76

Latest post of the previous page:

inatheblue pisze:Mnie jeszcze zastanawiało, dlaczego ebooki się w tak niewielkim stopniu przeceniają, a książki na "taniej książce" widzimy codziennie.
A tu akurat trochę nie masz racji - akcje z obniżaniem cen ebooków stosuje się bardzo często. właściwie powinienem napisać, że znam jedną taka firmę, która to stosuje, ale nie będę nikogo reklamować ;-)

Zwróć uwagę, że na Nexto.pl czy w Virtualo codziennie jest duża obniżka ceny jednego wybranego ebooka. I ZTCW taki ebook sprzedaje się zwykle w całkiem przyzwoitych ilościach ;-)
inatheblue pisze:Nie jestem ekspertem, ale jakiś spec od marketingu pewnie by to sobie ładniej wymyślił.
Ja też nie jestem ekspertem, ale sprzedażą ebooków zajmuję się na co dzień i wierz mi - sposoby na podniesienie wolumenu sprzedaży są tak różnorodne, że dech zapiera ;-)

[ Dodano: Sob 27 Paź, 2012 ]
dziko pisze:Fakt, że książki papierowy są bardziej przeceniane jest pozornym paradoksem - tu chodzi o pozbycie się towaru z magazynów (szeroko rozumiane koszty magazynowania to ważna pozycja dla przedsiębiorstwa) czego w przypadku ebooków nie ma.
A to jest bardzo trafna uwaga ;-)
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus
Oficyna wydawnicza RW2010

77
Wydanie e-booka to świetny pomysł :) Możesz to zrobić za pośrednictwem naszej platformy self-publishingowej, więcej informacji znajdziesz tutaj: http://virtualo.eu/self-publishing/. Wydając książkę u nas masz szansę na dodatkową promocję - pojawia się ona również w naszych księgarniach partnerskich, tj. m.in. empik, gandalf, merlin,nakanapie, legimi. E-booki stają się u nas coraz bardziej popularne - czyta je coraz więcej osób. Mamy nadzieję, że grono fanów i wydawców będzie się powiększać :)
Virtualo

79
Przez "dodatkową promocję" mamy na myśli właśnie to, że ebooki pojawiają się w wielu miejscach poza księgarnią Virtualo. Znaleźć je można również u naszych partnerów: empik.com, Merlin.pl, Gandalf.com.pl, Legimi.com, eClicto.pl, eBook.pl i innych witrynach partnerskich. Nad częścią ebooków partonat sprawuje także serwis społecznościowy poświęcony książkom, nakanapie.pl.

Dzięki tak rozbudowanej sieci dystrybucji, autorzy mają szansę dotrzeć ze swoją książką aż do 6 milionów czytelników! :)
Virtualo

81
@TadekM, niestety jesteśmy zobowiązani właśnie ową tajemnicą handlową i niestety nie możemy podać nawet przedziały liczbowego. Takich informacji mogą udzielić tylko sami autorzy. Oczywiście mamy kilka nazwisk, które cały czas są na topie ;) Self publishing może i nie przyniesie nam dodatkowej ekstra pensji, jednak może co miesiąc znacznie wzmocnić nasz portfel :)
Virtualo

82
Virtualo pisze:Przez "dodatkową promocję" mamy na myśli właśnie to, że ebooki pojawiają się w wielu miejscach poza księgarnią Virtualo. Znaleźć je można również u naszych partnerów: empik.com, Merlin.pl, Gandalf.com.pl, Legimi.com, eClicto.pl, eBook.pl i innych witrynach partnerskich.
To ja bardzo bym prosił nie mylić pojęć, bo to nie ma nic wspólnego z promocją. To tylko i wyłącznie dodatkowa dystrybucja. :)
Virtualo pisze:Nad częścią ebooków partonat sprawuje także serwis społecznościowy poświęcony książkom, nakanapie.pl.
Czy nakanapie.pl obejmuje patronatem ebooki wydane w ramach self publishingu?
Leniwiec Literacki
Hikikomori

83
TadekM pisze:A sprzedaż jakiego rzędu osiągnął Wasz największy bestseller.
Podanie dokładnej liczby byłoby super, ale rozumiem tajemnice handlową i wystarczy mi zaokrąglony przedział liczbowy.
Czy mogę uznać, że to pytanie skierowane było także do mnie? Bo chętnie bym odpowiedział; aż mnie palce świerzbią ;-)
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus

85
Podam dwa przykłady:

ebook darmowy, praca zbiorowa "Słodko gorzko", będący w dystrybucji od 14 lutego 2012 roku, do końca września 2012 roku został pobrany w ilości 6 246 licencji (choć to jeszcze nie jest oficjalna liczba, bo nie mam danych za III kwartał z jednej z zaprzyjaźnionych stron).

Joanna Łukowska (mam zgodę Autorki na publikację tej informacji) sprzedała (dotyczy wyłącznie utworów płatnych! w naszej ofercie są dwa tytuły od grudnia 2011 i dwa - od marca 2012, czyli razem - cztery pozycje) od grudnia 2011 do końca września 2012 nieco ponad 700 licencji (łącznie wszystkich czterech tytułów).
Pozdrawiam
Maciej Ślużyński
Wydawnictwo Sumptibus

86
padaPada pisze:
Virtualo pisze:Przez "dodatkową promocję" mamy na myśli właśnie to, że ebooki pojawiają się w wielu miejscach poza księgarnią Virtualo. Znaleźć je można również u naszych partnerów: empik.com, Merlin.pl, Gandalf.com.pl, Legimi.com, eClicto.pl, eBook.pl i innych witrynach partnerskich.
To ja bardzo bym prosił nie mylić pojęć, bo to nie ma nic wspólnego z promocją. To tylko i wyłącznie dodatkowa dystrybucja. :)
Virtualo pisze:Nad częścią ebooków partonat sprawuje także serwis społecznościowy poświęcony książkom, nakanapie.pl.
Czy nakanapie.pl obejmuje patronatem ebooki wydane w ramach self publishingu?
padaPada, faktycznie nie do końca precyzyjnie się wyraziliśmy, dzięki za zwrócenie uwagi :)

Co do portalu nakanapie.pl to owszem, obejmuje patronatem niektóre ebooki wydane przez self publishing :)
Virtualo

87
maciejslu pisze: od grudnia 2011 do końca września 2012 nieco ponad 700 licencji (łącznie wszystkich czterech tytułów).
Dzięki za informację. Wprawdzie jak na bestseller to w fotel nie wgniata ;) Tak policzyłem sobie - autorka machnęła 4 powieści i zarabia na nich 400 zł miesięcznie (100 za powieść). Tymczasem gazety płacą 100 za stronę maszynopisu... Jeszcze dłuuuga droga do fortuny ;)

I strach pomyśleć ile zarabiają ci bez bestsellera...
http://ryszardrychlicki.art.pl

88
A moim zdaniem to dużo.

Dla porównania:

Moja siostra ma bloga, którego prowadzi od półtora roku, jest on w pierwszej 50 blogów kosmetycznych i ma ponad 4500 stałych czytelników.

Porównując do liczby podanej przy darmowym ebooku 6 246 (10 miesięcy) wynik jest lepszy. Ponad dwa tysiące więcej ludzi, nie tylko weszło na stronę, ale i musiało kliknąć.

Mnie bardziej zastanawia JAK? :D Promocja? na czym polegała w tym przypadku?

89
ancepa pisze:Ponad dwa tysiące więcej ludzi, nie tylko weszło na stronę, ale i musiało kliknąć.
Stąd wniosek, że, jak na razie, selfpublishing jest bardziej metodą promocji niż zarobku. Darmowych wydań jak widać rozprowadza się 40 razy więcej niż płatnych...
http://ryszardrychlicki.art.pl

Wróć do „Jak wydać książkę w Polsce?”