29
autor: Luka w pamięci
Zbanowany
Chii - Marylin Monroe
Na początku ździebko się przestraszyłam rozmiarów monologu, przeczytałam pierwszy i ostatni akapit i skojarzyło mi się, że to może być Amy Winehouse. Przeczytałam całość. Pojawia się wspomnienie o zmarłym ojcu i musiałam odrzucić swój typ, bo ojciec Amy Winehouse ma się dobrze i sprzedaje jej śmierć w mediach;) Są wymieniani faceci, wiele mi to nie mówiło, bo co mnie obchodzą cudzy faceci, później takie smaczki historyczne, "telefon z przedłużaczem", prawie zobaczyłam ją jak idzie korytarzem z tym wielkim ustrojstwem;) No i łatwo odgadnąć.
Caroll – Henryk Sienkiewicz
Naprowadził mnie cytat, praktycznie tylko tyle. Google wyrzuciło mi Sienkiewicza i Słowackiego (może dlatego niektórych to zmyliło;) ), ale pojawia się też listopad – Sienkiewicz umarł właśnie w listopadzie.
B.A. Urbański – królowa Jadwiga
Wyglądało mi to na opis jakiejś świętej (taa, wiem, Jadwiga też była święta;p ), może jakaś św. Rita, ona też niby sprawiła, że jej mąż, postrach okolicy, stał się łagodny jak baranek. Zdanie „łagodziłam jego barbarzyńskie obyczaje” jest tu mylące, bo prawda jest taka, że może i Władysław był pogańskim księciem, ale nie dzikusem przecież… Byłam przekonana po wzmiance, że urodziła córkę w wieku 25 lat, i to po 12! latach małżeństwa. No kto tak młodo wychodzi za mąż? To musiała być tylko ona;)
Zaqr – Rudyyyyy!
Ciężko mi powiedzieć, co sprawiło, że go rozpoznałam. W zasadzie wszystko, każdy fragment utwierdzał mnie coraz bardziej w tym przekonaniu. Hmm, nie wiem, co by tu jeszcze…
Ancepa – Ulrich von Jungingen
Najpierw takie pitu-pitu do Boga, już jakieś skojarzenia co do czasów historycznych się pojawiły. Domyśliłam się, kiedy była mowa o „podarunku, który miał być policzkiem w twarz”, no pewnie, dwa miecze;) Czy na pewno podczas bitwy padał deszcz? Tak tylko pytam. Podobno upał był niezmierny, może byłoby to mylące, ale reszta faktów jest już łatwa do odczytania.