16

Latest post of the previous page:

W poprzednich dwóch edycjach "Świetlnego pióra" też był wymóg wydruku. Dla nich to na pewno wygodniej.

Konkurs kuszący, acz limit znaków dość ostry. Mam coś w szufladzie, ale tak ze 20% za duże, no ale może się odchudzi albo nowe skrobnie :)
pozdrawiam - Bartek
Dzikopis znaleziony w sieci...

17
Ja już powoli zaczynam. Co to jest 15 stron! Jak rozgrzewka. W jakiej się jury tematyce lubuje? Ktoś wie?

Thorhalla, w szkołach drukują, lub uczelniach.

18
Co do tematyki, to wiem tylko tyle, że w zeszłym roku I miejsce dostało opowiadanie Rusnaka "Zabijając ptaki" - świetne. Hmm, własnie sobie uświadomiłam, że mam problem z zaszufladkowaniem gatunkowym. Realia są niby "nasze", ale nie jest to nasz świat. Są ideowi terroryści i kwestie religijno-mityczne (ale nie chodzi o religię chrześcijańską). Naprawdę bardzo ładnie to buduje klimat na tych kilkunastu stronach.

Dwa lata temu wygrała "Ambicja" Konrada Budka i Agnieszki Woś "Mak, konwalia, dziki bez". "Ambicję" czytałam, miała przebłyski, ale ogolnie była dla mnie zbyt chaotyczna i zapamiętałam ogónie "dziwny" klimat i pojedyncze obrazy, ale nie na tyle, żeby nazwać gatunek. "Mak" został okreslony przez kogoś na forum SFFiH jako " Czerwony Kapturek w wersji steam punkowej", a o obu rożni użytkownicy pisali "estetyka anime" (w "Ambicji" rzeczywiście pamiętam nawiązania japońskie). Nie znam się na anime, ale o tekście Rusnaka na pewno tak nie powiedziałabym.

Czyli ogólnie chyba wniosek jest taki, że jury nie ma jakichś określonych gustów, tylko nagradza teksty, które uważa za dobre ;)
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

19
cranberry pisze:Czyli ogólnie chyba wniosek jest taki, że jury nie ma jakichś określonych gustów, tylko nagradza teksty, które uważa za dobre
Czyli dobre jury!
"Natchnienie jest dla amatorów, ten kto na nie bezczynnie czeka, nigdy nic nie stworzy" Chuck Close, fotograf

20
Huhu, już mam wszystkie trzy. Cranberry, nawet nie potrafisz sobie wyobrazić jak bardzo jestem ci wdzięczna za pomoc. Ojej, jakie one króciutkie. No cóż, w południe może będę mądrzejsza o ich treść.
Klimat anime, mówisz? A ja już zaczęłam pisać coś w stylu Lovecrafta przerażona nazwą "Coś na progu"! Ale klimaty japońskie są mi niesłychanie bliskie, więc może łatwiej będzie wymyślić coś nowego. No nie wiem, po przeczytaniu będę wiedziała na co postawić. Oby tylko skład jury się nie zmienił, ale nawet jeśli się zmieni to pewnie i tak będą się oglądać na poprzednie wygrane.

22
Na stronie konkursu nie mogę znaleźć sensownego regulaminu, ona w ogóle jest jakaś taka chaotyczna i kiedy klikam w odnośnik konkursu, to przekierowuje mnie z powrotem. Nie wiem w takim razie, co z danymi osobowymi? Wysyłać im na pierwszej stronie wszystkie dane, czy podpisać się tylko godłem? Czy podpisywać się na kopercie jako nadawca, czy nie wolno?

23
Gust to jedno, szok po przeczytaniu czegoś dobrego bywa silniejszy od gustu. ;)

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2012 ]
Nemesis, zobacz tutaj: http://www.woak.bialystok.pl/Default.as ... &aiid=5759 Klik na REGULAMIN.

Pozdrawiam ;)

[ Dodano: Pią 12 Paź, 2012 ]
A tutaj właściwa stronka czasopisma. Link w notce dorapy to tylko blog.
http://cosnaprogu.com.pl/pl/
"Mówię sam do siebie, ale ponieważ cenię sobie swoją opinię, nadałem sobie tytuł doktora." Erich Segal

Sky Is Over

24
Już mam, wielkie dzięki. Wow, ależ to profesjonalnie wszystko wygląda. Aż się rozochociłam.

[ Dodano: Czw 01 Lis, 2012 ]
Już mam opowiadanko. Dość specyficzne w swej normalności. Ciekawe czy im się spodoba? ;?

[ Dodano: Sro 07 Lis, 2012 ]
"5. Praca konkursowa winna być opatrzona pseudonimem. Do pracy należy dołączyć zaklejoną kopertę, opatrzoną tymże pseudonimem, zawierającą wypełniony i podpisany formularz dotyczący danych autora (do pobrania ze strony: www.woak.bialystok.pl). "

Myślicie, że pseudonim "Nemesis" wystarczy?

25
Nemesis666, zauważyłam w wynikach poprzednich edycji kilka znanych mi z forów nicków. Ja tam bałabym się trochę, że trafi się na kogoś znajomego po stronie organizatorów, świat jest mały, po co się dyskwalifikować przez nieanonimowe godło. Mnie zdarzyłaby się taka sytuacja dwa razy w 2010 - w Pigmalionie i w literackim konkursie Falkonu oceniały mi tekst osoby, które znałyby mnie i z nazwiska, i z nicka fandomowego - na szczęście teksty były anonimowe i dopiero potem był śmiech i zdziwienie.

A ja mam już tekst :) Na styk mieści się w limicie długości, ale się mieści. Muszę jeszcze trochę poprawić i trzeba by wysyłać. To dlatego myślę, że na NF się nie wyrobię ;)

Ktoś jeszcze będzie próbował w Świetlnym Piórze?
Anna Nieznaj - Cyberdziadek
Nocą wszystkie koty są czarne
Gwiezdne wojny: Wróg publiczny

26
Ktoś jeszcze będzie próbował w Świetlnym Piórze?
Mam taki zamiar. Tekst gotowy, w ten weekend postaram się zrobić ostateczną korektę i wysłać. Może jak wyślę opowiadanie na jeden konkurs to łatwiej będzie mi się zmobilizować do dwóch kolejnych? Kto wie.
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac

31
Jeszcze 5 dni, świat i ludzie! Obcinanie nie jest przyjemne, ale zawsze warto spróbować.
A jak się nie uda to jest tyle konkursów, że tekst i tak znajdzie jakieś zastosowanie...

A ja skończyłem pracę, wydrukuję jeszcze jedną poprawioną stronę i jutro wyślę. Ciekawe jestem, czy coś z tego będzie ;).
“One day I will find the right words, and they will be simple.” ― Jack Kerouac
ODPOWIEDZ

Wróć do „Konkursy literacko-poetyckie”