46

Latest post of the previous page:

Romek Pawlak pisze:Motywowany żądzą zemsty :)
Tak myślałem, czekałem aż się przyznasz. :)
Romek Pawlak pisze:dywagacje o tym, kto jest "prawdziwym pisarzem", są w porządku? :D :D :D
Wcale tak nie uważam. Wg mnie to równie bzdurny temat. :) Ja nie mam problemów, jeśli chodzi o rozmowy na bzdurne tematy. :)

Edit - Mod tu jest i wszystko widzi. Do tematu, albo zamykam. :)
Ostatnio zmieniony wt 06 mar 2012, 19:27 przez padaPada, łącznie zmieniany 2 razy.
Leniwiec Literacki
Hikikomori

47
Więc akurat z tym "życiem" książki w Polsce jest nieco inaczej niż piszesz. Ma krótkie życie - kiedy już nie jest nowością, sięgają po nią ludzie zachęceni szeptanką
Jestem właśnie takim ludkiem :) Nie wiem, skąd wzięło mi się przekonanie, że ludzie wchodząc do księgarni kupują to, co zawsze chcieli kupić, a nie rzucają się hurtowo na niesprawdzone nowości albo przynajmniej miałam nadzieję, że tak jest, bo to trochę przerażające, że czytelnik nie potrafi sobie kupić książki i zrobić to jednocześnie z głową. Bo gdyby do nowości podchodził sceptycznie (człowiek narzekający, że książki są drogie), a z księgarni wychodził częściej z pozycją wydaną kilka lat temu, ale taką, o której już wie, że jest naprawdę dobra, to i księgarze może mieliby inne podejście, ale chyba znowu się rozmarzyłam po prostu :)

49
padaPada pisze:Może to wynika z tego, ze książki u nas się kupuje, ale niekoniecznie dla siebie? ;)
Dokładnie!
Grudzień wydaje się być dobrym miesiącem ma debiut.

Z drugiej strony... na prezenty kupuje się książki, znane, lubiane, polecane. Znanych pisarzy, hity z Hameryki, ulubionych autorów...

50
Ulubionych autorów?

To ja poproszę pod choinkę książkę padaPady. :D
Oczywiście nieunikniona metafora, węgorz lub gwiazda, oczywiście czepianie się obrazu, oczywiście fikcja ergo spokój bibliotek i foteli; cóż chcesz, inaczej nie można zostać maharadżą Dżajpur, ławicą węgorzy, człowiekiem wznoszącym twarz ku przepastnej rudowłosej nocy.
Julio Cortázar: Proza z obserwatorium

Ryju malowany spróbuj nazwać nienazwane - Lech Janerka

53
Nie ma to jak wysłać książkę do 9 wydawnictw i dostać odpowiedź. Tzn. Była tak dobra, że aż ich zatkało i do dzisiaj trzyma.
Bo lubię pisać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”