Jak zastąpić nazwę "kobieta-krasnolud"?

1
Kobiety - krasnoludy? Krasnoludowe? Krasnoludki?

W literaturze fantasy nie występuje chyba zbyt wiele przedstawicielek tej rasy. I tu pojawia się problem związany z odmianą. Bo przecież raz czy dwa można użyć sformułowania "kobieta - krasnolud", ale co zrobić, gdy krasnoludy płci piękniejszej odgrywają w opowieści znaczniejszą rolę?

Czy lepiej użyć formy "krasnoludka" czy też "krasnoludowa"? Która z nich jest Waszym zdaniem odpowiedniejsza? Zdecydować się na jedną z nich, czy też zastosować podział wiekowy (młodsze do krasnoludki, a starsze: krasnoludowe)? A może macie inne pomysły i propozycje? :)

2
Krasnoludzica. Krasnoleta. Krasnoluda. Kraśnica. Krasnola.

To tak na szybko, ale można jeszcze pokombinować. Najlepiej pokaż kawałek tekstu albo napisz coś ogólnie o tych kobietach - jakie są - łatwiej dopasować słowo, jeśli coś wiadomo o postaci. :)
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

3
Krasnoludki - zdrobnienie

Krasnolud
Kogo ? Czego ? Krasnoluda

Sam nie mam pomysłu :P
W dramacie życia grywam długie, żałosne ogony! - westchnął Mysz odwracając się do Alicji.

4
Krasnobabka. Albo kransodziewoja może? A nawet krasawica (co może od biedy ujść jako określenie krasnoludzkiej płci pięknej stosowane przez same krasnoludy, albowiem sugeruje piękno). ;)
Don't you hate people who... well, don't you just hate people?

5
Skoro krasnal, to może krasnalka?

A, jeśli skrzat, to skrzatka?

A, może pojsc w innym kierunku, i użyć słowa karlica (od karła)?

W sumie rodzaj żeński jest zachowany.

Dokładny opis

6
Dołączam się do pytania... Jaka ma być ta kobieta-krasnolud? Opis jest niezbędny.. Może być skrzatem, pracować w kopalni, wojować, pomagać ludziom jako skrzat domowy(krasnoludek)...??
"Aby zdobyć wielkość, człowiek musi tworzyć, a nie odtwarzać"

Antoine de Saint-Exupéry

7
Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi, naprawdę pomogliście :)

Co do pytania Siemanko 0704: jaka ma być kobieta-krasnolud?
Myślę, że ogranicza Cię tutaj tylko wyobraźnia. Możesz zrobić ze swojej krasnoludzicy wojowniczkę (czy zgrabna kobitka, czy brodata "babo-chłop" - to już twój wybór). Warto określić pozycję takiej kobiety z toporem (tudzież innym żelastwem). Przytłoczona przez mężczyzn feministka, kobieta na równi z mężczyznami? A może stwórz kulturę podziemnych krasnoludów, w której dominują kobiety?
Możesz też zrobić ze swojej bohaterki krasnoludzką kurę domową, czemu nie? Tanią siłę roboczą, panią ambasador albo cenionego jubilera... jest multum możliwości.
A jeśli nie chcesz iść w stronę typowych krasnoludów kochających podziemia, klejnoty i topory (mam tu na myśli takich, które znamy np. z Tolkiena), to stwórz milutkie krasnoludki, malutkich pomocników domowych, albo przeciwnie: złośliwe, wredne krasnale, które chcę potajemnie opanować świat (no dobra, może troszkę przesadziłam)
Cóż, to kilka przykładów. Myślę, że najważniejsze jest to, by nie dać się ograniczyć stereotypom i dać się ponieść wyobraźni.
Pozdrawiam :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”