Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi, naprawdę pomogliście
Co do pytania
Siemanko 0704: jaka ma być kobieta-krasnolud?
Myślę, że ogranicza Cię tutaj tylko wyobraźnia. Możesz zrobić ze swojej krasnoludzicy wojowniczkę (czy zgrabna kobitka, czy brodata "babo-chłop" - to już twój wybór). Warto określić pozycję takiej kobiety z toporem (tudzież innym żelastwem). Przytłoczona przez mężczyzn feministka, kobieta na równi z mężczyznami? A może stwórz kulturę podziemnych krasnoludów, w której dominują kobiety?
Możesz też zrobić ze swojej bohaterki krasnoludzką kurę domową, czemu nie? Tanią siłę roboczą, panią ambasador albo cenionego jubilera... jest multum możliwości.
A jeśli nie chcesz iść w stronę typowych krasnoludów kochających podziemia, klejnoty i topory (mam tu na myśli takich, które znamy np. z Tolkiena), to stwórz milutkie krasnoludki, malutkich pomocników domowych, albo przeciwnie: złośliwe, wredne krasnale, które chcę potajemnie opanować świat (no dobra, może troszkę przesadziłam)
Cóż, to kilka przykładów. Myślę, że najważniejsze jest to, by nie dać się ograniczyć stereotypom i dać się ponieść wyobraźni.
Pozdrawiam