeby przypodobać się potencjalnym odbiorcom.
Rozumiem więc, że w tej kwestii cię przekonaliśmy i na poprawę formatowania i zapisu dialogów w kolejnych częściach dalej możemy liczyć?KacperAlgierskiTales pisze: (sob 21 paź 2023, 20:42) Postaram się nanieść poprawki wrzucając następny fragment
Nie zmieniajKacperAlgierskiTales pisze: (wt 24 paź 2023, 15:40) Ja tymczasem wałkuję co nieco dotychczasowe komentarze, zastanawiając się, czy jest w nich coś, co skłoniło by mnie do jakiejś zmiany. A jednak może nie zmienić się nic...
Wróć do „Opowiadania i fragmenty powieści”