61

Latest post of the previous page:

N e w m a N pisze:"rewolucja zjada własne dzieci" - nie pamiętam kto to powiedział
"Rewolucja jak Saturn pożera własne dzieci" Pierre Vergniaud
Wielka Rewolucja - Francja - 1792/93 r.

A od siebie:

" - Widzieliście go? Rycerz chędożony! Herbowy! Trzy lwy w tarczy! Dwa srają, a trzeci warczy!" Sheldon Skaags - A. Sapkowski "Krew elfów"

[ Dodano: Sob 04 Cze, 2011 ]
Cytat z Sapkowskiego napisany trochę pół-żartem. Natomiast od kilku lat prawdziwą inspiracją dla mnie samego, by kształtować swoją indywidualność i wyróżniać ją w tłumie ludzi są słowa Jonathana Davisa:

"Śmiejcie się ze mnie, bo jestem inny. Ja śmieję się z was, bo wszyscy jesteście tacy sami."
Nil sine magno vita labore dedit mortalibus.
Życie niczego nie dało śmiertelnym bez trudu.

Bo tylko dzięki ciężkiej pracy człowiek może coś w życiu osiągnąć.

62
"To piękna rozkosz przepierdolić kawał życia. Tę jedną jedyną rzecz, którą się dostało. Na to trzeba mieć gest. Nie można być ściubolem, co to liczy każdą godzinę, że to trzeba tak, a to trzeba tak. Życie to w końcu strata jest."

Jakiś wywiad ze Stasiukiem.

63
Traf chciał, że kiedyś, Bogu w Niebiesiech dzięki, w moim czerepie zrodził się pomysł zapisywania cytatów, które w jakiś sposób poruszyły mnie podczas czytania. Wrzucę tutaj parę, mam teraz frajdę wertując je, a może i komuś się jakiś spodoba:
Całość jest trochę niechlujna i nieuporządkowana, lecz w taki piękny dzień pozostaje ci się tylko, jak zaznacza Terry, cieszyć, że się urodziłeś i nie mieć innym za złe, że zrobili to samo.
Stary dobry Terry P. w jakimś wywiadzie

VVVAby być pisarzem – mówi dalej – trzeba wziąć na siebie ryzyko i nie bać się śmieszności. Pisząc Ostrze brzytwy, nosiłem papierowy kapelusz. W pierwszym szkicu Deszczu Sadie Thompson był papugą. Działamy na ślepo. Ryzykujemy. Kiedy zaczynałem pisać W niewoli uczuć miałem jedynie spójnik „i”. Wiedziałem, że historia z „i” w środku mogłaby być wspaniała. Reszta kształtowała się stopniowo.
VVV (…) Potem udziela najdonioślejszej rady, jaką ktokolwiek może dać młodemu autorowi:
VVV - Na końcu zdania pytającego stawiaj zawsze znak zapytania. Zdziwisz się, jakie to skuteczne.
Czysta anarchia, Woody Allen
VVVGdy był kiedyś ze mną i moją córkę w operze w Mediolanie, wychylił się z loży i spadł z orkiestry. Zbyt dumny, że przyznać się do niezręczności, przez miesiąc chodził tam co wieczór i powtarzał numer. Wkrótce nabawił się lekkiego wstrząsu mózgu. Namawiałem go, by przestał, bo osiągnął już swój cel. On na to: „Nie. Jeszcze parę razy. To całkiem niezłe.
Znowu Woody. Uwielbiam ten :D
VVVSłuchaj, kochanie, to nie tak, kocham cię, kocham cię każdą swoją żyłą, każdym swoim włosem, obojgiem uszu i oczu, dziurkami nosa, skoliozą, paranoją, próchnicą, mózgiem, stopami, jesteś dla mnie wszystkim, klejnocie, góro cukru, kocham cię, tylko nie teraz, proszę, wiem, że chciałaś się kochać, ja też, bardzo, ale nie teraz, jedźmy z tego pieprzonego festiwalu, ucieknijmy z niego zaraz, to była jakaś pomyłka, jakiś żart tego idioty, przecież po co on tu przyjechał, powinien jechać na Doroczny Zlot Fanów Majki Jeżowskiej, uciekajmy, mamy jakieś pieniądze, znajdźmy jakiś motel, kupmy odgrzewaną pizzę z mikrofali i frytki, a przede wszystkim dwie butelki wina, i wejdźmy do wanny, umyję cię, wytrę ręcznikiem, położę do łóżka, i zacznę całować, i mówić ci, opowiadać cały świat, całować cię w usta, szyję, nos, oczy, czoło, uszy, splot słoneczny, ręce, palce, paznokcie, łokcie, piersi, sutki, pępek, brzuch, kolana, stopy, knykcie, łydki, kostki, pachwiny, cipkę, duszę; obejmiesz mnie nogami i chuchniesz mi w twarz srebrem; zamienisz mnie w księcia; ja ciebie w kobietę; ty mnie w mężczyznę; zamienimy świat w lunapark; zło w mrożoną oranżadę; wojnę w popcorn; nienawiść w papierosa po obiedzie. Chodź, chodź, chodź, to nieprawda, ja jestem twoim chłopakiem, ja jestem twoim, i tu już wszystko się skończy, nie można obciąć więcej słów, bo gdy zabierzesz słowo twoim, zostaje ci jakaś niemożliwość, [/color]jak dwa plus dwa równa się pięć. Nie ma mnie bez ciebie.
Zrób mi jakąś krzywdę, Jakub Żulczyk

[ Dodano: Czw 21 Cze, 2012 ]
Przepraszam, coś źle kliknąłem, wszystko się pomieszało! W realu jestem niezdarą, to i w sieci czasem trzeba na to miano zasłużyć. Dorzucę jeszcze te, co chciałem:

VVV – Randolphie, czy ty kiedykolwiek byłeś taki młody jak ja?
VVV - Nigdy nie byłem taki stary.”
Inne głosy, inne ściany, Truman Capote
VVVUśmiechnął się wyrozumiale – więcej niż wyrozumiale. Był to jeden z tych rzadkich uśmiechów, dających pewność i otuchę na zawsze, uśmiech, który można spotkać w życiu cztery albo pięć razy. Obejmował – albo zdawał się obejmować na moment – calusieńki nieskończony świat, a potem koncentrował się na tobie z nieodpartą życzliwością. Było w nim akurat tyle zrozumienia, ile ci było trzeba, i tyle wiary w ciebie, ile sam chciałbyś mieć; uśmiech ten zapewniał cię, że wywarłeś takie wrażenie, jakie – w najkorzystniejszych okolicznościach – chciałbyś wywrzeć.
Wielki Gatsby, Francis Scott Fitzgerald

Na koniec jeszcze dwa, pierwszy absolutnie mnie rozbroił, a drugi to mój najulubieńszy cytat ever ;)

VVV Powiedz coś jeszcze milszego.
VVV- Bardzo cię lubię, Midori.
VVV- Jak bardzo?
VVV- Jak wiosennego niedźwiadka.
VVV- Wiosennego niedźwiadka? – Midori znowu podniosła głowę. – Jakiego znowu wiosennego niedźwiadka?
VVV- Idziesz sobie sama wiosną po łące, a naprzeciwka nadbiega śliczny niedźwiadek o aksamitnym futerku i błyszczących oczkach. I mówi: - Dzień dobry, panienko. Może się razem poturlamy? – I objęci spędzacie wesoło cały dzień, turlając się po porośniętych koniczyną górkach. To byłoby miłe, prawda?
VVV- Strasznie miłe.
VVV- I tak właśnie cię lubię.
Norwegian Wood, Haruki Murakami
Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być.
Kłopoty to męska specjalność, Charles Bukowski

Jeeeju, tyle tego jest, ale już się powstrzymam przed spamowaniem kolejnymi wycinkami. ;) Jakiemuś potężnemu czarownikowi z góry dziękuję, jeśli scali mi te dwa posty i poprawi w tym pierwszym jeden cytat, bo ja już nie mogę. Moja mana wyczerpuje się po pięciu minutach!
Ostatnio zmieniony czw 21 cze 2012, 12:35 przez Patren, łącznie zmieniany 3 razy.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

64
"Swoje za sobą mam i macie wy za swoje" - Jacek Kaczmarski "Obława IV"

Wszystkie cztery "Obławy" mają niesamowity tekst (szczególnie, gdy pamiętać, że oparte są niejako na wydarzeniach faktycznych), ale ta linijka walnęła mnie najmocniej. Nie dość, że fantastyczna gra słów, to w kontekście ma niesamowitą siłę - są to słowa wolnej ofiary do jej zniewolonego oprawcy.

Obława, Obława II, Obława III, Obława IV
eworm pisze:
Babcia|Ewa2|Ex aequo|Genialne dziecko

65
co mnie po nowinów? Jak ona będzie dobra, to ona i wtedy będzie dobra, kiedy ona nie będzie nowina, a jak zła, nu, to na co ja ją słuchać mam?
Mendel Gdański
Jedyną prerogatywą człowieka nad wszelkimi innymi żywymi organizmami jest właśnie kłamanie.
Tylko jak skłamiesz, do prawdy dojdziesz. Człowiekiem jestem tylko dlatego, że kłamię.
Swydrigajłow - Zbrodnia i kara

66
To na początek z "Gry o Tron":

"Can a man still be brave when he's afraid?"
"That is the only time man can be brave"

"...we hold to belief that the man, who passes a sentence should swing the sword. If you would take a man's life, you owe it to him to look into his eyes and hear his final words. And if you cannot bear to do that, then perhaps the man does not deserve to die."

68
Kupiłam dziś za 19,99 "Mitologie świata". Pięknie wydane (minus, że klejone) kolorowe, na dobrym papierze, 320 str. Przeglądałam w kiosku, poczytując to tu, to tam i wiecie co? Eureka! Wyczytałam, że według Inuitów z Labradoru zorza polarna to dusze zmarłych, które czekają na ponowne narodziny. Piękne! I wiem już dlaczego zawsze chciałam zobaczyć zorzę polarną. :)
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

69
Hmm ja mam w domu zbiór większości Mitologii z serii jakiejś gazety. Są piękne, strasznie je lubię, ale nie mogę skompletować.

A skoro już tu jestem to chętnie podzielę się kilkoma cytatami, które mi się ostatnio spodobały.

Z powieści:

"- To jest półtorej kobiety - powiedział. - Co oznacza, że jest pięć razy bardziej kobietą niż którykolwiek z nas wie, co z tym począć."
Strach Mędrca Patricka Rothfuss'sa, uwielbiam tę książkę. Zwłaszcza, że nigdy nie będę potrafiła tak pisać.

Z wiersza:

"z warg spływa
kropla krwi
i gdzie Twój język
który by koił ból
wynikły z przegryzionego
słowa kocham
"
Piszę miłość Rafała Wojaczka

Z piosenki:

"If you're tearing down my world
Please just try to do it gently
"
Kingdom of Loss zespołu Pain of Salvation

Z opowiadania:

"- Czy mnie kochasz?
- Nie, nie kocham cię.
- Czy mnie kochasz?
- Nie. Nie kocham cię.
- Czy mnie kochasz?
- Nie - nie kocham cię.
- Czy mnie kochasz?
- Nie. Nie. Kocham. Cię.
- Czy mnie kochasz?
- Nieniekochamcię.
- Czy mnie kochasz?
- Nie.
"
Sytuacja autorstwa Jeff'a Vandermeer'a, chętnie cofnęłabym się w czasie i mu ukradła ten fragment.

Ah i moje motto życiowe z ukochanego anime, One Piece:

"Myślę, że człowiek posiadający największą wolność jest królem piratów!!!"

70
,,Nie zgadzajcie się na nic, co jest prawie udane lub wystarczająco dobre" - Sir Henry Royce

,,Cokolwiek możesz zrobić, albo marzysz żeby zrobić, zacznij to robić" - Sir Henry Royce

,,Jakość pozostaje długo po tym, jak się już zapomni o cenie" - Sir Henry Royce

no i na deser znalezione kiedyś w necie:

"Jeśli wasze marzenia można łatwo zrealizować, to gówno a nie marzenia."

71
KRONIKI SB 9 vii 2013, wieczór
Thug: God, atak nawiasem, komu zgłaszałeś bo nie wiemy czy mam słać pani A, csy panu G, a jutro cię pewnie nie złapię
Natasza: Thug! Atak nawiasem! Popraw apostrofem!

Thana: "Atak nawiasem" jest prześliczny!

Natasza: THana - też mnie zachwycił
Thana: "Zaatakował złotym sierpem nawiasu. Trafił. - Krwi! - ryknął tłum."

Natasza: miałam manierę atakowania nawiasem

Natasza: "Zaatakował złotym sierpem nawiasu. Trafił. - Krwi! - ryknął tłum - Wielokropków!

Thana: "Przeciwnik, upadając, sypnął mu w oczy garścią zdradliwych przecinków. Trafił bohatera w oko. Przez trybuny przetoczył się pożądliwy pomruk."

Godhand: "Podszedł żądny krwi i wziął w cudzysłów jego życie".
Godhand: Doceńcie głębię

Natasza: Krwi! Ten i ów zlizywał rozbryzgi dwukropków.
Natasza: Lubieżnie. Ze skowytem drapieżcy.
Natasza: Jęzory mlaskały pauzą.
Thug: Napiszcie takie opowiadanie
Natasza: Jęzory Gwardii Imiesłowów mlaskały pauzą.

Natasza: Jęzory Gwardii Imiesłowów mlaskały pauzą, gdy na haku znaku zapytania zwycięzcy dymiły trzewia semantyki.

Godhand: Natasza: ładnie ale nie fair bo czytałaś post Baribala
Natasza: i Jądro ciemności. Oraz Sienkiewicza

Thana: "Okaleczony przeciwnik wił się w piachu. Zwycięzca odrzucił półpauzę i wydobył zza pasa krótki dywiz. Zastygł nad pokonanym, czekając na wyrok z trybun."

Thana: "Niezawodne Imiesłowy krzątały się wokół i zlizywały wielokropki krwi."
Natasza: Delete! Delete! - pokazywano coraz bardziej nagląco.

Natasza: Spacja pomiędzy uderzeniami serca była coraz szybsza... coraz mniej słyszalna

Godhand: Ech, następny fajny pomysł wynikający z wygłupów na sb. A jak tak Was czytam to mogłoby być całkiem fajne w szerszej (krótkie opko/miniatura) formie.
Godhand: "Spacja pomiędzy uderzeniami serca..." też fajne

Natasza: I nagle serce wybuchło kropką ostateczną.

Godhand: Natasza: Bardziej pasuje wykrzyknik do wybuchu serca
Godhand: Natasza: Choć może jest zbyt oczywisty, jednak to kropka kończy.

Natasza: Bohater z honorem umiera, God. Z kropką honoru,

Natasza: a nie wrzaskiem wykrzyknika. W kropce jest heroizm
Godhand: Natasza: Z krzykiem na ustach (wykrzyknik) , z dumną powagą i w ciszy (kropka) , czy z jękiem boleści nieodszyfrowanym (wielokropek) ?

Thana: Z kropką. Zdecydowanie. Żeby potem nie mogło być już nic.
Godhand: "Na płótnie Goi furia wzajemnego mordowania się. Na płótnie Kossaka - pustka i śmiertelna cisza." Cytat z "Pogrzeb, który zaiste przytłacza krajobraz".
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

72
"Kurz nie wiruje w powietrzu dzięki trudowi bliskich mi kobiet"

Najpiękniejsze zdanie w Niehalo Karpowicza.
"Życie jest tak dobre, jak dobrym pozwalasz mu być"

73
Madder Moortem "get that monster out of here lyrics"

"...He is steadily uprooting all our plants
letting loose the sordid demons we had bound
Turning all our dainty gestures upside down
and misplacing all the footholds we had found
Every corner holds a shadow to expose
every closet has a skeleton to show
and he's proudly re-displaying all we worked so hard
not to know

And then the trap will spring
Just around our time of need
I fear the change he brings
Get that monster out of here

Behold the travesty!
Get that monster out of here!"

Motyw tego, kto odkrywa zło i cudze, mroczne tajemnice jako potwora... Przeplatający się w wielu filmach, książkach etc, lecz zwykle pobocznie...
"...And every dream, hope and desire
Is just a flicker in the fire
And that fire it will consume
The crack of doom
Is coming soon

The crack of doom is coming soon..."

75
"Tylko głupiec sam się poniża w świecie, gdzie jest tyle osób gotowych zrobić to za niego" Theon Greyjoy, "Pieśń Lodu i Ognia" G. R. R. Martina.
„Racja jest jak dupa - każdy ma swoją” - Józef Piłsudski
„Jest ktoś dwa razy głupszy od Ciebie, kto zarabia dwa razy więcej hajsu niż Ty, bo jest zbyt głupi, żeby w siebie wątpić”.

https://internetoweportfolio.pl
https://kasia-gotuje.pl
https://wybierz-ubezpieczenie.pl
https://dbest-content.com
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kreatorium”